Het CIA-rapport

Ik ben toch weer verbaasd over de wereldwijde opwinding naar aanleiding van de beknopte versie van een rapport over folteringen door CIA-medewerkers. Staat daar echt iets nieuws in dan? Ik heb het ding niet gelezen; alleen enkele alinea’s eruit. De media zullen de huiveringwekkendste er wel hebben uitgelicht. Maar afgezien van bepaalde high-tech varianten klinkt alles zeer vertrouwd en bekend. Ik werk over een eeuwenoude Arabische tekst over de hel; daarin bleef al niets onbesproken. Er is meer fictie: Murakami, Seven, en al die thrillers en horrorfilms die ik nooit bekijk. Er is ook serieuze geschiedschrijving: over de Romeinen, de Chinezen, de Perzen, de Arabieren, de Inquisitie, Nazi-Duitsland, Japan, de Sovjet-Unie, Argentinië. Eigenlijk is deze kant van het menselijk gedrag toch goed in kaart gebracht?

Bijzonder huichelachtig is de verontwaardiging die momenteel door de Arabische wereld gaat. Alsof het daar niet tot de dagelijkse routine behoort, met name in Syrië en Irak. In dat laatste land is sinds Saddam niet veel veranderd, behalve dat de Amerikanen nog wat nieuwe ideetjes hebben aangedragen. Er zijn waarachtig ook al stemmen opgegaan die zeggen: zie je wel dat de Islamitische Staat gelijk heeft! Alsof die niet foltert.

Misschien zou ik niet verbaasd moeten zijn: het folteren lijkt soms helemaal weg, het gaat in golven, gebeurt ook wel eens ergens minder of helemaal niet. Er is wel eens een eilandje van de Goelagarchipel onbewoond en hier ter stede is de gevangenis, een zeer solide gebouw, zelfs omgetoverd tot luxe-appartementen. Bovendien schijnt het er gewoon bij te horen dat men folteren een beetje stiekem doet en de kennis erover telkens weer verdringt.

Maar als mensen toevallig even niet folteren of gefolterd worden gaan ze lekker griezelen bij geweldsfilms, thrillers, griezelfilms of comics, waarin hetzelfde nog eens uitvoerig en van zeer nabij aan de orde komt. Iedereen kan er te allen tijde kennis van nemen, ook op DVD. Het is algemeen menselijk gedrag, de mens is een folterend wezen, let’s face it. Dieren doen het niet, hoewel er bij sommige sjieke apensoorten wel aanzetten toe gevonden zijn.

Waarom foltert de mens? Uit wellust neem ik aan, en omdat het kan. Niet om informatie uit iemand te persen; dat is altijd zo’n flauwe smoes. Het is al sinds de Spaanse inquisitie bekend dat folteren geen info oplevert, hoogstens desinformatie. Maar een beetje desinformatie komt vaak heel gelegen.

5 reacties

Opgeslagen onder De mens

5 Reacties op “Het CIA-rapport

  1. Niet toevallig dat POTUS als Chief Commander en daarmee hoofdverantwoordelijke, ook voor de daden van zijn voorgangers, vlak voor de Kerst het boetekleed aantrekt. Evengoed, het feit dát hij dit doet is op zichzelf prijzenswaardig. Er is geen tweede land ter wereld dat deze recente schendingen van de URvdM tot nu toe zo openlijk heeft toegegeven.

  2. Dat is waar. Maar misschien zal het tevens de laatste keer zijn, als zichtbaar wordt hoeveel schade dit de USA berokkent.

  3. Wat zwartgallig nu allemaal, maar zoals gewoonlijk heb je de realiteit helaas weer goed samengevat.

  4. Wieneke

    Eigenlijk is de mens helemaal niet zo’n fijne uitvinding 🙂

  5. Martelen is van alle tijden en volken. Helaas is het tegenwoordig grootschaliger en gewelddadiger geworden, terwijl veel uitvoerenden zich beroepen op democratische spelregels. Dat je martelt met een geloof als uitgangspunt snap ik helemaal niet. In elk boek van die lui staat dat je mekaar niet mag doden en kwaad doen, maar juist dan kom je tot grote wreedheid vaak. Verkrachten is ook een vorm van martelen, de mannen van IS doen niet anders. Maar waren het ook niet de soldaten van het Rode Leger die juist dat middel inzetten als vergelding voor het leed hen door de nazi’s aangedaan. Veel oudere oma’s in Berlijn kunnen er over meepraten hoe dat is….

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s