De culturele revolutie

Ook Japan wil de alfa-vakken op de universiteiten gaan afschaffen, lees ik net. Het is dus niet alleen de cultuurvijandigheid van regeringen in Nederland e.a., het is blijkbaar een wereldwijde trend.

Jammer en dom. In geen andere tijd in de geschiedenis werden er zó veel woorden de kosmos in geslingerd als nu. Dan zou je toch denken dat het praktisch is als een aantal mensen weet hoe dat is met woorden: hoe gaat lezen, schrijven, manipuleren of gemanipuleerd worden door middel van woorden? Maar dat aantal zal dus sterk afnemen.

En vreemde talen: nog nooit zijn mensen met zoveel sprekers van vreemde talen geconfronteerd: in nabije buurlanden, in verre landen die niet langer ver zijn, ja zelfs in eigen land. Zou het dan niet praktisch zijn als men meer ging begrijpen van vreemde talen en culturen in plaats van minder?

Eeuwenoude teksten houden het maatschappelijk leven in grote delen van de wereld nog steeds in hun greep: bijbel, koran, de Veda’s, noem maar op. En dan zouden er steeds minder mensen moeten komen die deze geschriften kunnen lezen en zich en ons uit hun greep bevrijden? Je kunt die teksten toch niet aan half-ontwikkelde priesters en imams overlaten?

Geschiedenis is ook niet meer gewild; fact free is de mode en achtergronden worden steeds overbodiger. Iedereen gelooft alles wat gedrukt staat en de kranten met de grootste letters en oplagen hebben dus gelijk; de luidste media gelden als bron van kennis. Zo kun je tegenwoordig horen beweren dat er een tsunami van moslims Nederland overspoelt, of dat Duitsers in een dictatuur leven (ja echt waar; zelfs een vergelijking met Noord-Korea is al gemaakt). Of mensen willen bommen gaan gooien op Syrië zonder ook maar te vermoeden wie de boosdoener is. Dat komt allemaal omdat zulke mensen niet geleerd hebben kritisch te lezen of informatie te vergaren en uit te filteren. En dat moet in de toekomst dus nog aanzienlijk minder worden, tot het Amerikaanse peil bereikt is.

Er is een troost: er is altijd een golfbeweging. Na een tijd van geplande domheid zal er wel weer een omslag komen. Zelf zal ik die niet meer meemaken, maar dat hindert niet.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Bildung und Uni

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.