Zeuropa

Wat kunnen Europeanen vaak toch zeuren. Terwijl er de laatste tijd in hun deel van de wereld betrekkelijk weinig aan de hand is.
Een gematigd klimaat, niet te warm en niet te koud. Groeizame regenval. Weinig overstromingen en tsunami’s. Slechts zelden een vulkaanuitbarsting; ook aardbevingen zijn betrekkelijk zeldzaam en alleen in de zuidelijke helft verwoestend. Geen gevaarlijke slangen of muggen, geen endemische dodelijke ziektes.
Europa heeft de afgelopen twee eeuwen veel oorlogen en oorlogjes gevoerd in verre landen, waar het zelf niets nadeligs van gemerkt heeft. In de afgelopen eeuw heeft het  twee verschrikkelijke oorlogen op eigen bodem gevoerd resp. doorstaan, en een grote genocide. En later nog een kleine oorlog een kleine genocide; herinnert U zich die überhaupt nog? Maar in het grootste deel van het land is het de laatste zeventig jaar rustig—afkloppen: ooit barst het weer los natuurlijk.
Europa is niet meer zo sterk als vroeger, en dat heeft tot verminderde inkomsten geleid. Dat is pijnlijk, maar vergeleken met de andere werelddelen is het hier altijd nog een vetpot. En nu steeds meer bezit sowieso weer in handen van een kleine minderheid geraakt maakt het niet veel meer uit. Stabiel geld en bruikbare restanten van ooit socialere voorzieningen zijn er nog.
Van twee moderne tijdsverschijnselen: terrorisme en vluchtelingenstromen heeft Europa maar een klein deel voor zijn kiezen gekregen.
Ge mot nie maauwe, Europa, jy moenie huil nie.

impactterrorism
RefugeesHostCountries

3 reacties

Opgeslagen onder Europa

3 Reacties op “Zeuropa

  1. buurtaal

    Dat moest maar eens gezegd worden. Ik hoop dat heel veel mensen dit lezen.

  2. Yo, precies. Gezeur komt altijd door een tekort aan vergelijking.

  3. Wat we wel vergeten bij dit overzicht is het leed dat werd aangericht door de tweedeling in Europa. Een doctrine die mensen elke vorm van vrijheid benam, muren bouwde, prikkeldraad, en niet schroomde mensen met een andere mening naar kampen te sturen waar ze min of meer konden verrekken. De Goelags van Stalin, het dood maken van de intelligentsia, het antisemitisme. En nu zijn we weer ontvankelijk voor een soortgelijke doctrine die met dezelfde soort wapens haar doelgebied heeft uitgebreid en met geweld de intelligentsia dwingt tot vrijwillige onthouding van enige vorm van kritiek op het denken binnen deze doctrine. En de krampachtige reactie op alles wat neigt naar kritiek komt overeen met die in de dagen van het Communistische regime van vooorheen…..

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.