Miljardair

In Oekraïne heeft de miljardair Porosjenko de verkiezingen gewonnen. Hij heeft de miljardair(e) Timosjenko ver achter zich gelaten. Binnenkort zal hij veel te stellen krijgen met de miljardair Poetin.

Staat het zo in de krant? Nee, alleen Porosjenko wordt steeds miljardair genoemd, althans in de Duitse media. Wereldwijd zullen er nog wel wat miljardairs verkiezingen hebben gewonnen of staatshoofd zijn. Waarom alleen P. zo wordt genoemd is me een raadsel. Chocoladefabrikant is hij ook nog, dat komt ook regelmatig voorbij. Blijkbaar heeft men de behoefte iets onvriendelijks over hem te zeggen.

6 reacties

Opgeslagen onder Chocolade, Europa

6 Reacties op “Miljardair

  1. Ook ‘chocoladekoning’ komt regelmatig voorbij. (Onwillekeurig gaan de gedachten dan toch naar Willy Wonka.)

  2. Naast oligarchen zijn er inderdaad ook gasgarchen en chocogarchen – maar dat klopt alleen in het Nederlands.
    Als Porosjenko binnenkort met Poetin in gesprek gaat neemt hij zonder twijfel een mooie doos chocolaatjes voor hem mee. Het assortiment Dark Lust de Luxe.

  3. Dergelijke termen hebben te maken met zeer slinkse propaganda (‘framing’). De Koude Oorlog was vooral een propaganda oorlog en die laait duidelijk weer op. Vaak is het de BBC aan de ene kant en Moskou aan de andere kant. De rest volgt min of meer 1 van deze 2. Ik denk dan ook dat het nog steeds met opzet gebeurt, dat een groep door de BBC als terroristen wordt benoemd en door Moskou vrijheidsstrijders (of vice versa). Nederland volgt (naar mijn mening teveel en vooral klakkeloos) de BBC. Duitsland is vaak iets genuanceerder. Hier werd de man ook aangeduid als chocolademagnaat en volgens mij heeft dat tot doel de man bij ons acceptabel te maken. Chocoladeleidingen kan je richting de EU niet dichtdraaien. Als ie een gasmagnaat was geweest, dan heeft dat een negatievere en meer zakkenvullerige klank. Dat wordt voor Poetin gebruikt en die mogen wij in NL dan ook minder.

    Of deze man de OekraIne gaat redden valt zwaar te betwijfelen. Koetsma heeft er een volledig failliete puinhoop van gemaakt, waardoor vooral de jonge mannen het land ontvlucht zijn en de overgebleven mensen niet in staat zijn om het eindelijk eens op te bouwen. Het gaat er ook niet om of deze man geld heeft, maar of ie de overgebleven inwoners kan motiveren.

  4. Hm, ik vind Oekraïense chocola helemaal niet verlekkerend. Doe mij maar Lindt-Sprüngli.

  5. Gisteravond werd in Nieuwsuur de verjaagde president van de Ukraine een miljardair genoemd die zijn geld gebruikt voor het aantrekken van huurlingen uit de noordelijke Kaukasus.

  6. Als ik soms lees hoe de Russische media omspringen met de naaste buren, is er nog veel te winnen. Misschien samen met Poetin een chocoladefontein openen of zo?

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s