Mislukte staten

Een mislukte staat (failed state) is een staat waarin de overheid nauwelijks contrôle meer heeft over het eigen grondgebied en zijn machtsmonopolie verloren heeft. De grootste mislukte staat is Pakistan (187.000.000 inwoners).

Vier jaar geleden schreef ik dat Amerika belang had ‘bij een sterk Iran, omdat de oostgrenzen van dat land verdedigd moeten worden. De grenzen met Pakistan en Afghanistan zijn lang, lek en gevaarlijk. Er woedt daar al jaren een soort oorlog tegen de wilde krachten en drugskartels uit de oostelijke buurlanden. In Iran verblijven drie miljoen Afghaanse vluchtelingen, die eventueel in vijanden zouden kunnen verkeren. Als men Iran ontspanning, hergroepering en burgeroorlog zou gunnen, zou er een soort mega-Somalië kunnen ontstaan, een zwart gat, een failed state van ongekende omvang; AFG, PAK, IR. Misschien zou ook het net weer opkrabbelende IRQ gevaar lopen het moeras ingezogen te worden. Dat zou een ongelofelijke ramp zijn; zoiets ter grootte van de derde wereldoorlog.’

Het is inmiddels veel erger geworden. Syrië en Irak zijn ook mislukte staten geworden. De ‘wilde krachten‘ (Taliban, ISIS) zijn opgekomen zoals brandnetels opkomen waar de andere vegetatie gemold wordt. Des te belangrijker is het dat Iran overeind blijft, sterk en niet-democratisch, want anders zou het ook verdeeld raken. En een stevig Iran is niet alleen belangrijk voor Amerika, zoals ik toen schreef, maar in de eerste plaats natuurlijk voor de bewoners, en voor ons en voor de hele wereld. Het ziet er gelukkig naar uit dat de USA en Iran binnenkort wat beter gaan samenwerken.

Of de wereld een zo groot zwart gat kan hebben? Somalia heeft men geaccepteerd. Nu, na hoeveel jaren ook al weer? vertonen zich daar op de ruïnes tekenen van nieuw leven. Maar Somalia was maar klein en dun bevolkt, en de enige overlast die het gaf was wat piraterij. Als Iran ook kapot zou gaan ging het om een gebied van 3500 kilometer breed met 350 miljoen inwoners; dat is niet meer te behappen. Pakistan alleen al is een gigantische puinhoop.

Oekraïne is hard onderweg; dan hebben we ook een mislukte staat in de achtertuin. Een heel kleintje hebben we zelfs in huis: Kosovo.

6 reacties

Opgeslagen onder Economie/Wirtschaft, Europa, Iran, Politiek

6 Reacties op “Mislukte staten

 1. Bij de Ukraine loopt het via Moldavië door t/m Roemenië. Verder is het natuurlijk een puinhoop in Lybie, Egypte, Soedan en DR Congo. Het grootste probleem is nmm de migratie die het opgang heeft gebracht en niet meer te behappen valt.

  Zelf geef ik hoofdzakelijk de USA de schuld. Die is in de stront gaan roeren en toen weggelopen. De inwoners zien de USA niet als bevrijder, zoals destijds in Europa, maar als bezetter en vernieler van hun cultuur. Gek is dat niet aangezien de USA ook jaren daar de dictators in het zadel hield en nu dit soort landen veel te snel wil omvormen tot iets democratisch, wat overigens nergens is gelukt. De innige band tussen de USA en Israel scoort natuurlijk ook niet en tegenstanders krijgen op dat punt moeiteloos de bevolking achter zich tegen de USA.

 2. Voor de laatste jaren heb je wel gelijk met de USA. Maar daarvoor was er al veel kapot: Afghanistan is overwegend door de Russen vernield, Pakistan heeft vanaf dag één nooit gedeugd.

  Ja, ook Egypte is een puinhoop geworden, maar er is nog een kans dat de regering het weer onder contrôle krijgt. Al zal dat ook niet prettig worden.

 3. Laurent

  Een beangstigend scenario…

 4. Bob

  Volgens de Failed State Index is het zwarte gat in Afrika nog veel groter. Een interessant plaatje:

 5. Dat is waar, maar in het Midden-Oosten lijkt het erger. Het gebied ligt meer in de weg, het is ontwikkelder en vele groepen daar zijn zwaar tot zeer zwaar bewapend.

 6. Interessant. Misschien dat de schrijfsels die in je volgende logje onder de papieren zijn beland, toch erg zinvol kunnen zijn. Of deze, van recentere datum. Wat dacht je van adviseur op het witte huis? 😉

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.