Is het kalifaat te verslaan?

Ik denk het niet. Militair kan ik het niet beoordelen. In de IS zie ik slimme, in haat en wreedheid getrainde generaals en officieren van Saddaam Hoessein, plus ervaren strijders uit Afghanistan en Tsjetsjenië, plus naïef maar sterk gemotiveerd kanonvoer uit Europese en Arabische landen. Die staan tegenover een veel sterkere, maar onderling verdeelde ‘coalitie’, die niet al te snugger lijkt en een beetje om zich heen zwaait als een olifant die een mug wil vangen. De IS heeft echt alles al verstopt wat vanuit de lucht kapot gemaakt kan worden. Met dank nog aan de media, die iedere westerse strategie altijd ruim van te voren aankondigen.

Maar laten we aannemen dat het binnenkort mogelijk is deze kalief en zijn generaals met veel herrie weg te vagen, is er dan een oorlog gewonnen? In en om het vacuum dat dan ontstaat spelen nog precies dezelfde krachten een rol, alleen is dan alles voor de verandering weer eens kapotgeschoten. Men zal zeker onthouden wie dat gedaan heeft. En buiten dat zwarte gat zelf zullen het ideaal ‘islamitische staat’ en de djihaad populairder worden dan ooit, zodat het spoedig weer zal vollopen. De djihaad-golf is nog lang niet over zijn hoogtepunt heen. West-Europa staat niet aan de top, maar is een vrij grote fabrikant van djihadisten. Wederom dank aan de media, en aan de overheden en politieke partijen natuurlijk.

15 reacties

Opgeslagen onder Nabije_Oosten

15 Reacties op “Is het kalifaat te verslaan?

 1. Stoppen met internationale wapenproduktie en handel helpt naar mijn idee.
  Steeds weer worden door Westerse steun de fracties gewelddadig.
  Voornamelijk omdat er wapens worden geleverd.
  Zonder die wapensteun ontstaat een evenwichtige en democratische regering in die regio’s waar gewelddadige conflicten zijn.

  Bezorgde groet,

 2. De axis van het Westerse denkgoed’ wordt niet alleen door religieus ge-inspireerd extremisme existentieel van alle kanten bedreigd. De Chinese territoriale aanspraken bij de Filippijnen liggen tegen tweemaal zover verwijderd als de Faroer eilanden van New York. Denk nu niet dat de Chinezen zijn vergeten, dat Japan, op zoek naar grondstoffen vanwege Amerikaanse handelssancties, 75 jaar geleden een oorlog ís begonnen, die het neo-kolonialistische Amerika won. Identieke processen aan de randen van het West-Europese schiereiland. Niet wapens en sancties, maar handel.
  En dan nog, de illusie dat met handel het pluriforme Westen zichzelf als hegemonist kan etaleren is voorbij. Geschiedenis evolueert.

 3. Waar geen wapens zijn – maar waar is dat? – onstaat niet vanzelf democratie, Rob.

 4. Waar geen wapens zijn is geen gewapend geweld, hooguit verbaal geweld.

  In overleg zal dan zeker een vredelievendere regeringsvorm ontstaan.

  Ik werk graag mee aan het ontstaan van dit Utopie.

  Vredelievende groet,

 5. Sinds Kain die steen oppakte om Abel mee dood te slaan heeft de mens altijd wapens gehad. Er is geen reden om aan te nemen dat dat ooit niet zo zal zijn. Een utopie, inderdaad.

 6. Het Westen, onder aanvoering van de USA, maakt eerst landen als Afghanistan, Iraq en Syrië instabiel en kijkt er dan vreemd van op dat zoiets als IS een kans kan pakken. Ik denk dus dat IS best te bestrijden is, maar alleen door te zorgen dat de landen in het Midden-Oosten weer iets voorstellen. Wat dat betreft is de samenwerking met de Kurden een goed voorbeeld. Alleen moeten ze daar Turkije nog van overtuigen.

  Als het gaat om de onthoofdingen dan is het Westen behoorlijk dom in de weer. Overal in de wereld vinden gruweldaden plaats. Ik vind onschuldige mensen bombarderen daar bijvoorbeeld ook toe behoren. Als IS weer met zo’n dreiging komt, dan moet het Westen gewoon zeggen: ‘Die persoon hadden we al afgeschreven en hij komt zo in de martelarenhemel.’ Vervolgens geen aandacht aan schenken zoals we dat bij veel andere gruweldaden ook niet doen. Je moet dan alleen nog wel de journalisten meekrijgen.

 7. Bob

  Laat die mensen toch met rust. In landen waar we geen financiele belangen hebben interesseert het toch ook niet. Oh, de schijnheiligheid.

 8. Benieuwd wat er gebeurt als de IS de Turkse grens overschrijdt.

 9. Hein

  Waar bemoeien we ons weer mee?
  Waarom willen we de hele wereld beheersen?
  Waarom moeten we iedereen hier opvangen (Europa = 1 vrij grote fabrikant van djihadisten)?

  Laat ze het allemaal lekker zelf uitzoeken.

 10. Bij welke Westerse organisaties is Turkije ook al weer aangesloten?

 11. Hein

  Op welke fiets rijdt ik ook alweer.

 12. Hein

  Het lijkt wel of we ons kapot vervelen en gelukkig nog wat buitenlandse aangelegenheden hebben waar we ons druk over kunnen maken.

  http://www.carelbrendel.nl/2014/10/02/massaproces-tegen-sharia4belgium-beslist-nog-geen-gelopen-koers/#more-1043

 13. De IS leidt ons af van een vijand, die we niet aan kunnen: Poetin.

 14. IS is een barbaarse groep die uit frustratie over de situatie in Irak, waar ze als Soenieten buiten de regering zijn gehouden toen Sadam werd opgerold door de VS, maar zijn gaan moorden en verkrachten. Je moet toch wat als bebaarde niksnut. Maar in dit geval ligt een deel toch aan het compleet falen van de Bush-doctrine die helemaal geen doctrine bleek…maar gewoon een domme actie…waartegen ik ooit nog heb lopen protesteren….

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.