Nog meer racisme

Over racisme gesproken: jullie zien het echt niet he, daar in Nederland, hoe de stemming tegen de Grieken al bijna even racistisch is als die tegen moslims? De cartoon van Jos Collignon in de Volkskrant  kan zó in het Nazi-haatorgaan Der Stürmer. Vijftien jaar Wilders c.s. heeft wel effect gehad.

8 reacties

Opgeslagen onder Europa, Griekenland, Nederland

8 Reacties op “Nog meer racisme

 1. Ik ga me altijd een beetje ongemakkelijk voelen als mensen over ‘jullie’ of ‘wij’ spreken. Maar goed, de Volkskrant heb ik jaren geleden de deur al uitgedaan, anders zou ik het nu doen. Ik hoop maar dat de redactie een lawine van kritische reacties over zich heen krijgt.

 2. @aargh: jullie/wij: ik ben natuurlijk ook een Nederlander, maar door mijn woonplaats buitenslands zie ik het misschien duidelijker.
  Ik ben bang dat deze cartoon juist zeer geliefd is/wordt.

 3. Toch, ik weet het even niet hoor, deze cartoon lijkt zoveel op de prent van Der ewige Jude, ik kan me haast niet voorstellen dat Collignon daar niet naar verwijst. Neemt hij zijn publiek in de maling?

 4. @aargh: Ik zou het je niet kunnen zeggen. In Duitsland zijn over dit onderwerp geen grappen denkbaar; in het huidige Nederland wel? Het blijft onsmakelijk.

 5. Zijn Grieken een ras?

 6. Nee, maar men spreekt ook van racisme ten aanzien van groepen mensen die minderwaardig worden geacht op grond van huidskleur, etnische of nationale afkomst. Vermeende rassen (de joden) en religies (moslims) kunnen ook het slachtoffer van racisme zijn, hoewel ik in het laatste geval vermoed dat het uiteindelijk toch de etniciteit is die de haters dwars zit; zie twee blogjes terug.
  Scherpslijperij over definities heeft overigens geen zin; net zo min als gehakketak over het woord genocide.

 7. Ik bezoek de website van Jos Collignon regelmatig en zie waarschijnlijk niet in deze spotprenten wat jij er in ziet. Dwz hij geeft een tijdsbeeld en nmm geen mening. Volgens mij mogen de kijkers dat er zelf in zien. Griekenland wil geld hebben van de EU en houdt de hand op. Maar ze moeten niets hebben van de voorwaardes die de EU stelt en steken daarvoor hun middelvinger op.

  Bij de 2de cartoon met die schooltassen laat ie zien dat Portugal, Ierland en Spanje geslaagd zijn en Griekenland niet. Toch zit daar naar mijn gevoel het probleem. Bij die landen heeft het IMF er zich niet mee bemoeid en dat had ook zo moeten zijn met Griekenland. Het IMF geeft namelijk medicijnen waar de ziekte van verdwijnt, maar waar ook de patient aan overlijdt. De economie van Griekenland is zo klein dat de EU het best zonder het IMF af kon.

  Zo ver ik weet wordt de Griekse economie net zo uitgewoond door de gevluchte Russen en Ukrainers als eerder de Cypriotische economie. Daar horen we te weinig over. De kans is overigens groot dat deze gelukzoekers al weer doorgemigreerd zijn omdat er in Griekenland niets meer te halen valt. Ben wel benieuwd wie hun volgende slachtoffer zal zijn. Ik vermoed Italië of Slovenië.

 8. Emigrant

  Ik geniet meestal ook van de prenten van Collignon, maar deze keer vond ik dat hij goed fout zat.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.