Oud Nieuw Rusland

Poetin heeft gezegd dat hij in veertien dagen Kiev kan veroveren. De NAVO heeft kond gedaan dat de oorlog voor Oekraine eigenlijk al verloren is en dat het land in militair opzicht niet meer te redden is. Je hoeft geen militair expert te zijn om aan je water te voelen dat beide uitspraken juist zijn. Dus wordt het nu tijd dat Poetin aan de conferentietafel zijn plannen met dat land ontvouwt. Het heeft geen zin nog duizenden Oekraïense soldaten te laten sneuvelen en nog meer steden te laten kapotschieten door op hun vakantietocht verdwaalde Russische soldaten.

Goed, een brede strook van Luhansk tot aan Moldavië zal dus Russisch worden, of een Russische marionettenstaat. Theoretisch zou Rusland de levensmiddelen die het niet meer uit West-Europa krijgt daarvandaan kunnen halen – al zal dat wel weer op onoverkomelijke organisatorische problemen stuiten. Maar wat gebeurt er met de rest van Oekraine? Het is een gebied waar niet veel te halen is. Poetin zou in de verleiding kunnen komen, dat maar aan de EU over te laten. Maar als daar op den duur iets van een democratie of welvaart zou ontstaan? Dat kan hij ook niet hebben. En bovendien, wat moet er met de hoofdstad Kiev gebeuren? Een nieuw zetbaasje maar weer? Open vragen.

Volgend probleemgebied: Moldavië. En Estland en Letland, waar veel Russen tegen de Euro beschermd moeten worden. De NAVO gaat geloof ik eind September al vergaderen over hulp aan deze NAVO-leden.

2 reacties

Opgeslagen onder Economie/Wirtschaft, Europa

2 Reacties op “Oud Nieuw Rusland

  1. Tja, de EU, in casu de onwiilige en onbekwame rang in Brussel, gevuld met batterijen aan adviseurs en diplomaten, moet de Raad van Europa adviseren bakzeil te halen. Met als gevolg nog meer politiek geloofwaardigheidsverlies. Anders zijn de gevolgen niet te overzien voor de ruim half miljard burgers van de EU, want na de komende winter, is deze kwestie nog lang niet uit de lucht.

  2. Al sinds Jeltsin verdwenen is zoekt zijn opvolger naar veiligheid. En dan kan alleen met stabiliteit in de landen die vroeger tot de Sovjet Unie behoorden. Met centraal gezag in Moskou geconcentreerd. Hij werd geholpen bij zijn schaakpolitiek dor de wijze waarop NAVO en EU oprukten naar het oosten. De raketten van het westen staan nu een kilometertje of 2000 verder naar het oosten dan voorheen. De Baltische staten voegden zich bij het bondgenootschap, een gruwel in de ogen van Poetin en c.s. Oekraine was altijd de ‘graanschuur’ van de S.U. Ook veel kolen komen nog steeds uit dat land. Kortom….er is wel iets te zeggen voor de Russische ambities al keuren wij die vanuit onze streken dan af….

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s