Pro Poetin

Mijn e-mails krijg ik via www.t-online.de. Daar bevindt zich ook een informatiebladzijde met veel reclame en onzin. Ze hebben ook nieuwsberichten, die niet veel waard zijn: kwalitatief zoiets als de Bildzeitung: veel filmsterren en opgestoken vingertjes over de zonden van anderen.

Het interessante van die nieuwsberichten is dat mensen kunnen ‘reageren’. Bovendien zijn er regelmatig enquêtes, die statistich natuurlijk helemaal niets waard zijn. Maar zo is het mogelijk een indruk te krijgen van het gedachtenleven van Henk und Ingrid en alles wat ver daaronder zit. Dat zal ook  precies de bedoeling zijn van t-online en de machten erachter. Natuurlijk zijn de gebeurtenissen in de Oekraïne ook in geuren en kleuren behandeld. Welnu, bij de lectuur van de reacties en enquêteresultaten valt mij op dat zeer vele, soms meer dan de helft van de reaguurders pro-Russisch, pro Poetin zijn. En dat begrijp ik niet; nee, helemaal niet.

Is het in Nederland ook zo? Het is werkelijk zeer de vraag of Europa als één man zou opstaan en zich verdedigen, mocht het ooit nodig zijn.

16 reacties

Opgeslagen onder Europa, Politiek

16 Reacties op “Pro Poetin

 1. “Henk und Ingrid”, schijnen als sneeuw voor de zon verdwenen te zijn in Wilders’ retoriek. “Otto Normalverbraucher” toch in Duitsland?
  In de FAZ verscheen een artikel over de “Meinungsschlacht”:
  http://www.faz.net/aktuell/politik/krim-krise-in-deutschen-medien-was-geht-bloss-in-diesen-koepfen-vor-12865042.html

  Mijn indruk is dat lezers zich afzetten tegen het beleid van de EU en de VS en daarom begrip voor Putin tonen. Overigens wordt in de Duitse mediaoutlets de discussie over ‘Oekraine’ op een hoger, intelligenter en breder niveau gevoerd dan in Nederland. Ik kijk regelmatig naar ‘Uitzending gemist’ omdat Nederlandse publieke zenders achter betaalmuren zijn verschanst. Krijg dan iedere keer weer de bevestiging dat de jacht naar ‘likes’, het amusantsgehalte en dergelijke, belangrijker is dan objectieve kwaliteit.

 2. @King Billy: Dank voor het FAZ-artikel. Het is nog erger dan ik dacht. Poetin, of welke andere vijand van Europa dan ook, hoeft alleen maar langs te komen met stoffer en blik om ons op te vegen.
  ‘Henk en Ingrid’ klinkt erger, vind ik.

 3. En dan hier de “Dirty Harry” van de Duitse journalistiek, mede-uitgever van de FAZ, verantwoordelijk voor de uitgave van het cultuurkatern ‘Feuilleton’, Frank Schirrmacher, n.a.v.van het interview bij de ZDF met Kaeser van Siemens, die Putin ontmoette. Iedere objectiviteit was volledig zoek. De mening van de interviewer moest gehoord worden, niet de feiten.
  Schirrmacher plaatst dit in een breder kader onder de ironische header ” Dr. Seltsam ist heute online”. Grinnik.
  “De eerste enstige crisis die volledig in het teken van de nieuwe geautomatiseerde mediaeconomie staat. De snelheid van berichtgeving bedreigt op gevaarlijke wijze het politieke denken en meningsvorming in de samenleving”. Reflectie gewenst.
  http://www.faz.net/aktuell/feuilleton/debatten/echtzeitjournalismus-dr-seltsam-ist-heute-online-12867571-p2.html

  Persoonlijke noot: “Waar, o waar, zijn deze opinies, met zeer tolerante moderatie van reacties vrijelijk op de online outlets in Nederland te vinden? Ik kan ze niet ontdekken. Komt het dan toch enigzins in de buurt, dan vaak geen reactiemogelijkheden; met de mening van de opinie-ist moet men het doen of wordt weggemodereerd.
  Hetzelfde bespeur ik ook bij o.a. EU Observe en Eur Activ. E.e.a. maakt alleen maar wantrouwender omdat inhoudelijke kritische kanttekeningen kennelijk als een persoonlijke aanval worden gezien of niet passen in het straatje van uitgestippeld Europees beleid.
  Viviane Reding haalde Presseurop van de subsidiekraan, waar de gerenommeerde pers en opiniemakers uit geheel Europa op een onlinesite tesamen kwamen.
  E.e.a. stemt niet bepaald tot vreugde. Duitse pers en media zijn wat dit betreft een ‘Walhalla’ vergeleken met het Nederlandse medialandschap.

