De vernietiging van oudheden

PalmyraEnd2Jh.JPGOeff, dat is maar net goed gegaan. De Islamic State had bíjna de grandioze ruïnestad Palmyra veroverd en dus vernietigd. De spanning was groot en de verontwaardiging in de media ook. Maar het onheil is (voorlopig) nog afgewend.

Is het U ook opgevallen? Tevoren waren er in Irak al oudheden vernietigd, eerst door Amerikanen en later door de Islamic State. Dat was erg, maar kreeg toch minder echo in de media dan de vernietiging van Palmyra, die nog niet eens een feit is. De ene oudheid is blijkbaar de andere niet. Want Palmyra is van ons, of ten minste zo wordt het blijkbaar gevoeld: Romeins, Hellenistisch vooral. Een beetje Parthisch (Perzisch) ook, maar dat zien we niet.

Met de vernietiging van oudheden ligt het altijd een beetje moeilijk. Naar verhouding wekt die veel meer verontwaardiging dan de vernietiging van mensen. Nou ja, er wonen maar 50.000 mensen in Palmyra en die kunnen best vluchten, nietwaar.

Oudheden, archeologische vondsten, gebouwen, munten, inscripties en handschriften zijn nodig voor onze geschiedschrijving. Anders zou immers iedereen oncontroleerbaar van alles over het verleden kunnen beweren. Maar oudheden of niet: we zijn steeds weer getuige van een terugval in een voorwetenschappelijke geschiedschrijving. Het zijn echt niet alleen salafistische moslims die hun overtuigingen baseren op een zelf bedacht verleden. Poetins Rusland kan er ook wat van, evenals Hongarije, en Turkije en Griekenland. Om van Israel (drieduizend jaar Jeruzalem!) nog maar te zwijgen. Nederland zie ik binnenkort ook wel in staat tot een verheerlijking van het koloniale verleden. De bibliotheken zijn al behoorlijk geschoond, de alfavakken worden opgeheven, dus wat let ons?

3 reacties

Opgeslagen onder De mens

3 Reacties op “De vernietiging van oudheden

  1. Een triest en treurig blog.
    Kiezen doe ik niet; oudheden en mensen zijn mij te kostbaar.

    Maar ik voer ook geen zinloze oorlogen …..

    Bezorgde groet,

  2. Verheerlijking koloniale verleden – denk aan Balkenende met zijn VOC-metaliteit. Rechts van de VVD leven er ook nogal wat van die sentimenten.

  3. Balkenende heb ik wegens vertrek naar Duitsland grotendeels gemist. Ik heb niet de indruk dat ik veel gemist heb.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s