Lullig Europa

Volgens peilingen zal misschien een vijfde van de Nederlanders, en van de Fransen nog meer, tegen Europa stemmen bij de verkiezingen. Dat is veel. Je vraagt je soms af waarvoor we Rusland nog nodig hebben, wanneer we onszelf gaan vernietigen. Misschien gaat de slimme Poetin zich nu gedeisd houden tot na de verkiezingen, om niet toch nog eenheid onder ons te laten opkomen.

De laatste tijd zie ik nogal eens als wervend bedoelde programma’s van politieke partijen. In Duitsland zijn die erbarmelijk en tenenkrommend; ik neem aan in Nederland en België evenzo.
Wat ik zou wensen is: geen stomme reclames drie weken voor verkiezingen, maar een permanente Euro-opvoeding in de diepte, op scholen en in de media, jarenlang en overal. Europese geschiedenis als vaderlandse geschiedenis. Anti-Eurogelul ontkrachten met feiten. Pijnlijke Euro-feiten ook eerlijk toegeven. Nationalisme actief bestrijden en verbannen naar het voetbalveld. Moeilijke volkjes zo vaak hun volkslied laten zingen tot het hun de neus uitkomt. Schoolreisjes naar de Belgische grens bij Wuustwezel, waar de leerlingen een gespeelde praktische geschiedenisles krijgen: hen in de rij laten staan voor de pascontrole, en vervolgens bij het wisselkantoortje voor Belgische franken. Kijk kinderen: zo ging dat vroeger; opa heeft het nog meegemaakt. Is even zot als de pascontrole tussen Utrecht en Gelderland.

Vorig jaar zei minister Schäuble een keer dat Duitsland aan de Eurocrisis 41 miljard verdiend had. Als hij dat nou wat harder zei, en er meteen aan toe zou voegen dat de opvatting dat ‘wij’ Duitsers ‘van onze centen’ steeds maar Griekenland moeten redden dus eenzijdig is, dan zou dat misschien helpen. Wat, U vindt het niet aardig om zomaar toe te geven dat ‘wij’ aan de periferie verdiend hebben? Dat dan van meet af aan niet doen! Die hele Griekenland-crisis was voor minstens de helft made in Germany en niet netjes, niet Europees.
De onzegbare Seehofer noemt in de discussie over tolheffing niet-Duitse Europeanen ‘buitenlanders’. Zoiets mag wat mij betreft strafbaar worden gesteld. Het lijkt verdorie de Middeleeuwen wel.

8 reacties

Opgeslagen onder Europa, Politiek

8 Reacties op “Lullig Europa

 1. Ook hier ligt het probleem bij de media. Elk land heeft nationale kranten en nationale radio- en TV-zenders. Daarbinnen hetzelfde provinciaal of vergelijkbaar. Maar een Europese zender of krant is er nooit geweest, er wordt niet eens moeite gedaan zoiets van de grond te krijgen. Je kan niet van de nationale kranten en zenders verwachten dat zij die taak op zich nemen.

 2. De goede zaken die dankzij Europese samenwerking zijn gerealiseerd, mag men verwachten van een organisatie die daarvoor in het leven is geroepen. Echter, het monetaire eurosysteem en het toezicht erop vertoonde zoveel mankementen, dat dit wel fout moest lopen. Het Target2 systeem werd o.a. gebruikt voor nagenoeg onbeperkt kredietverschaffing aan consumenten, bedrijven en lidstaten, die dit niet konden betalen en geen onderpanden daartegenover konden stellen. Met als gevolg peperdure reparatiewerkzaamheden omdat er onvoldoende was geluisterd naar waarschuwingen door specialisten, zelfs uit eigen politieke en bestuursgelederen. Financiele markten kregen daardoor behoorlijk vrij spel. Achteraf toegegeven door vele politici en europese bestuurders, die vanaf het begin bij het europroject waren betrokken.
  E.e.a. betekent echter niet dat het Europa project daarom in de prullenbak moet worden gesmeten. Maar doormodderen op basis van het gemanipuleerde Verdrag van Lissabon, waar de gemanipuleerde verdragen van Maastricht, Nice en Amsterdam zijn ondergebracht, is op termijn geen optie. Schäuble en anderen zijn hierin duidelijk, het moment van referenda komt snel naderbij. Iedere keer een weer een nieuwe crisis als argument gebruiken om samen eensgezind door te modderen, is op termijn dodelijk. After all, de EU is geen staat, maar een instrumentele organisatie met vergaande wetgevende bevoegdheden, die evenwel wordt gekenmerkt door een laag democratisch gehalte. Zoals de uitvoerende organisaties NATO, de WTO en de VN. Maar de laatsten leggen geen wetten op. En dat doet de uitvoerende Europese Commissie in opdracht van staatshoofden Ministers wel.
  Wat de twee ‘divisies’ van het Europees Gerechtshof doen, is ook twijfelachtig. Deze maken zelf wetten, welke later worden gebruikt om belangrijke juridische kwesties te toetsen. Herzog, voormalig Bondspresident, en vele anderen, zetten hier terecht vraagtekens achter.