 4. @King Billy: Das Ende von Presseurop habe ich auch sehr bedauert.

  Es ist genau etwas, was der EU fehlt: eine gemeinsame europäische Öffentlichkeit, gemeinsame Meinungsbildung mit denselben Inhalten in mehrsprachigen Medien. Der TV-Sender ARTE ist ein Vorbild, aber inhaltlich ziemlich spezialisiert und nur für die Deutsch- und Französischsprachigen. Das einzige mir bekannte einheitliche Fernsehprogramm in vielen europäischen Sprachen ist EuroSport, und damit lässt sich keine EU-Politik betreiben.

 5. @King Billy: Je hebt me nu al enkele malen op http://www.faz.net gewezen. Ik heb het nu op mijn leeslijstje geplaatst. Indrukwekkend, inderdaad.
  De krant zelf lees ik niet regelmatig; er waait me daar iets te vaak een anti-immigrant-stemming tegemoet en ten aanzien van het Midden-Oosten een wat muffe, koloniaal aandoende houding.

 6. Ben uitsluitend op de zaterdag- en zondageditie geabonneerd. Met name voor het Feuilleton en vele achtergrondartikelen over allerlei onderwerpen. De bijlagen van de zondagseditie zijn lust om te lezen. FAZ heeft enkele debattenreeksen over actuele onderwerpen waar ‘links’ en ‘rechts’ aan het woord komt. Vaak ook gekenmerkt door afstandelijke humor met een ‘chuckle’. Met een ruim, gratis, aanbod op internet. Het is slechts zelden dat artikelen exclusief worden gehouden.
  Na jaren en jaren NRC, VK en ‘De Groene’ naast elkaar gelezen te hebben, is de FAZ een meer dan aangename verrasing. De positie van de waarnemer bepaalt diens blikveld. De FAZ, print- en online versie, steekt daar met kop en schouders bovenuit. Met als resultaat dat ‘De Groene’ is gebleven. NRC en VK doen te veel concessesies aan de commercie en aan de Haagsche en maatschappelijke communis opinio in een klein taalgebied.Teveel ‘copy-redigeer/censureer-print’ brichten. Vaak zonder bronvermelding, daarmee de suggestie wekkend dat berichten uit eigen koker en bronnen komen. Vaak ook pas een dag nadat deze berichten in de Duitse pers verschenen.

 7. De NRC, waarop ik decennia geabonneerd was en waarvoor ik ooit ook zelf schreef, is er bij mij ook uitgevlogen. Allang geen kwaliteitskrant meer. Ik dacht nog enige tijd dat Trouw een alternatief kon zijn, maar daar hoorde ik ook teveel NSB-achtig gepraat. De Groene, inderdaad, als ik in Nederland ben koop ik hem altijd.

 8. Bob

  O jee, ik heb helemaal geen mening over de Krim-Krise.

 9. Komt binnenkort nog wel, maar dan heet de crisis anders. Die Krim ist gegessen.

 10. De Baltische staten zijn nu aan de beurt vrees ik, we zijn de Georgiers en Oekrainers al bijna vergeten…

 11. Eerst nog Transnistrië (Tiraspol) denk ik, dan kan hij van daaruit een eventuele Rest-Oekraïne in de klem houden.

 12. Putin heeft een voorbeeld met de Krim gezet.. Illegaal bezetten, economische en financiele hulp, goedkoop gas. Na de verkiezingen in Oekraine -nog zes weken te gaan- zal blijken hoe verdeeld Ukraine is. Voor Putin een reden om Oost-Ukraine binnen te rollen, waarmee hij tegelijkertijd de Krim uit een geografisch isolement haalt en zich verzekerd van strategische industrie in Oost-Oekraine. De VS en de EU kunnen nog slechts hopen op een federale staat, voorzover Kiev en Moskou daaraan willen meewerken omdat het Kremlin iedere toenadering door (West)Oekraine tot de EU beschouwt als inbreuk op de autonomie van Oekraine.

