De kapper bij ISIS

Een kapper in de ‘Islamic State’ deelt aan zijn klanten mee:

Beste klanten

In gehoorzaamheid aan God en Zijn gezant:
knippen wij geen enkele snit die lijkt op die van de ongelovigen, naar het woord van de Profeet: ‘Wie op mensen gelijkt behoort tot hen.’

In gehoorzaamheid aan God en Zijn gezant:
scheren wij geen baarden, naar het woord van de Profeet: ‘Laat de baard vrij groeien maar knip de snor bij.’ En: ‘Doe het anders dan de heidenen: laat de baard volop groeien maar maak de snor korter.’

In gehoorzaamheid aan God en Zijn gezant:
scheren wij de wenkbrauwen niet en knippen wij ze niet bij, wat namṣ genoemd wordt, naar het woord ‘Abdallāh ibn Mas‘ūd: ‘De Profeet vervloekte vrouwen die hun wenkbrauwen schoren of bijknipten.‘ Dit geldt voor vrouwen; dus hoeveel te meer voor mannen?

In gehoorzaamheid aan God en Zijn gezant:
scheren wij niet een deel van het haar en laten enkele lokken staan, wat qaza‘ genoemd wordt, naar het woord van Ibn ‘Amr: ‘De Profeet heeft qaza‘ verboden.’

Qaza‘ werd in de preïslamitische tijd vooral bij kleine jongens toegepast, die met kale hoofdjes en voorhoofdslokken (dhu’āba, mv. dhawā’ib) rondliepen. Voor deze archäische mode zal er in het afgelopen millennium weinig klandizie zijn geweest—behalve misschien in kringen van punks. Maar tegenwoordig wordt de term ook op allerlei kapsels met ‘matjes’ toegepast. In elke geval ging en gaat het er bij dit verbod eveneens om, een andere haardracht dan de heidenen te hebben.

Kappers lijken in de ‘Islamic State’ dus niet zo veel te doen te hebben, want zelfs het bloempotmodel, de crew cut en de kale kop hebben allemaal hun voorbeelden in het goddeloze Westen. Maar misschien komen ze door de winter met het geel verven van baarden. Er is immers een hadith:

  • ‘De Profeet verfde zijn baard met henna en saffraan.’

Islamistenbaarden zouden dus geel of oranje moeten zijn. Een van Mohammeds gezellen, die zelf een gele baard had, bevestigt dat:

  • […] en wat mijn gele baard betreft, ik heb gezien dat de profeet zijn baard geel verfde.

Maar dat na te volgen gaat de vermeende vromen van tegenwoordig blijkbaar toch te ver.
Denkt U niet dat de profeet zijn baard verfde omdat hij oud en grijs werd:

  • De profeet had maar ongeveer twintig grijze haren.

CN0YVC7WIAACTMg-1

4 reacties

Opgeslagen onder Islam, Nabije Oosten

4 Reacties op “De kapper bij ISIS

  1. Ik weet niet of deze figaro het beseft, maar het ongelovige Westen is kennelijk nog steeds maatgevend bij zijn ambacht.

  2. Hij zal het wel beseffen, maar zijn bovenbazen niet. Eigenlijk was het in de tijd van de totstandkoming van die oude teksten al zo: niet doen wat de heidenen doen.

  3. De kapper zal waarschijnlijk veel werk maken van neuzen en oren. En misschien moeten die baarden af en toe ook gewassen worden?

  4. Ach ja, een beetje middenstander vindt altijd wel iets te doen.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s