Marxistisch kalifaat

Robert Hoyland over de inspiratiebron van het ‘kalifaat’:

The founding fathers of this revolutionary thinking, Karl Marx (Communist Manifesto, 1848) and Friedrich Engels (On Authority, 1874), had been very clear: the aims of revolutionaries could only be achieved “by the forcible overthrow of all existing social conditions”, and the rule brought about by revolution could only be preserved “by means of the terror which its arms inspire.” Such radical thinking has no parallel in the message of Muhammad and the first caliphs, who simply preached a return to the original monotheism that all mankind had once followed. (Lees de rest van Hoylands artikel)

De militaire leiders van de ‘Islamitische Staat’ hebben tijdens hun opleiding en carrière onder Saddam Hussein e.a. zonder twijfel meer van Marx, Lenin, Stalin en Hitler geleerd dan van de profeet Mohammed en de eerste kaliefen.
.
De bijbel van de ‘Islamitische Staat’ is Abū Bakr Nādjī Idârat al-tawahhush, in vertaling The Management of Savagery. Het is een nogal moeilijk, intellectuelerig boek, in de beste traditie van de revolutionaire geschriften van de laatste twee eeuwen. Wat een smerige lectuur is dat! Ik ga er hier geen reclame voor maken; als U het wilt zien zoekt U het zelf maar op. Al staat het boek vol met verwrongen geschiedschrijving over de eerste eeuw van de islam, het idee dat alleen terreur leidt tot een nieuwe orde wordt ook hier volop verbreid. En dat heeft de auteur echt niet uit de koran of van Mohammed. Bij de vroege Arabische veroveringen (632-661) ging er best af en toe een stad in de hens of werd er een bloedbad aangericht, al naar de politieke situatie en de stemming in de troep. Maar meestal overheerste het verstand en ging het zoals meestal in de Oudheid: er werd onderhandeld, met witte vlaggen gezwaaid, afkoopgeld betaald en zo meer. Het was immers voor de veroveraars interessanter intacte steden en landerijen te veroveren dan kapotte, terwijl de slachtoffers graag nog hun leven en iets van hun bezittingen behielden.
.
Van de ‘nieuwe mens’ was destijds ook geen sprake: de veroverden konden geen Arabier worden en moslim aanvankelijk ook niet. De islam bestond nog niet meteen, en toen hij opkwam wilden de Arabieren liever belasting van de veroverden innen dan allerlei vreemde lui in hun gelederen opnemen.
.
Ik denk dat Hoyland wel gelijk heeft met zijn parallel met het marxisme. Voor het religieuze sausje dient een selectie uit de koran en oude islamitische teksten. En ook nog iets van de Wahhabieten; die komen in Hoylands artikel niet aan de orde. Voor simpele zielen zullen bloederige computerspelletjes, geweldfilms, Mad Max enz. zeker geholpen hebben.

3 reacties

Opgeslagen onder Nabije_Oosten

3 Reacties op “Marxistisch kalifaat

  1. Het aantal burgerslachtoffers is ook vergelijkbaar.

    Bezorgde groet,

  2. Vraag me af of dat citaat uit Marx & Engels wel echt is.

  3. Hoyland is een gerenommeerd historicus van de universiteit Oxford, al is hij geen specialist in de 19e eeuw. Ik verwacht niet dat hij knoeit. Toch maar even nagekeken: het eerste citaat staat inderdaad in het Manifesto of the Communist Party, section 4, en ook het citaat uit On Authority klopt. Je ziet, Groningen is maar ternauwernood aan een ramp ontsnapt.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.