  Of de pogingen van het IMF en de EU (de VS met een toezegging van één miljard is mager en hebben andere belangen) nog vóór de verkiezingen Oekraine politiek, financieel en economisch kunnen stabilseren, valt te betwijfelen. NATO staat machteloos, mag en kan niet ingrijpen, een unanieme UN resolutie zit er niet in en zou een oorlog uitlokken.

  Steinmeier en Appelhorn bewandelen een afwijkende politieke koers, maar vinden geen gehoor in Brussel en Washington.
  Mijn persoonlijke mening: de 1000 miljard die de ECB wil bijdrukken om deflatie te bestrijden zijn in september/oktober hard nodig voor andere doeleinden omdat het met deflatie dan is afgelopen.

 13. Nee, die deflatie is inderdaad het minste van onze problemen.
  Er zijn nogal wat keurige mensen tegenwoordig, die ons willen uitleggen waarom het binnenkort helemaal geen oorlog wordt.
  Poetin zou zich zelf en Rusland veel schade toebrengen als hij doorging op de ingeslagen weg. Het ‘Westen’ – dat ineens weer lijkt te bestaan – zou middels de economie Rusland veel meer schade kunnen toebrengen dan omgekeerd. Dat soort argumenten.
  Daarom hoeft het westen ook niets te doen: niet wakker te worden, het niet onderling eens te worden, niet te herbewapenen, geen troepen naar het Balticum te sturen, niet alvast aan de uitbouw van verdere LNG-importterminals te gaan werken (is bij de huidige marktsituatie onzinnig – zeker, maar hoelang duurt huidig nog?), niet de gedachten te laten gaan over het vliegverkeer naar Oost-Azië, dat bij het wegvallen van de Zwarte Zee-route aan de golfstaten zou toevallen. En nog wat van die dingen, waarover ik geen overzicht heb.
  Maar ik denk dat Poetin lak heeft aan dat soort economie-gedenk van keurige mensen. Net zoals een schooljongetje dat wil vechten er ook niet aan denkt dat zijn nieuwe jeans wel eens aan flarden zouden kunnen gaan. Bovendien zou Europa economisch wel degelijk grote schade lijden als zijn investeringen in Rusland waardeloos zouden worden. Misschien wel minder schade dan Rusland zelf, maar Poetin hoeft geen rekening te houden met verliezen. Dat hoeven alleen democratieën.
  Poetin is niet in staat gebleken Rusland te moderniseren; ik denk dat hij al heel tevreden zou zijn als hij West-Europa kon ontmoderniseren. Zo niet nog erger.

 14. Putin wordt gedreven door haat en grootheidswaanzin. Zondebok Amerika en de EU na de val van de Sovjet Unie. Na Syrie is met Oekraine een casus geschapen om zich te wreken. Als hij de kans krijgt de EU fundamenteel te ondermijnen, laat hij dit niet na. EU leiders roepen niet voor niets in koor in de media outlets ‘Solidariteit!”.
  Tegelijkertijd heeft de EU de zaak wel op de spits gedreven:

  Inkijkje in de machinekamer van de Brusselse politiek:
  Olli Rehn in interview met FAZ, 06/03: „Wir haben der Ukraine niemals gesagt, sie müssen sich zwischen Europa und Russland entscheiden.“ Das Gegenteil sei der Fall, fügte der Währungskommissar hinzu.
  http://www.faz.net/aktuell/politik/proteste-in-der-ost-ukraine-demonstranten-stuermen-verwaltungsgebaeude-12882701.html

  Barroso: On 25 February 2013 President of the European Commission Barroso made it again clear “One country cannot at the same time be a member of a customs union and be in a deep common free-trade area with the European Union”.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Eurasian_Economic_Community_customs_union

  Een voorstel tot samenwerking van Putin voor samenwerking met EACU tijdens het laatste bezoek van Putin aan Brussel werd terzijde gelegd.
  Steinmeier probeert deze draad weer op te pakken om te de-escaleren.

 15. En als onze economieën geschaad worden en de energie en de chocolade dus duurder worden, komen er meer van die Orbáns in Europa. Zonder dat er een schot gelost wordt, en op volstrekt democratische wijze worden we dan gepoetiniseerd. De Hongaars-Sovjetse vriendschap herleeft al; met de Kerst staat Poetin voor Wenen.

 16. Poetin moet ik met oe schrijven, in het Nederlands. Ik zal het veranderen.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.