Wie is toch die islam?

In Duitsland woedt momenteel een curieus meningsverschil. Sommige hooggeplaatste politici hebben gezegd dat de islam bij Duitsland hoort, andere zeggen juist dat de islam niet bij Duitsland behoort: nu bij voorbeeld weer de Saksische minister-president Tillich. Allen voegen eraan toe dat moslims natuurlijk in Duitsland van harte welkom zijn en hier ook hun godsdienst kunnen belijden, en dat menen ze gelukkig ook nog.

Nou, dat komt prachtig uit, want de islam bestaat niet, dus daar kunnen we het makkelijk zonder stellen. De islam is geen persoon, geen rechtspersoon, geen groepering die je de grens over kunt zetten of naar de gaskamer sturen. Het is maar een abstract begrip, een spook. Het zegt niks en het doet niks.

Dat geleuter over ‘de islam’ leidt maar af van wat ons werkelijk zou moeten bezighouden: 1. de terugkeer van het nationaal-socialisme 2. de geleidelijke verovering door Rusland van Oekraïne en wie weet wat nog meer (Servië, Griekenland?), 3. de pogingen door allerlei krachten, verdeeldheid in Europa te zaaien — wat helaas nooit moeilijk is.

6 reacties

Opgeslagen onder Duitsland

6 Reacties op “Wie is toch die islam?

 1. Een spook schrikt wel heel veel mensen af.
  Volwassen geworden komen veel kinderen er achter dat het spook van hun angsten onder het bed of achter de gordijnen alleen maar in hun fantasie bestond.
  Gastvrij zijn en vrijheid van godsdienst geven is de enige volwassen mogelijkheid voor een land.

  Vriendelijke groet,

 2. Mooi gezegd! Ik kwam tot een andere conclusie. Dat die islam in onze schaamstreek zit: http://lehti-paul.blogspot.nl/2015/01/na-drie-delen-senegal-is-het-nu-tijd.html

 3. Goed gezegd. En er zijn nog wel wat andere bedreigingen te noemen waar we maar beter met z’n allen gebroederlijk tegen zouden kunnen strijden.
  Ik verbaas me trouwens ook over dat woord Avondland, wie heeft dat nou weer opgegraven, en waarom vindt blijkbaar iedereen het normaal om het aan te horen of zelfs in de mond te nemen. Mijn nekharen gaan overeind staan bij zulke woorden.

 4. @aargh: Het woord Morgenland voor het Oosten (anatoli) komt voor in de bijbelvertaling van Luther. Later in de zestiende eeuw heeft men dan het pendant Avondland bedacht. Jij vindt Avondland waarschijnlijk een naar woord vanwege Spengler, De ondergang van het Avondland. Als in het moderne Duitsland mensen spreken van christlich-abendländische Kultur, weet je dat ze helemaal nergens in geloven.

 5. De herkomst kende ik wel hoor, ik schrijf niet voor niks opgegraven. Maar moet ik begrijpen dat het in Duitsland een alledaags woord is? Het klinkt mij als Nederlander bombastisch en kitscherig in de oren, materiaal voor populisten dus.
  Er bestaat natuurlijk net zomin ‘Een Avondland’ als ‘De Islam’.

 6. Het woord komt in Duitsland van oudsher tamelijk vaak voor; het hoeft bepaald niet populistisch te zijn. Een Duitse Wilders zou zo’n woord niet eens kennen, denk ik. Misschien wordt het graag gebruikt door mensen, ook professoren enz., die het woord Europa niet over hun lippen kunnen krijgen? Ik zou het niet kunnen zeggen.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.