Stralsund e.o.: vis

Stralsund ligt aan zee en er is dus(?) vis te krijgen. Ingelegde haring op zijn Zweeds bij het ontbijt, vissoep voor de lunch en hele vissen bij het avondeten. Ik had wat in te halen, want in Marburg is geen vis. In S. is er vis omdat de inwoners dat traditioneel graag eten en de toeristen dat verwachten, maar waarschijnlijk wordt hij per trein of vliegtuig aangevoerd, want er was in wijde omgeving geen vissersboot te zien.

StralsundWaterfront2Stamp_Germany_2001_MiNr2195_Katharinenkloster_und_Deutsches_Meeresmuseum_StralsundHeel veel levende vis en nog veel meer is er in het Ozeaneum: een modern gebouw waarin een zeer groot museum of althans –eum; ja dat witte links op de foto. In een oude kloosterkerk, die allang buiten gebruik was, is het Meeresmuseum ingericht. Beide zijn geheel gewijd aan de zee en hare bewoners. Aan de haven staat het Skurrileum, waar gekke dingen te zien zijn. Op een eilandje in de sont is het Nautineum, het marinemuseum, en een paar plaatsen verderop een Natureum. Kortom, men houdt van –ea in deze streek.

Alles over stromingen, continental drift, bodden en wadden. Zo veel info tegelijk kan ik helemaal niet leren; dan zie ik het liever in een boek. Maar ook veel scheepsmodellen, en alles wat u ooit wilde weten over de zeevisserij van de DDR zaliger. En heel veel aquaria vol vissen en schildpadden, garnalen, slakken you name it; een maritieme ark van Noach. Er zijn zelfs haaien, maar niet zulke hele grote. Stralsund,_Meeresmuseum_in_der_Katharinenkirche,_Finnwalskelett_(2012-04-10)_1,_by_Klugschnacker_in_WikipediaWalvissen geven acte de présence als skelet omdat zij niet in de aquaria passen. Ook walrussen en dolfijnen zijn te groot en dus alleen in opgezette vorm aanwezig. Stralsund,_Ozeaneum,_Pinguinanlage,_dahinter_St_Jacobi_(2011-02-15)_bDe pinguïns wonen op het dak; ik hoop dat ze morgen naar binnen mogen, want het gaat erg warm worden.

Hoe is het eigenlijk met die haaien: die draaien per dag honderdduizend keer hetzelfde rondje; gaan die zich niet vervelen? En waarom eten ze die kleinere vissen niet, al was het maar uit balorigheid?

De zee blijkt inderdaad rijp te zijn voor het museum; dat het zo erg is wist ik niet. Vis overbevist en opgegeten; vis dood door plastic, waarvan eilanden ter grootte van halve continenten in de oceanen dobberen; vis gek geworden door geluidsoverlast van schepen. Waar het er in de jaren zestig en zeventig naar uitzag dat de mens zich zelf en de wereld zou vernietigen door een reeks welgeworpen atoombommen lijkt hij sindsdien te hebben gekozen voor een langzamer en smartelijker ondergang. Want zee dood = mensen dood. Laten we de laatste vis dan ook nog maar opeten.

4 reacties

Opgeslagen onder Duitsland

4 Reacties op “Stralsund e.o.: vis

 1. Dier eet ik al een tijdje niet meer.
  Maar met elk weetje over de visvangst begrijp ik steeds minder dat er nog viseters zijn.

  Diervriendelijke groet,

 2. Visserijhavens zijn vaak lastig te vinden. Bedenk hoe voor een buitenlander Urk verstopt is. Bij Wolgast heb je Freest (FRE) en op Rügen Sassnitz (SAS). Ze hebben duidelijk kleinere schepen, maar vissen nog wel.

 3. Rond 70 was men minder bang voor de bom dan voor de ecologische catastrofe – het rapport van de Club van Rome kwam toen net uit.

  Zou een viskraam in Marburg wel lopen, denk je?

 4. Er is wel een viskraam op de markt in Marburg; of die loopt weet ik niet. Maar daar is overwegend gerookt en gekookt, gemarineerd en gebakken spul te koop. Verse vissen zijn daar niet vertrouwenwekkend. De beste vis schijnt in de supermarkt in Cappel te krijgen te zijn, maar ik ga toch geen vis in een supermarkt kopen? Er is hier gewoon weinig gevoel voor zeevis. Wel wat voor de forel uit de kweekvijvers.
  O ja, er was twee dorpjes verderop een dappere firma die verse vis op bestelling leverde. Maar daar hoor ik niet meer van.

  Vroeger had je de Dag des Oordeels om bang voor te zijn. Maar sinds die geen indruk meer maakt moeten de mensen steeds wat anders verzinnen — want bang willen ze zijn.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.