Stralsund e.o.: fietsen naar Klausdorf

1024px-Klausdorf,_Bodden_(2011-05-21)Niets bijzonders, een klein ochtendrondje. We hadden niet zoveel tijd, want ’s middags zou het nog naar Greifswald. Langs de kust richting westen gefietst tot Klausdorf; met een lus door het binnenland terug. Matige wind, geen heuvels. Het zeewater is erg ondiep, langs de kustlijn dus blubber en grasachtige vegetatie, want hier is geen eb en vloed en veel zout zit er ook niet in het water. De bekende zeelucht ontbreekt. Hier heb je het zogenaamde boddenlandschap. Een bodden is een binnenzee, met maar één of twee smalle toegangen tot de zee.

Verscheidene kapotte landhuizen en Herrensitze gezien, en één nog intacte. Junkerland in Bauernhand. De dorpjes zijn nietig en tamelijk keutelig. Van de DDR is daar niet veel meer te merken, of het zou het ontbreken van espresso moeten zijn. Overal kant-en-klaar-huizen van Westduits fabrikaat; wel meer Skoda’s dan Volkswagens. Tussen de dorpen liggen soms nog betonplaten als plaveisel, maar meestal glad solidariteitsasfalt. En ja, opvallend is wel de enorme omvang van sommige veeboerderijen. Dat waren vroeger vast Kombinate.

Het fijnste was de leegheid en de weidsheid van het licht glooiende landschap. Hier wonen niet veel mensen. Dat is misschien slecht voor de economie, maar een verademing voor de geplaagde stadsmens.

2 reacties

Opgeslagen onder Duitsland, Fietsen

2 Reacties op “Stralsund e.o.: fietsen naar Klausdorf

  1. Bob

    Foto zelf gemaakt vanuit het vliegtuig?

  2. Nee, als zo vaak zat er weer geen vliegtuig op die huurfiets. Maar op die luchtfoto zie je wel goed het boddenlandschap. Was te lui om een camera mee te brengen, de paar andere dingen die ik wel heb gefotografeerd zijn met het telefoontje gedaan.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s