Het menselijk tekort

Grappig, de Hessische nieuwsberichten vanochtend. Eerst het gebruikelijke gezeur over vluchtelingen. Koning Seehofer van Beieren weer eens, die vluchtelingen dadelijk aan de grens wil afwijzen—wat niet kan. Of ze naar andere bondslanden wil doorsturen—wat hij inderdaad moet doen en allang doet. Het liefst zou hij de Beierse grens sluiten—een ding dat helemaal niet bestaat.

Geheel los daarvan het volgende nieuwsbericht, dat in de uitzending van acht uur alweer verdwenen was: steeds meer jonge mensen kiezen een zg. academische opleiding in plaats van een beroepsopleiding. In de komende jaren gaan er miljoenen vakarbeiders met pensioen. Werkgevers zoeken nu al handenwringend naar leerlingen; dat zal dus nog veel erger worden. Het bedreigt de hele Duitse industrie.

Ziet dan niemand het verband tussen de grote aantallen vluchtelingen en het tekort op de arbeidsmarkt? Mevrouw Merkel natuurlijk wél, maar ze verzuimt het aan het volk uit te (laten) leggen, wat ze ook met de Eurocrisis en het gehannes over Griekenland deed. Toen ik twintig jaar geleden naar Duitsland kwam was het al net zo: iedere uitleg van het waarom van politieke beslissingen ontbrak. Dat viel mij als Nederlander toen op. Ik vrees dat het in Nederland inmiddels net zo geworden is. Of misschien is daar niets uit te leggen?

2 reacties

Opgeslagen onder Duitsland, Vluchtelingen

2 Reacties op “Het menselijk tekort

  1. Qua informatie zitten we in een soort commerciele val. Politici willen best aangeven wat hun beweegredenen zijn, alleen zijn de media daar niet in geïnteresseerd en pikken die er alleen de opvallende en afwijkende punten uit. De media doen dit omdat wij anders hun krant niet kopen of hun programma niet bekijken. De gemiddelde mens wil zich dus niet goed laten informeren en kiest daarna en daardoor de verkeerde bestuurders en dit cirkeltje spriraalt zo de diepte in.

    Los daarvan zijn de demografische problemen in Duitsland behoorlijk anders vergeleken met Nederland. In Duitsland stond de bevolkingsgroei jaren stil en nam het zelfs af. De productie van kinderen in Nederland is wel afgenomen, maar nog altijd zo dat de bevolking groeit. Veel laaggeschoold werk is geautomatiseerd. Schilders, kappers, chauffeurs en verplegers halen we uit Polen of Roemenië en daar maken we dan een uitzendbureau, waardoor ze het werk hier goedkoper kunnen verrichten. Syriërs die nu komen zijn te goed opgeleid en daar gaat dat trucje om onze CAO’s te ontduiken niet lukken.

  2. NASCHRIFT 11.10.2015: De nieuwe Duitse vluchtelingencoördinator Altmaier is meteen begonnen dit te verbeteren.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s