Niets is meer zoals het was

‘Niets is meer zoals het was,’ wordt er sinds de terroristische acties in Parijs bij herhaling weer gezegd. Maar is dat werkelijk zo? Voor degenen die daar familie of vrienden verloren hebben of die zwaar gewond zijn geraakt natuurlijk wel; daar is geen twijfel aan. En de ooggetuigen zullen zeker geschokt zijn. Maar voor de niet direct betrokkenen? Het enige wat veranderd lijkt is de programmering van de televisieavond. Voor de rest loopt alles weer zoals altijd bij zulke gelegenheden. Bommen erop (waarop geeft niet) en eindeloos geklets. Alles wat er gezegd wordt was al gezegd, al vijftien jaar lang. Nu staatshoofden, ministers en andere hoge personen hun zegje hebben gedaan komen natuurlijk weer degenen die om de hoek wonen. ‘Ik wilde net gaan koffie zetten toe ik een enorme knal hoorde … .’ ‘En wat ging er toen door u heen?’ Niets; gelukkig maar. Maar morgen misschien wel. Niemand is veilig; onthoud dat nou eens.

Is er iets te begrijpen van de achtergronden van deze daden? Een beetje wel, en ik vind dat vooral weergegeven in de film Caché van Michael Haneke, in de Engelse versie bekend als Hidden. Een keiharde film; het zal mij moeite kosten het ding nog een keer aan te zien. Maar hij heeft het voordeel dat je via één Algerijns jongetje in 118 minuten de eerste helft van de 21e eeuw begrijpt. En dan kun je daarna wat anders gaan doen.

In die film komt de islam overigens niet voor, dus als u daarover wilt horen zeuren moet U toch weer de televisie aanzetten.

3 reacties

Opgeslagen onder Europa, Nabije Oosten

3 Reacties op “Niets is meer zoals het was

 1. Clichés, herhalingen, op zulke dagen verdraag ik geen radio of tv. Gisteren verviel het hele laatste uur Vroege Vogels om nog een aantal keer te laten horen wat iedereen al gehoord had. En nu krijgen we vandaag een minuut stilte, alleen voor Parijse slachtoffers uiteraard. Ik sta dan tussen de zakken kleding bij m’n vrijwilligerwerk, ben benieuwd of daar nog speciaal voor de gelegenheid een radio wordt neergezet.
  Die film, ik ben bang dat ik die niet wil zien.

 2. Bob

  Bedoel je deze film?
  http://www.imdb.com/title/tt0387898/
  De beschrijving klinkt anders

 3. Ja, die is het. Langzaam ontvouwt zich waaróm dat gezin wordt lastig gevallen.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s