Misdadigheid in groepsverband

In Keulen zijn er erge dingen gebeurd, al weet nog niemand precies wat en door wie. Over de ‘Noord-Afrikaanse en Arabische’ afkomst van de daders was aanvankelijk eenstemmigheid; later switchte men toch weer naar Syriërs – zodat men prettig aan vluchtelingen kon denken. Maar op Lesbos lopen ook Marokkaanse nepvluchtelingen rond, die via daar Europa binnen menen te kunnen komen. Haal een arabist bij de verhoren, dan weet je in no time wat voor gasten het zijn. Dat scheelt uren geleuter in de media.
.
Groepen jongens en mannen hebben dus vrouwen aangerand en beroofd. De Minister van Justitie sprak van ‘een volledig nieuwe dimensie van georganiseerde criminaliteit’. Dat nieuwe komt omdat hier niemand ooit over de grens kijkt. In Cairo loopt dit soort dingen al tien jaar – en dat zonder alcohol en vuurwerk. In India idem dito. Waar het uiteindelijk aan ligt? Zonnevlekken? De teloorgang van godsdienst en moraal? Het weggevallen respect voor de politie ook daar?
.
Het is niet aan te nemen dat Noord-Afrikanen en Arabieren vaker verkrachten en roven dan Duitsers. Maar misschien is er toch een verschil. Duitsers doen zelden of nooit zoiets in groepen. Iemand valt een vrouw lastig op haar werk, of in een donker tunneltje, of sleurt er een van de fiets en verkracht haar achter een struik: dát zijn hier de patronen. Duitsers hebben ook geen eigen maffia: daarvoor zijn ze aangewezen op Italianen, Balkanezen, Turken en Russen. Elkaar vertrouwen ze niet genoeg.
.
Het aantal aangiften van aanranding en verkrachting is hier sinds 1 januari flink toegenomen. Natuurlijk niet omdat het aantal misdrijven op dit gebied zo plotseling is toegenomen, maar omdat vrouwen nu (even?) het gevoel hebben dat het zin heeft om aangifte te doen. Heel lang werd er toch niet naar hen geluisterd en werd er gedaan alsof het allemaal een onvermijdelijk natuurgebeuren was.
.
Als alles meezit/meezat zou de huidige aandacht voor seksueel geweld tegen vrouwen kunnen leiden tot maatschappelijke verandering. Denk aan het kindermisbruik: ook dat was eeuwenlang doodnormaal en werd schouderophalend afgedaan. Maar ineens schoot de verontwaardiging erin en nu pikken we dat niet meer.
.
Daar komt echter niets van terecht als er alleen om meer hardheid tegen buitenlanders wordt geschreeuwd. Dat is het verkeerde punt van aandacht. Zou het een vrouw echt wat uitmaken of ze door een Duitser of een buitenlander wordt misbruikt?

6 reacties

Opgeslagen onder De mens, Duitsland

6 Reacties op “Misdadigheid in groepsverband

 1. Ik kan nog weinig met dit nieuws. Dwz de gegevens over wie schieten nog alle kanten uit. De vragen als hoe en waarom zijn nog vrijwel niet aan bod gekomen. Het is dus flink gissen. Zelf ben ik de laatste jaren een paar keer op Köln Hbf overgestapt en doe dat dan buiten de spits. Telkens werd er per 5 minuten omgeroepen dat de reizigers op moesten passen voor zakkenrollers. Ik stap ook over in Amsterdam en Utrecht CS. Daar roepen ze zoiets ook wel eens om, maar naar mijn ervaring lang niet zo vaak. Het kan dus goed zijn dat er al jaren iets niet pluis is rond dat station.

  Zelf denk ik dat de hoe-vraag minstens zo belangrijk is om er daadwerkelijk iets tegen te doen. Zelf vermoed ik dat de organisatie via sociale media, facebook, whatsapp en al dan niet in het Arabisch verloopt. De politie staat daar behoorlijk machteloos tegenover. In een ver verleden hadden zij als enige directe communicatie-apparatuur in de vorm van portofoons. Nu heeft iedereen een smartfoon en kan je heel snel 1000 mensen naar een punt krijgen, waar dan de politie een half uur te laat is en met hooguit 2 man komt. In NL hebben we zo’n vreemd verschijnsel in Haren gehad, en toen ging het om autochtonen. De polite zal iets meer en actiever aan digitaal rechercheren moeten doen, maar dat conflicteert met de zeurders die meer blauw op straat willen zien.

  Begreep dat het ook in Bielefeld was. Zal me niet verwonderen als de deelnemers ook uit België en Nederland kwamen, maar info daarover zal nog wel een week op zich laten wachten.

 2. Misschien is de regisseur op de achtergrond Poetin, die maar al te graag een ontregeld Europa zou zien.

 3. Aangifte doen is ALTIJD zinnig, omdat als je het niet doet, het bewuste feit gewoon helemaal niet heeft plaatsgevonden.

 4. Natascha

  “Haal een arabist bij de verhoren, dan weet je in no time wat voor gasten het zijn.” Voel jij nooit de aandrang om je hiervoor aan te melden? Of ben je heerlijk met pensioen?

 5. @Natascha: Ik ben met pensioen en beperk me tot huiswerkhulp aan enkele Syriërs. Er zijn natuurlijk veel te weinig arabisten in Duitsland en Europa. Ik zeg dat al jaren, maar dan leek het net of ik in mijn eigen belang aan het praten was. Een land (Europa) moet nu eenmaal een flink aantal sprekers van de taal van het buurland (Arabische wereld) hebben. Russisch heeft men destijds wel geleerd; maar ja, Rusland was bedreigend.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s