Je tante op een houtvlot

1280px-JEAN_LOUIS_THÉODORE_GÉRICAULT_-_La_Balsa_de_la_Medusa_(Museo_del_Louvre,_1818-19)Al een paar maal heb ik hier voor de Hessische radio horen spreken over het vreselijk lot van (boot)vluchtelingen zoals dat is afgebeeld op Géricaults schilderij Het vlot van de Medusa van 1819. Dat lot zal best vreselijk zijn, maar het staat niet op dat schilderij. Dat toont namelijk schipbreukelingen, en dat is wat anders.

Het Franse fregat Méduse liep aan de grond voor de kust van Mauretanië. Er waren niet genoeg reddingsboten voor de vierhonderd opvarenden en dus werd er een vlot gebouwd voor de overblijvenden. Dezen hadden misschien gered kunnen worden als de lui in de sloepen niet vooral aan zichzelf gedacht hadden. Op het vlot werd honger en dorst geleden en men ging zelfs tot kannibalisme over. Slechts vijftien mensen hebben het overleefd.

Niet alles wat drijft is een bootje met vluchtelingen. De radio lijkt tegenwoordig een beetje dolgedraaid. Je zou die mensen met wat goede wil economische vluchtelingen kunnen noemen; ze gingen tenslotte hun fortuin zoeken in West-Afrika. Maar hun verblijf op dat vlot heeft daarmee niets te maken: ze vluchtten niet per vlot.

2 reacties

Opgeslagen onder Kunst, Vluchtelingen

2 Reacties op “Je tante op een houtvlot

  1. De schipbreukelingen moesten het zinkende schip ontvluchten en de Syrische vluchtelingen werden vaak schipbreukelingen, in zoverre zijn er toch wel overeenkomsten, als is de gelijkenis niet zo sterk als beweerd werd. Sowieso vergelijkt men graag zonder de verschillen bij de overeenkomsten te zien.

  2. Wie noemt zijn schip nu ook Méduse. Dat is toch vragen om moeilijkheden.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s