Hongarije eruit!

Wordt het niet hoog tijd Hongarije uit de EU te gooien? Orbán verkondigt nu openlijk dat hij niet van liberale democratieën houdt en alleen successen zoekt op basis van sterk leiderschap en nationalisme, zoals Erdoğan en Putin dat ook zo glorieus hebben gedaan. Uiteraard zei hij dit in Roemenië, waar nog heel wat niet-bevrijde Hongaren wonen.

Als dit nu maar één halve gare was …. maar nee, hij is echt gekozen, dus een royale meerderheid van Hongaren moet getikt zijn. Of zou Poetin al vele jaren naar zijn verkiezing hebben toegewerkt, inclusief de wijziging in het kiesrecht? Een lange-termijn-strategie kun je die man niet ontzeggen.

De EU zal niets doen: uit de algemene lethargie die we van haar kennen, maar ook uit gerechtvaardigde vrees dat de vent zich dan helemaal in de open armen van Poetin zou storten. Tenslotte grenst Hongarije alweer bijna aan de Sovjet-Unie en doet het er nu al prima zaken mee. Voor Poetin zal die Orbán ook niet veel meer zijn dan een nuttige idioot.

5 reacties

Opgeslagen onder Europa

5 Reacties op “Hongarije eruit!

 1. Democratie blijft een leerproces.
  Een beschaving opbouwen duurt generaties.

  Oost-Europa heeft al veel beschavingen doorlopen.
  Maar democratie blijft een nieuw gegeven in die contreien.

  Tja, het snelle groeien van de EU bezorgt ons nu vooral problemen.

  Optimist als ik ben verwacht ik dat het uiteindelijk tot iets goeds zal komen.
  Maar of dat in de huidige EU-vorm zal zijn betwijfel ik!

  Vriendelijke groet,

 2. Hét probleem voor de EU is dat als het economisch tegenzit en economische samenwerking onvoldoende tastbare resultaten oplevert met weinig vooruitzichten op korte termijn resultaten, dit latent aanwezig nationalisme aanwakkert in een regio die sinds ‘Leipzig’ en het Congres van Wenen demografisch nog nooit tot rust is gekomen. E.e.a. mede dankzij een dominante euro, die niet verbindt maar splijt, als katalysator, waar in feite de rijke, voormalig koloniale landen het meeste van profiteren. Dan biedt ‘democratie à la de Brusselse, betuttelende EU’ al snel een onvoldoende aantrekkelijk tastbaar perspectief in landen die nog nimmer een volwassen democratie aan den lijve hebben ondervonden.
  Het is te hopen dat de Brusselse top-élite, straks onder leiding van Juncker, bereid zijn uit hun Brusselse bunker te komen, beter gaan communiceren en meer bieden dan alleen betuttelingen en dreigementen.

 3. Emigrant

  @King Billy: Ja, als het economisch tegenzit komt er meer dwaas nationalisme, dat baart mij ook zorgen, maar niet alleen voor Oost-Europa. De 20 of 25% lunatic fringe bij ons (Wilders, Le Pen) e.d. zouden dan makkelijk hoger kunnen oplopen. En het is best mogelijk dat Poetin onze economie binnenkort danig gaat ondermijnen.
  Je wens t.a.v. Juncker en Brussel deel ik.

 4. Toegang tot het Hongaars parlementsgebouw was altijd gratis voor EU-ingezetenen. Maar sinds vorig jaar moet er entree betaald worden. Zou het een voorbode van het een of ander zijn? (zojuist terug uit Budapest)

 5. Hongarije ging ook onder het communistische juk vaak haar eigen gang. Was liberaler in haar benadering van mensen dan men elders gewend was. Hongaren zijn nu eenmaal andere lieden. En ze hebben er niet veel op met import vanuit andere landen. Nu ga je daar niet voor je lol heen, de taal alleen al, maar wat ik er van zag ooit, was het wel een mooi landschap. Maar of het ze economisch nu wel zo goed gaat???

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.