Stralsund e.o.: kleur in de kerk

De oude binnenstad van Leiden is groter dan die van Stralsund. Leiden heeft twee grote gothische kerken, maar Stralsund heeft er twee die nog veel groter zijn dan de Leidse: de St. Nikolai (bouw 1234–1350) en de wat jongere Marienkirche. Wat ouder zijn ze ook, misschien ligt het daaraan. Hoe vroeger, des te godvruchtiger? Of was Stralsund als belangrijke Hansestad gewoon rijker?

Heel Noord-Duitsland is bekend om zijn zog. Baksteengothiek, en de gebouwen zijn niet alleen groot, maar ook in andere opzichten indrukwekkend.

Om te beginnen is het grootse architectuur.

Verder was het een beetje een rommeltje binnen, en dat deed weldadig aan. We zijn in Duitsland gewend dat waardevolle gebouwen uit het verleden tot op het bot zijn gerestaureerd. Dat was hier niet het geval. Men was wel bezig, maar het was nog lang niet klaar. Verbazend dat je een gebouw als de Nikolai-kerk nog in deze onopgesmukte staat kunt zien. In de DDR-periode zal er misschien niet veel aan gedaan zijn, maar daarna? Mogelijk heeft men nog van de enorme restauratieklus afgezien omdat hij zo duur is en omdat eerst het dak moet worden gedaan; dat heeft nu prioriteit. Bepaalde balken zijn van binnenuit verrot. Van de Marienkirche staat een deel in de steigers.

Het protestantse christendom hier in het Noorden is niet somber of armzalig, maar vrolijk; dat was me in Lübeck al eens opgevallen. Zo’n kerk is ondanks zijn afmetingen gewoon gezellig, net als sommige moskeeën dat zijn. Bloemen, groen en veel kleur.

De ornamenten moeten in de oude tijd ook al zeer kleurig zijn geweest, maar daar heeft de tand des tijds een grauwsluier overheen gelegd (oei, wat een beeldspraak!). Bij de restauratie wil men kennelijk de oude kleuren weer aanbrengen en daartoe heeft men enkele proefstukjes alvast ingekleurd. Ik neem aan dat men door analyse van oude verfresten heeft kunnen zien wat de oorspronkelijke kleuren waren.

Er waren veel privé-zijkapellen, ten dele zeer fraai; waarin in vroeger eeuwen een rijke familie zich had vereeuwigd en uitgeleefd. De pronkzucht en zelfverheffing van die families is onaangenaam: ‘de ijd’le waan der trotse zielen.’ Maar om nu te bekijken zijn die kapellen wel mooi; armoedig zijn ze in ieder geval niet.

4 reacties

Opgeslagen onder Duitsland, Godsdienst, Kunst

4 Reacties op “Stralsund e.o.: kleur in de kerk

  1. Hoewel ik nu geniet van deze cultuurparels vraag ik mij ook af wie hier voor heeft moeten bloeden.
    Nu onbetaalbare restauraties, maar toen ook onbetaalbare bouwkosten.

    Vriendelijke groet,

  2. De gelovigen zullen indertijd met godsvrucht en liefde hebben betaald voor de Gode welgevallige bouw, en vast ook wel om zich op de borst te kunnen slaan om hoeveel ze gegeven hadden.
    Tegenwoordig komt het geld deels van de kerk, die in Duitsland inkomsten geniet uit de kerkbelasting, en deels van Monumentenzorg, dus uit de algemene middelen. Verder kun je als meelevende burger een stukje dak adopteren; zo komt er ook iets bij elkaar. En als bezoeker kun je wat in het offerblok doen, maar ik denk niet dat dat echt aantikt.

  3. Wat een jeugdige Sint Anna, ze lijkt even oud als Maria. Ze hebben eigenlijk hetzelfde gezicht. Misschien wel het gezicht van de stille liefde van de beeldhouwer.

  4. Een mooie interpretatie, aargh.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.