Ontwortelde jeugd

Was het in Nederland ook op het nieuws? In Keulen heeft een groep van 4.000 voetbalhooligans van verschillende clubs zich aaneen gesloten om, aangevuld met allerlei ander vechtlustig tuig, zogenaamd tegen Salafisten te demonstreren, in werkelijkheid om een slag met de politie te leveren. Ze kunnen weliswaar niet lezen, maar hebben wel mobieltjes om elkaar naar een bepaalde plek op te roepen. Nou nog een Führertje ervoor en de rapen zijn gaar. Het aantal kan snel toenemen.

Zorgwekkend ja, daarop hebben alle autoriteiten dadelijk gewezen. Maar ook interessant. Het is namelijk precies hetzelfde slag als die jonge Salafisten waar iedereen zo over tobt. Ook zij willen vechten en zo mogelijk de bestaande maatschappij kapot maken omdat ze daar toch niet aan mee kunnen/mogen doen. De islam, waarop iedereen gefixeerd is, is als motief maar van ondergeschikt belang.

Duitsland zal hard reageren, zegt het: lik-op-stuk, meer politie, harde straffen. Zonder twijfel zal dat allemaal niet helpen. Het wordt steeds duidelijker: deze jongens (en een paar meisjes) zijn het product van een ontspoorde, niet meer zorgende maatschappij. Hun ontstaan kan voorkomen worden door ze in hun jeugd liefdevol bij hun lurven te pakken. Onderwijs, jeugdwerk, natuurvrienden, blokfluitles, dat soort dingen. Fijn zou het ook zijn er als er toekomstperspectieven waren, iets van baan of zo.

Maar dat zal allemaal niet gebeuren. Het onderwijs gaat nog steeds bergafwaarts, muziekles is alleen nog voor de happy few. Voor slimme banen zijn deze gasten te ongeschoold; voor dom werk zijn er nóg goedkopere buitenlanders.

Duitsland weet best hoe je verdoolden weer op het rechte spoor kunt krijgen. Er is hier juist een teruggekeerde Marokkaanse IS-jongen, die vrijwel voor het oog van de media wordt gedeprogrammeerd en een kans krijgt op een herstart. Met moslimgroeperingen wordt er gewerkt aan een program om radicalisering te voorkomen of in de kiem te smoren. Goed idee, maar met de veel talrijkere inheemse huftertjes zou je hetzelfde moeten doen. De neonazibestrijding en de jeugdzorg in de ex-DDR zijn echter al jaren geleden wegens geldgebrek opgeheven.

Waarom alleen jongens aanpakken die al negatief zijn opgevallen? Zo lijkt het wel of je eerst iets dramatisch moet doen om aandacht te krijgen. Een verkeerd signaal. Het zou bovendien efficiënter zijn om zich in een veel vroegere fase met jeugd bezig te houden. Ruk hun die rotmuziek uit de oren, geef ze les, voed ze op!

In Zuid-Europa valt het misschien mee, omdat de familiebanden daar nog hecht zijn. Maar die zijn er hier ook al niet.

4 reacties

Opgeslagen onder Duitsland

4 Reacties op “Ontwortelde jeugd

  1. Wieneke

    Doodenge ontwikkelingen.

  2. De Duitse Minister van Binnenlandse Zaken heeft juist weer verklaard, dat het grootste gevaar voor Duitsland uitgaat van islamistisch terrorisme. Misschien is het nog waar ook, maar voor mij klinkt het als de zoveelste ontkenning van het bestaan van die andere beerput … .

  3. Het was hier idd op TV. Ik kan alleen weinig met dat nieuws. Dwz je ziet het overal en decnnia lang. Denk aan de buitenwijken van Parijs, Egypte, Stockholm, Gaza, Iraq of her en der in Rusland, de Ukraïne maar ook in de USA, Zuid-Afrika en bijvoorbeeld Nederland. Ze richten zich op alles wat in hun ogen afwijkt als de Islam, homo’s en buitenlanders in het algemeen. Probleem is dat we alleen de excessen zien en niet als er niets op dat gebied aan de hand is. Voor 99% van de tijd op 99% van het aardoppervlak is er niets aan de hand, maar dat interesseert de media niet.

    Ik ben de laatste jaren kriskras door Duitsland gefietst en kom ook op de minder aantrekkelijke plekken. Rond een paar grote steden is het idd niet fris, maar dat zijn kleine gebieden en als ik er door fiets heb ik er geen last van. In NL is het niet zoveel anders. Plekken waar ik me minder veilig heb gevoeld en die ik structureel ontweek waren ten zuiden van Chicago en net ten zuiden van Napels. Na 2 korte dienstreizen naar de Ukraïne mocht mijn baas ook daar een andere gek voor vinden. Omgekeerd ben ik wel dwars door Baskenland en Belfast gefietst op momenten dat die ook teveel in ons nieuws waren. Ik ben dus wel iets gewend.

  4. Of dat spul ook georganiseerd was, al die decennia lang, dat betwijfel ik. Hoe dan ook, ik zou graag zien dat de staat zorgde.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s