Nationaliteiten

Het enige aardige wat ik aan Poetin kan ontdekken is zijn streven de nationaliteitenstaat,  waarin vele volkeren en religies vreedzaam naast elkaar leven, nieuw leven in te blazen.

Aardig in theorie dan, want aan Poetins ideale rijk hebben wíj niets; integendeel. Maar het idee van de nationaliteitenstaat is goed en benijdenswaardig. Europa lijdt nog altijd onder het verlies van Oostenrijk-Hongarije en van het Ottomaanse Rijk. West-Europa, de Balkan, delen van het Midden-Oosten en zelfs China zouden zeer gebaat zijn bij een staat waarin de verschillende etniën en godsdiensten gelijkwaardig en naar mogelijkheid autonoom zijn, maar wel onder een krachtig oppergezag.

Als het Poetin ernst is met dat ideaal krijgt hij nog veel te doen, want zijn stomme dronken Rotrussen koejeneren nogal graag niet-Russische medemensen. Maar het zou al winst zijn als dat tenminste niet door de overheid werd aangemoedigd, zoals m.m. in het Nazirijk, en tegenwoordig toenemend in EU-staten. En misschien krijgt hij ze nog in het gareel, wie weet. Al schrijdt hij in het Kremlin nog zo voornaam over de rode loper, de taal van de straat is zijn moerstaal.

8 reacties

Opgeslagen onder Europa, Politiek

8 Reacties op “Nationaliteiten

 1. “West-Europa, de Balkan, delen van het Midden-Oosten en zelfs China zouden zeer gebaat zijn bij een staat waarin de verschillende etniën en godsdiensten gelijkwaardig en naar mogelijkheid autonoom zijn, maar wel onder een krachtig oppergezag.”
  Alsof de van Confucius gecharmeerde Jezuiet Van Rompuy spreekt. Helaas is de juridische entiteit ‘Europese Unie’ daartoe niet ge-eigend. Dat is niet alleen Van Rompuy’s, maar des te meer het West-Europese Dilemma. Frustrerend.
  Maar degenen, die dit ondanks de hobbels, heden ten dage organisatorisch aardig voor elkaar hebben, zijn de Duitsers.

 2. Maar Duitsland is toch geen nationaliteitenstaat?

  Het probleem is natuurlijk dat krachtige oppergezag. Een goddelijk, erfelijk keizerschap of iets dergelijks, daar lijkt tegenwoordig niemand meer zin in te hebben. Hoewel, als je ziet met hoeveel gemak men een mini-leidertje als Fortuyn al achternaliep en bijna vergoddelijkte …; misschien zou iemand van wat meer allure toch een kans maken. Maar prettig zou dat zeker weer niet worden.

 3. Duitsland is een federale Bondstaat met duidelijk omlijnde verantwoordelijkheden van de Berlijnse centrale en de deelstaten. Na WO2 opgezet langs de lijnen waarop de VS hun bestuur hebben ingericht. In deze Duitse deelstaten is toch echt wel iets terug te vinden van honderden jaren geschiedenis, waar Von Bismarck als eerste er in slaagde wat ‘orde op zaken’ te stellen. Het katholieke Beieren is geen protestants Noord-Duitsland, hoewel het Gezag van Rome dit wel probeerde.
  Overigens deden de Amerikanen hetzelfde in Japan, waarin de vroegere ‘Shogun’ districten zijn te herkennen. En hun onaantastbare keizer met rust lieten.

 4. O ja, maar in Duitsland was het niet zo moeilijk. Lastig wordt het pas in landen met grote verschillen. Ik denk bij voorbeeld aan Iran: Perzen, maar gróte minderheden Koerden, Turken, Arabieren, Baloetsjen en nog anderen. Op religieus gebied Sji‘ieten, maar ook veel Soennieten en nog wat minderheden. Dat is kunst, zo’n land bij elkaar te houden, en dat gaat blijkbaar alleen met harde hand. Mooi zou het zijn als die harde hand dan ook nog charismatisch en/of religieus geheiligd was. Het alternatief is vernietiging als in Syrië. En zo zijn er wel meer landen op aarde. Europa loopt ook gevaar verkruimeld en door grote mogendheden opgeveegd te worden, dus laten wij maar vlijtig de enige God aanbidden die we gemeen hebben: ons ِEuro-geld, dat is tenminste iets. Waarmee ik niet wil zeggen dat herzieningen in de geloofsbelijdenis niet noodzakelijk zijn. Maar te vrezen is dat geld alleen niet genoeg is, als keizer van Europa.

 5. Maar welke kleren met goed gevulde zakken heeft de Europese Keizer nog aan? De winter is dichterbij dan men denkt en zonder goed gevulde zakken en een slecht gehumeurde berenkeizer moeten voor 40 miljoen mensen middenin een burgeroorlog gasprijzen met een ondraagbare 250 procent omhoog. Zelfs Machiavelli kon zoiets niet bevroeden.

 6. Ja, ik weet het, het is triest. Na een eeuw of anderhalf de baas te zijn geweest, zijn we nu gewoon te zwak voor deze wereld. Tegen berenkeizers is niet veel te beginnen, maar dat ons deel van de wereld niet kan ophouden zich zelf nog verder te verzwakken, dat is tamelijk ondraaglijk. Anderzijds, ik kijk eens op de kalender en denk: misschien ga ik nog net op tijd dood.

  In Oekraïne gaat de kachel na de Anschluß toch gewoon weer aan? En alle koukleumen zullen hoera en dankuwel roepen.

 7. Dit is echt voor het eerst dat ik iemand hoor beweren ‘Europa lijdt nog altijd onder het verlies van Oostenrijk-Hongarije’ en ik ben toch al best oud. Ik verkeer misschien niet in de juiste kringen of woon in het verkeerde land 😉

 8. Oostenrijk-Hongarije was een beetje achterlijk op den duur, maar had een heel goede eigenschap die wij in Europa wel degelijk missen: het vermogen vele volkeren en godsdiensten zonder al te veel problemen te absorberen. Zelfs voor hun moslimse onderdanen hadden ze in de negentiende eeuw al betere wetten en regelingen dan we sindsdien ooit gezien hebben. Maar de klad kwam erin toen het virus van het nationalisme om zich heen greep.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s