Oplossing Palestinaprobleem?

Nee, die heb ik niet; anders had ik al lang de Nobelprijs gekregen. Ik zet nog even alle niet-oplossingen op een rijtje.
.
Genocide: ‘Schiet ze kapot, maak ze plat, allemaal!’ Zulke woorden zijn in Israël regelmatig te horen over de Palestijnen. Nieuwbakken Israëlische fascisten als Yoav Eliasi c.s. zouden dat het liefst met de hand doen, met een knuppel of boksbeugel; daar houden ze van. Maar dat zet geen zoden aan de dijk. Over high-tech genocide is er in Israël voldoende vakkennis aanwezig. Toch zou het een heel gedoe zijn de vijf miljoen Palestijnen in het land plus de bezette gebieden uit te moorden. Ze zouden zich niet als schapen ter slachtbank laten leiden; de vijf miljoen Palestijnen buiten het land zouden zich roeren; de media en de VN zouden erop springen, Israël zou nog meer een paria-staat worden dan nu en last, but not least: er zouden nauwelijks voorstanders en uitvoerders voor dit project te vinden zijn. Het zou ook nooit helemaal lukken: er blijven er altijd over en die worden dan weer extra lastig.
.
Israël vernietigen: ‘Drijf alle joden de zee in!’ Dat gaat ook niet lukken; wie zou dat moeten doen? Egypte, Jordanië en Saoedi-Arabië hebben er geen zin in, Syrië en Irak zijn druk doende zich zelf te vernietigen; Hamas en Hizbollah zijn niet meer dan irriterende horzels; het kalifaat is een jongensclub. Een atoombom op het land gooien gaat ook niet: dan zijn meteen de Palestijnen dood, en dat is slecht voor de PR van welke staat dan ook. En wie heeft er een anti-israëlische atoombom? Alleen Pakistan, maar dat ligt ver weg en heeft andere zorgen.
.
A7-323xCMAArWMC.jpg-largepalestinaTwee staten: Onzin, kijkt U maar op de landkaartjes. In 1967 was het misschien nog net mogelijk geweest, maar de stemming was er niet naar. Nu de Westelijke Jordaanoever is gereduceerd tot een ‘archipel’ van Palestijnse eilandjes is zelfs dat niet meer denkbaar. Hoe zouden bij voorbeeld het bestuur op en het vervoer tussen al die eilandjes moeten plaats vinden? De praktijk zou er nauwelijks anders uitzien dan die van vandaag. Bantoestans leken een tijd lang haalbaar in Zuid-Afrika, een land waar heel veel plaats is. Op een lapje grond ter grootte van half Nederland met meer dan tien miljoen inwoners en te weinig water zijn ze niet doenlijk.
.
Eén staat: Palestina, een land waarin alle bevolkingsgroepen met gelijke rechten door elkaar wonen, zoals tijdens het Britse protectoraat. Dat zou mooi zijn: zionisme de vuilnisbak in, verdeling van de koek, twee gelijkwaardige talen, iedereen toegang tot alles (dus Palestijnen kopen huizen in Tel Aviv, zwemmen in joodse zwembaden enz.). Maar U voelt ook wel: na meer dan halve eeuw verbitterde vijandschap zit dat er niet in. Op kleine schaal lukt dat samenleven wel: in kleine groepen, in Haifa, in het beroemde Israëlisch-Palestijnse symfonieorkest van Daniel Barenboim. Zo’n integratie is in de USA, Zuid-Afrika en Ex-Joegoslavië ook na lange tijd maar zeer ten dele gelukt. En denkt U eens aan België: dat heeft geen ander probleem dan de tweetaligheid en die alleen al blijkt een blijvende splijtzwam te zijn. Daar komt bij dat onderontwikkeldheid en hufterigheid in beide kampen wijd verbreid zijn; daarmee vergeleken is de aanhang van de PVV in Nederland nog niets. Bovendien zijn er virulente religieuze en ideologische bewegingen ontstaan van islamitische, joodse en fascistische couleur, die een vreedzaam samenzijn principieel uitsluiten.
.
Kortom: af en toe even in de open wond roeren en verder gewoon door laten etteren.

6 reacties

Opgeslagen onder Nabije_Oosten

6 Reacties op “Oplossing Palestinaprobleem?

 1. Anoniem

  He jammer nou, geen oplossing?; dat kan niet waar zijn!. Toch moet er een oplossing komen. Wat te denken van:
  Als 2 volken die eenzelfde gebied willen bewonen er in hun exclusieve claim op land (de ruimte) er niet uit komen dan zullen in de tijd een oplossing moeten zoeken. Dus: elk volk krijgt 7 jaar de tijd om het land te regeren; na zeven jaar is de ander aan de beurt.
  Zo houden ze elkaar in een “check and balance” greep.

 2. Klinkt aardig, maar ik zie het niet gebeuren. Van wie ‘krijgen’ ze die tijd, om te beginnen?

 3. Stoppen met roeren in de etterende wond is volgens mij een start.

  Geen wapens meer leveren is daar dan onderdeel van.
  Geen financiele ondersteuning van een van de partijen of handel met een van de partijen.
  Geen veroordelingen meer van verkeerde acties.

  Maar weer wel alle mogelijke ondersteuning van de genoemde groepen in Haifa en het symfonieorkest.

  Oorlogsgeweld is een keuze van alle betrokken partijen, de ondersteuning hiervan is ook een keuze.

  Het niet meer deelnemen en/of ondersteunen is in mijn ogen de enige optie.

  Vriendelijke groet,

 4. Vreemd, in 2007 beschreef ik al een oplossing: http://ximaar.wordpress.com/2007/07/07/jun07_het_ei_va/ : – )

 5. Fijn dat je het conflict zo zakelijk op een rij zet. Op een of andere manier zag ik de conclusie: ‘geen oplossing’ wel aankomen.

 6. Gezien de geopolitieke invloeden en de afstand tussen de geloven daar, komt er van een oplossing niks terecht. Beide partijen in de loopgraven en een bloedhekel aan elkaar. Probeer dat maar eens te beslechten. Lukt zelfs de knappe koppen niet die altijd met dedain naar anderen kijken….

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.