  ‘Europa’ heeft dus nog veel te doen. Dat is een enorme uitdaging, die te weinig in de schijnwerpers wordt gezet omdat politici liever doormodderen door alsmaar weer naar tussenoplossingen te zoeken om eigen falen te verdoezelen. Het kind met het badwater wegsmijten, mondt uit in zelfmoord.
  Degenen die dit propageren, zijn gevaarlijk maatschappelijke splijtzwammen, die best met intelligente ‘Round Up’ zijn te bestrijden.

  Opereren volgens een ‘Europese Poldermodel’ langs de lijnen van de zgn ‘Spaak methode’ (Google dit.laatste) loopt op haar laatste benen en tegen de grenzen van haar legitieme mogelijkheden aan. Een manier van opereren, die deels is afgekeken van het opereren door Wim Kok, instrumenteel tijdens de aanzetten naar het Verdrag van Maastricht.

  Pfhh, wat een verhaal. Ik ga overigens op Die Partei stemmen. Een beetje meer Spaß in de papieren tijger ‘Europees Parlement’ mag er best wel komen in Straatsburg dat tot 2019 niet kan verhuizen naar Brussel en los van de ecologische voetafdruk, daarom 1 miljard aan pendelen gaat uitgeven

 3. @Ximaar: Klopt helemaal. Het is zo jammer en zo stom. Ook een volkslied ontbreekt nog, misschien omdat Europa zo’n moeilijk rijmwoord is. In het Frans rijmt Europe alleen op ‘fleur op’ en ‘pleur op!’, in onze talen vooral op ‘opa’.

  @King Billy: Ja, jij hebt er verstand van, ik niet. Ik voel de misère alleen maar aan mijn water. Maar het enige politieke onderwerp dat mij ooit heeft geïnteresseerd is Europa, en het is ook bijna het enige waaronder ik lijd als het misgaat. En wat was ik blij indertijd, toen de Euro kwam, ik stond te trappelen om naar de automaat te rennen om een stapeltje te halen. Ik ben je dankbaar voor je duidelijke uitleg – of je op bepaalde punten misschien ongelijk hebt kan ik niet eens controleren.
  Europese wetten en regels zouden er wél moeten zijn, onder afschaffing van de nationale natuurlijk. In de achttien jaar die ik in Duitsland woon zijn vele regelingen on-Europeser geworden; dat had ik destijds niet verwacht. Ik bedoel op het gebied van arbeidsrecht, belastingen, ziektekosten en pensioenen. Door een reeks bizarre toevallen ben ik niet onvoordelig door de chaos heen gelaveerd, maar dat had net zo goed anders kunnen uitpakken. Ook zo’n betrekkelijke kleinigheid als tol op de autowegen zou Europees geregeld moeten zijn. Dan hoeft er slechts van ‘buitenlanders’ gesproken te worden wanneer Witrussen of Indiërs worden bedoeld. Ik zou erg blij zijn als ik in de Verenigde Staten van Europa kon wonen, maar ik begrijp dat ik het niet meer zal meemaken. En voor referenda ben ik bang. Ik wijs slechts op Zwitserland.

 4. @Emigrant, Pretendeer allerminst ‘er verstand van te te hebben’, Maar zie wel democratische tekorten, die machtsuitbreiding faciliteren
  Overigens is er een Europees Volkslied, de Europese hymne. Ook gemanipuleerd Von Karajan haalde het agressieve ritme van de Turkse marsmuziek in Beethoven’s “Ode of Joy’, terug naar een lager ritme. De tekst van Friedrich Schiller’s “Alle Menschen werden Brüder” is achterwege gelaten om vertaaltechnische redenen. Als je wilt zoek ik daar de links bij van de NYT en Der Spiegel in de jaren ’80.
  Hier ook iets over deze Europese Hymne ten tijde van het Europees Voetbalkampioenschap in Oekraine en Polen.
  http://koningbilly.wordpress.com/2012/05/03/fiddling-around-the-ode-of-joy-and-an-die-freude/

 5. Ach, Beethoven, Karajan. Dan zou ik geen zin hebben om mee te zingen.

 6. In mijn Frans rijmt Europe vooral op ‘auto-stop’, ‘musique pop’, ‘développe’ en ‘misanthrope’.

 7. ‘Développe’ is het minst onbruikbaar, maar klinkt wel erg ambtelijk.

  Charpentier, de tune van de Eurovisie, lijkt me een betere deun voor een volkslied. In mijn studententijd zongen we op die wijs: ‘Le-heve Koning Boudewijn ….En leve Fabiola, dat haar leven lang mag zijn!’ De rest van de tekst ben ik vergeten.

 8. Ja, vielleicht ist eine Königshymne leichter zu schreiben und leichter zu glauben. Sollte die EU zum konstitutionellen Königreich Europa (KE) werden wollen, empfehle ich, einen Profi wie König Tupou VI anzuwerben (hier zwischen seinen beiden Söhnen), den man vereinfacht auch als ‘Sir’ ansprechen darf.

  (Heute hat der Radiosender WDR 5 mich gelehrt, dass es während des Naziregimes eine Widerstandsgruppe „Europäische Union“ gab, und das lässt mich diesen Namen jetzt mit neuen Augen und in den Schmutz getreten sehen.)

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.