Tochtje rond de stad

Waarheen te fietsen op deez’ mooie dag? Het is een vrije dag (Sacramentsdag) en dus zijn de offciële fietsroutes door het Lahntal en naar Frankenberg te mijden: die zijn dan overbevolkt, en niet alleen met fietsers. Ook de fietsruimten in de treinen zijn dan overvol.
.
Tannenberg 2900LA Stadtwald, Areal ehme. Kaserne, Foto SEG.jpg.69730Eerst maar eens naar het Stadtwald dan; daar ben ik nauwelijks ooit geweest. Het is een bos ja, maar ook de naam van een wijkje dat zo heet. Onder de nazi’s is het als kazernecomplex gebouwd. Die gebouwen zijn te stevig om af te breken, dus zijn er scholen in ondergebracht. De leerlingen worden aangevoerd met bussen. Het geheel is doorspekt met nieuwe huizen die er helemaal niet slecht uitzien. Maar omdat dit gebied erg geïsoleerd is, is het alleen al daardoor een achterstandswijkje geworden. Niemand wil er wonen, niemand wil erheen. Goed te begrijpen: de weg ernaar toe is buitengewoon steil, zelfs voor een electrische fiets. Langs de Stadtwaldweg staan mooie huizen; tuinen en uitzicht hebben ze ook nog, maar hoe kun je daar wonen? Als je even naar de bakker wilt heb je al een probleem. Lopen is zwoegen, fietsen zonder electriciteit vrijwel onmogelijk. Autorijden gaat goed, maar waar wou je dat ding beneden in de stad neerzetten? In Marburg is nergens een parkeerplek, en al helemaal niet bij een bakker voor de deur.
.
Een doods wijkje inderdaad, dat Stadtwald. Die kazernes zijn wel fris geverfd en alle straten zijn vernoemd naar Anne Frank, Hannah Arendt en allerlei verzetshelden. Toch blijft er een luchtje aan; het is een beetje onheilspellend. Er is geen winkel, geen café. Af en toe schiet er een gesluierde vrouw weg; in oude loodsen zijn wat onduidelijke bedrijfjes.
.
Gauw afdalen naar Cyriaxweimar dus. Behalve de rare naam — bedoeld is de heilige martelaar Cyriacus, die postuum o.a. voor goed weer zorgt – heeft het vlek niets te bieden. De weg naar beneden is even steil als naar boven; wie zal het verbazen. Er reed mij wel een electrische rolstoel tegemoet; de berijdster wilde zeker boven op de hoogvlakte even een luchtje scheppen. Dat gaat lukken; ik denk dat ze boven komt. Wel zal het met zo’n ding naar beneden moeilijker zijn dan naar boven. Ik zie dan dadelijk het ongeluk voor mijn geestesoog, maar zal U niet met de details belasten.
.
ElnhausenHaddamshausen, Hermershausen, Elnhausen. In het laatstgenoemde dorp staat een Huis. Op de foto ziet het er redelijk uit, maar het is erg vervallen. Er woont misschien een familie Flodder in, of een kraakwacht. Ook dit is Duits verleden: de feodale tijd is nog overal te zien.
.
1024px-Hannah-Arendt-Haus_MarburgIk kreeg er gauw genoeg van, al die cabrio’s en kolonnes motorrijders tussen de dorpen. Tenslotte besloot ik in Marburg de straatjes — of moet ik het bergpaden noemen? — ten westen van het kasteel maar eens te bekijken. Smalle straten vernoemd naar Luther en Calvijn; geen wonder dat ze steil zijn. Maar kinderkopjes hebben ze ook nog, en dat maakt ze onfietsbaar. Daar staan de mooiste villa’s van Marburg, een jaar of honderd oud, zeer solide. Vaak zitten er akelige studentendisputen in. De verkeerssituatie is zeer moeilijk; die studenten kunnen wel lopen, maar het moet een eeuw geleden lastig zijn geweest met een rijtuig en dat is het nu met auto’s nog. Als je er eenmaal bent is het wel prachtig daar: veel oud geboomte en vrijwel hangende tuinen.
.
Op verzoek van een dame draag ik tegenwoordig een fietshelm; het ding weegt bijna niets en is minder ongerieflijk dan het eruit ziet. Mocht hij gestolen worden vind ik dat helemaal niet erg. Nee, U krijgt geen selfie.

4 reacties

Opgeslagen onder Fietsen, Marburg

4 Reacties op “Tochtje rond de stad

 1. Het platte van de polders is niets voor mij.
  Maar het steile van de wegen, straten en paden wat jij nu beschrijft is weer teveel van het goede.
  Mooie foto’s dat wel.

  Zonnige groet,

 2. Fraaie villa, jammer van de studenten. Maar fietsen op die berg lijkt me inderdaad meer iets voor stoere jongens met zo’n fiets met dikke banden. En helm.

 3. Die kolonnes met motorrijders, daar erger ik me ook zo aan. Alles overstemmen met je slecht afgestelde geronk en dat dan collectief doen, omdat je in je eentje jezelf niet aankunt.

 4. Die motorrijders zijn geen stoere jongens, maar tandartsen en filiaalhouders van de spaarbank.

  Pas nu zie ik op de foto van de kazerne uit 1947 dat de ruilverkaveling (Flurbereinigung) duidelijk nog niet had plaats gehad. En vlak bij de kazerne zijn er heel kleine lapjes grond te zien: groentetuintjes? In die tijd was er nog voedselschaarste; ieder zal naar mogelijkheid iets hebben verbouwd.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.