Ambtenaren voor Griekenland

Ja hoor, alweer een Duitser heeft voorgesteld, Duitse ambtenaren naar Griekenland te sturen om daar te helpen orde op zaken te stellen. Ditmaal is het de Hessische premier Volker Bouffier. Wie meent dat de Grieken uitgerekend op Duitse ambtenaren zitten te wachten begrijpt erg weinig van de wereld. Zinvol zou het misschien zijn Griekse ambtenaren die bij de EU in Brussel werken naar Griekenland af te vaardigen. Die weten hoe Griekenland werkt én hoe Europa werkt.

7 reacties

Opgeslagen onder Europa, Griekenland

7 Reacties op “Ambtenaren voor Griekenland

 1. Gisteren was er iemand van de Taskforce Greece in Nieuwsuur, die kwam met het verhaal dat Nederlandse ambtenaren de laatste 2 jaar in Griekenland nog niets hadden bereikt. Iets dergelijks vertelde vandaag ook een Duitser die in die taskforce zit. Dat geeft de burger weinig moed.

  Toch denk ik dat je het probleem van Griekenland prima op kan lossen door zo’n 250.000 ambtenaren te sturen. Die moeten daar allemaal in een hotel en gaan er dagelijks uit eten en nemen er taxi’s. Dat lijkt mij een prima impuls voor hun economie. 😉

 2. Een boek dat me in een kleine 200 pagina’s onbevooroordeeld, nuchter, helder en zakelijk uitlegt hoe we in deze situatie zijn beland, zou ik subiet gaan kopen.

 3. De werking van Griekenland is niet makkelijk te begrijpen en ligt dus zeker buiten het bevattingsvermogen van Duitse of Nederlandse ambtenaren. Ik heb er in 1993 gesolliciteerd, maar ben nu erg blij dat ik de baan toen niet heb gekregen. Dat solliciteren ging op zijn Grieks: niet middels een sollicatiebrief, maar doordat een kruiwagen, die vrijmetselaar was, mij mee uit eten nam naar een dito scheepsmagnaat, die uiteindelijk het groene licht moest geven. Hij aarzelde, omdat ik naar zijn gevoel te zeer aan de Turkse kant stond (in welk conflict ook al weer?). Uiteindelijk wilde ik om een persoonlijke reden die baan niet meer. Achter mijn rug hoorde ik soms ook over mij praten; dan werd er bij voorbeeld gevraagd: Is hij hellenofiel of turkofiel? Grieken waren nogal anti-Turks, maar het leek daar soms erg op het Ottomaanse Rijk. Ik was niet ‘pro-Turks’—wat had dat ook moeten zijn?— maar ik was niet genoeg anti en dat was al een beetje verdacht. In die tijd viel ook Max van der Stoel van zijn voetstuk. Hem hadden de Grieken heel hoog gehad, omdat hij zich na de val van het kolonelsbewind zeer had ingezet voor de (iets te vroege) opname van Griekenland in de EU of hoe dat toen heette. Maar nu had van der Stoel iets vriendelijks over Turkije gezegd, misschien over een eventuele opname van Turkije in de EU, ik weet het niet meer, en dat kon echt niet!
  Een boek over de situatie daar zou ik ook wel willen lezen. Het zou hoofdzakelijk over Europa en over het bankwezen gaan. Wie zou het moeten schrijven? Een heldere Amerikaan misschien? Maar een Amerikaan zou in zijn hart Europa misschien graag zien verbrokkelen. Er wordt de hele tijd heel veel verzwegen. Dat de schulden nóóit terugbetaald zullen worden hoor je bij voorbeeld maar zelden, en wie er hoeveel aan die crisis heeft verdiend hoor je helemaal nooit.
  We zijn nog niet uit de situatie. Het lijkt er nogal op dat het gewoon door gaat.

 4. Trijntje

  Ik vind de Griekse situatie ingewikkeld. Een zus van mij gaat er sinds 1985 vrijwel elk jaar op vakantie; ze is al op heel erg veel eilanden geweest, en vindt het een sport ook die eilanden nog te bezoeken waar ze nog niet is geweest. Ze is van plan ook dit jaar gewoon te gaan.
  Onlangs op haar verjaardag heb ik details gehoord die me in elk geval dit inzicht hebben gegeven: in Griekenland gaat het heel anders toe dan in Nederland. Komt voor een deel ook al in het nieuws: mensen die geen pinpas hebben, en daarom alleen geld kunnen opnemen als de banken open zijn; en die dus ook niet met een betaalpas betalen. Het is ook heel gebruikelijk om bijvoorbeeld de energierekening contant te betalen op een kantoor; wat nou via een bankrekening, laat staan via automatische incasso.
  Dus logisch dat veel mensen gewend zijn om steeds contant geld op te nemen.
  Dat geeft dan een beeld van het dagelijks leven van veel Grieken, en hoe de ‘gewone man/vrouw’ al heel anders zijn/haar geldzaken behartigt dan de ‘gewone man/vrouw’ in Nederland: want contant betalen van je energierekening? Ik weet dat er wel mensen zijn die ervoor kiezen om die betalingen niet per incasso te doen, maar de bedragen overmaken via acceptgirokaarten. En ik denk dat ook vrijwel iedereen een pinpas heeft; al ken ik wel mensen die daarmee bij voorkeur niet betalen in winkels; ze betalen als het enigszins kan contant.
  Dat is dan op kleine schaal; en zulke verschillen hebben ongetwijfeld invloed op het financiële en economische beleid van een land als geheel.

 5. Misschien zijn de kosten voor bankdiensten zo hoog, dat ‘gewone’ mensen ze niet kunnen/willen betalen. Of je moet een flink inkomen hebben om een pinpas te krijgen. Of de energie- en telefoonbedrijven zijn/waren niet in staat te registreren dat je betaald had — ik weet het niet.

  Mijn ervaringen dateren alweer van twintig jaar gelden, maar toen bestonden er bij voorbeeld op het gebied van grondbezit nog resten Ottomaans gewoonterecht, terwijl het kadaster heel gebrekkig was. Erg lastig voor een modern bedrijfsleven. Maar dat schijnt toch langzamerhand te veranderen.

 6. Trijntje

  Het kadaster is kennelijk nog steeds niet in orde; ze lieten er iets van zien op het journaal, of Nieuwsuur of een dergelijk programma. Over de kosten, dat weet ik niet.
  Ik weet wel dat in Nederland de detailhandel enkele jaren geleden goed onderhandeld heeft over de kosten van pinbetalingen, en dat mede daarom nu pinnen van zelfs de kleinste bedragen wordt aangemoedigd.
  Dat is in Duitsland al anders; ik kan er steeds vaker wel pinnen met mijn pinpas, maar voor kleine bedragen nog lang niet altijd.
  Opmerkelijk was dat ik er onlangs in een restaurant (bij het kasteel in Wernigerode) niet met pinpas kon betalen, wel met creditcard; en dan vooral dat ik bij die creditcard niet mijn pincode moest intoetsten, maar mijn handtekening moest zetten.
  Voor veel buitenlanders in Nederland is dan weer opvallend dat in Nederland betalen met een creditcard ongebruikelijk is; en dat dit tot voor kort niet kon bij kaartautomaten van de NS.
  Een dochter van mij werkt bij De Nederlandse Bank, en één van haar dossiers is het dossier dat hier meer eenheid in moet brengen in Europa. Het lijkt me dat daar nog heel werk is.

 7. In Duitsland moet je zelfs € 4,95 betalen als je pint bij de geldautomaat van een bank waar je geen rekening hebt. Over achterlijkheid gesproken.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.