Een nieuwe kalief

Abu-Dua-Caption-Aliases-Dr-IbrahimDe wereld is een kalief rijker. Hij heet Ibrahim, maar is meer bekend als Abu Bakr al-Baghdadi, de leider van ISIS, dat sinds enkele dagen in het Engels ‘The Islamic State’ heet. (Snackbars kunnen dus rustig Isis blijven heten.) Zijn echte naam is Ibrahim Awwad Ibrahim Ali al-Badri. Enkele data: geboren in 1971 te Samarra. Hij zou aan de universiteit van Baghdad Islamitische Studies (inclusief arabistiek) hebben gestudeerd en zelfs een doctorstitel hebben behaald. Hij predikte in Noordiraakse moskeeën en stichtte na de Amerikaanse verovering van Irak een verzetsgroep. Radikalisering, contact met al-Qa’ida, gevangenschap, ISI, ISIS. De rest van wat over hem bekend is vindt U in de krant en hier (Engels) en hier (Engels) en hier (Duits).
.
ISISfahneAls Arabist betwijfel ik dat de man een groot geleerde is. Een studie islamwetenschap, zo weet ik uit eigen ervaring, qualificeert niet voor rebellenleider. De leus in hanenpoten onderaan zijn dreigende zwarte vlag is vreemd: Allah Rasul Muhammad, wat moet dat betekenen? “God is de boodschapper van Mohammed?” Een rare tekst, waar een vakman zomaar niet op zou komen. Een eventueel proefschrift moet te achterhalen zijn, maar te vrezen is dat hij een fraudeur is. Irak is echter niet een land waar je vanwege academisch bedrog hoeft af te treden. Integendeel, Ibrahim heeft de vlucht naar voren ingeslagen en zich tot kalief benoemd. Of laten benoemen, maar dat komt in dit geval op hetzelfde neer. En dat toont pas goed dat hij geen vakman is in islamitische zaken en zich in verkeerd gezelschap begeeft.
.
Het kalifaat is na een eeuwenlange doodsstrijd in 1924 ten grave gedragen door Atatürk, wat in een aantal islamitische landen een storm van verontrusting veroorzaakte. Pogingen om het kalifaat te doen herleven zijn echter zeer mager en ongeloofwaardig gebleven. Husayn ibn Ali, de sharif van Mekka, die zich in 1924 tot kalief uitriep, werd afgezet door de Wahhabieten. De Egyptische Koning Faruq was graag kalief geworden, maar hij maakte weinig kans en werd in 1952 afgezet. In 1984 noemde al-Numayri in Soedan zich ‘kalief Gods op aarde’; de Afghaanse Taliban-Molla Muhammad Umar (1996–2001) ‘vorst der gelovigen’, en ook Duitsland had zijn kalief: de asielzoeker Metin Kaplan, kalief van Keulen. Hij werd in 2004 wegens aanzetten tot moord op een ‘tegenkalief’ uitgeleverd aan Turkije, waar hij levenslang kreeg.
In dit knullige gezelschap heeft Ibrahim zich dus begeven. Als ik hem was zou ik maar vast aan mijn stamboom gaan werken, want een kalief behoort volgens traditioneel-soennitische opvatting een Arabier uit de stam Quraysh te zijn.

NASCHRIFT: Een vakgenoot(?) schrijft me: “De rare leus in hanepoten is ontleend aan een (vroegislamitisch?) muntontwerp (of misschien is het een medaillon). Ik ben niet zeker van de historiciteit, maar hij circuleert her en der op internet. Hij bestaat ook in de logischer variant met de woorden Muhammad Rasul Allah. Toch raar dat de vlagontwerper juist de atypische en verwarrende variant heeft gekozen; daar is vast een reden voor, maar ik ken hem niet. Zie onder meer hier: http://www.ayatart.4t.com/cgi-bin/i/images/mn2.jpg Deze pagina geeft helaas geen enkele numismatische informatie. Je kunt hem wel kopen.”
Intussen heb ik horen zeggen dat men voor deze woordvolgorde gekozen heeft omdat God altijd bovenaan moet staan en hoger is dan Mohammed. Maar dat lijkt me een onpraktisch uitgangspunt voor een kalifaat; zo zouden vrijwel alle teksten onleesbaar worden.
De kalief draagt overigens een prachtig horloge. Of zou het nep zijn, een goedkope kopie uit een bazar?

9 december 2014: zie nu ook Newsweek

3 reacties

Opgeslagen onder Nabije_Oosten

3 Reacties op “Een nieuwe kalief

  1. Vreemd dat die Soennieten in dit geval zo aan historische banden hechten, terwijl ze, als het even kan, rücksichtslos tabula rasa maken met allerlei erfgoed,

    Overigens moet ik bij het woord kalief altijd denken aan aan de strip-grootvizier Iznogoedh, die zo graag zelf kalief wil worden:
    https://www.google.nl/search?q=iznogoedh&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=kIuyU-P9JYTQOffPgdgK&sqi=2&ved=0CAYQ_AUoAQ&biw=1114&bih=644

  2. Ach ja, toen was het kalifaat nog een aardigheidje…
    Salafisten e.d. bedienen zich van een verleden dat volstrekt fictief is. Ze hebben meestal te weinig ontwikkeling om enig notie van geschiedschrijving te hebben.

  3. NASCHRIFT 13 oktober 2014: Al in augustus blijkt de kalief over zich te hebben verspreid dat hij een afstammeling van Husayn, de kleinzoon van de profeet is en dus tot de stam Quraysh behoort. Hij noem zich al-Husayni al-Qurashi, dus alles kits. Niemand zal het ooit willen controleren.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.