Nazi’s

Een van de vele dingen die ik niet begrijp is de Nazi-ideologie van die fascistische groeperingen in Oost- en Zuidoost-Europa: Jobbik (H), Svoboda (UA), Gouden Dageraad (GR) en waarschijnlijk nog ettelijke meer.

Het is misschien niet helemaal zuiver om het woord fascisme te gebruiken, omdat dat de naam is van een historisch verschijnsel. Maar een ander woord ontbreekt (nog), en de gelijkenis is inderdaad nogal treffend. Dat zij zich zelf Nazi’s noemen is veel vreemder.

Hoe fascisme (altijd en overal) kan ontstaan is wel te begrijpen: in de vroege jeugd, rond de keukentafel, met veel klappen en trappen. Maar volgens de Nazi-ideologie zijn al die oostelijke volkeren Untermenschen, die hoogstens als slaven nog bruikbaar zijn. Is hun dat niet opgevallen, hebben ze Mein Kampf herschreven, kan het ze niet schelen? Ik begrijp het niet; U misschien?

4 reacties

Opgeslagen onder Europa, Politiek

4 Reacties op “Nazi’s

  1. Als sommige mensen maar in een samenhangende hoop kolder kunnen geloven is het goed. Dat hoeft niet met de werkelijkheid te worden gecheckt. Hitler was toch ook klein en donker? Dat weerhield hemzelf en zijn miljoenen volgelingen niet om in hem de grote leider van die wezenloze ideologie te zien. Volkomen tegenstrijdig maar dat hinderde blijkbaar niemand.

  2. Tja, misschien zoek ik er te veel achter.

  3. Nazi staat oorspronkelijk voor Nationaal-Socialisme. Die stroming herken ik wel op veel plekken. Dwz eigen socialisme eerst. De SP in NL is ook veel meer nationaal dan de PvdA die nog altijd erg internationaal wil zijn en zich o.a. daarmee meer van de kiezers vervreemdt en die verliest aan de SP.

  4. Hitler kon zich zijn ‘socialisme’ nog lang veroorloven omdat hij het financierde met roof, eerst van de Joden, later in de veroverde landen. Maar die Oosteuropese fascisten hebben geen cent te makken.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s