Ach, Europa

Putin is geen ‘loepzuivere democraat’, zoals Gerhard Schröder hem noemde, maar een ouderwetse man, die nog gewoon aan landjepik doet. Wat gebeurt er als hij volgend jaar de EU binnenvalt om bij voorbeeld de Russen die in Estland wonen te beschermen? Een spoedvergadering van de Europese Raad is dan toch wel het minste wat er te doen staat.

9 reacties

Opgeslagen onder Europa

9 Reacties op “Ach, Europa

 1. Waarom moest de ondertekening van het associatieverdrag met Oekraine uitgerekend in Littouwen, Vilnius plaatsvinden? Grenzend aan de Russische exclave Kaliningrad, het voormalige Pruissische Königsberg. Komt nogal provocerend over.
  En kon dit niet uitgesteld worden tot na de Europese verkiezingen?

 2. Oh, en nog iets, Gas en de Krim, welke mede de geo-Realpolitik van de energiearme EU bepaalt. Met een kaart die e.e.a. verduidelijkt. Balkanstaten, Oostenrijk, Griekenland, Italie, Bulgariije, Roemenie, Hongarije, Tsjechie, Slowakije. zelfs Polen, met een verbinding via het Rijn-Main-Donaukanaal. moeten allen aangesloten worden op Azerbeidjaans gas via Georgie.
  http://www.faz.net/aktuell/politik/ausland/krim-krise-angst-vor-spaltung-der-ukraine-12837819.html

 3. Frank in Leiden

  Dag Emigrant,

  Estland behoort tot de NAVO – Oekraïne niet. Het eerste maakt een militaire reactie van de NAVO op een Russische inbreuk op de Estse soevereiniteit nagenoeg onvermijdelijk. (Het uitblijven daarvan zou het failliet van de NAVO impliceren – een hoogst onwaarschijnlijk, want zeer destabiliserend scenario.)
  Poetin is wel een botte, maar geen domme machtspoliticus. Hij komt weg met zijn ingrijpen in Oekraïne, juist omdat die niet tot EU en NAVO behoort en hij wil voorkomen dat Oekraïne op termijn tot één, of beide, toetreedt.
  Alle voormalige Oostbloklanden die inmiddels lid zijn van EU en NAVO, zijn daardoor aan deze dans ontsprongen.
  Die landen worden hooguit kwetsbaar voor Russisch ingrijpen als Europa zich tegelijk elders militair zou moeten verdedigen, aan de zuidgrens bijvoorbeeld. Dat ligt op dit moment niet zo voor de hand.

 4. Ook ik ben van mening dat Europa zich t.o.v. de Oekraïne arrogant en provocerend heeft gedragen en dat nog doet. Dat land was en is Putins achtertuin, niet de onze.
  Zeker, de NATO zou bij een aanval direct in Estland moeten ingrijpen. Mijn blogtekst, waarmee ik vanmorgen wakker werd, had een aantal aanleidingen. Een daarvan is de stille, nog wat voorbarige vrees dat de NATO in het Balticum toch niets zou doen. Voorts het vermoeden dat Putin iemand is uit een oudere wereld, waar vechten en oorlog voeren zonder rekening te houden met verliezen of gereken van economen nog mogelijk is. Of snoevende westerse deskundigen zoals deze dat juist inschatten betwijfel ik soms. Tenslotte schaamte over de ongemene lulligheid van Europa, dat werkelijk helemaal niets goed schijnt te kunnen doen. Nu weer die sancties. Ja, die kunnen doorgevoerd worden, je kunt terugpesten, maar kondig het niet aan als sancties! Dat heeft zoiets ellendig ethisch. Stoute Russen! Laat die rijkelui maar raden waarom ze geen visum krijgen of waarom er ineens geen geld meer uit de flappentap komt. (Een beetje oligarch heeft overigens zijn geld niet alléén in de EU).

  De economieën van de EU en de USA kwakkelen en zijn kwetsbaar, maar is die van Rusland dat ook? Hééft dat land überhaupt een economie, behalve de verkoop van olie en gas? Putin kan zijn volk zo nodig laten hongeren of sterven voor een oorlog, Obama kan dat niet. Als de nood aan de man komt is Putin echter zeer rijk: hij kan toch wat delfstoffen (hoeft geen olie/gas te zijn) aan China verkopen, zo nodig op de pof?

 5. Bob

  Ik vraag mij af hoe Europa wordt waargenomen in de rest van de wereld. Als een verzameling oude mannen en vrouwen die veel bezitten, en veel macht zouden kunnen hebben als ze het met elkaar eens waren, vermoed ik.

 6. Wat de Arabische wereld betreft, daar is het respect voor Europa al een jaar of dertig verdwenen.

 7. Artikel in de Sonntagszeitung ook een paar keer gelezen. Artikel snijdt hout. In dezelfde Sonntagszeitung op pagina 2 een commentaar van Martin Schulz onder de Header 1914-2014. Helaas nog niet vrijgegeven. Herkenbaar is de boekenwurm Schulz, die de waarden en normen van de EU op een rijtje zet en terecht prijst en verdedigt, maar geen woord wijdt aan de missie, de strategie en tactiek van de EU.
  De harde werkelijkheid van de Realpolitik wordt, dat niet alleen de Krim, maar ook delen van Oost-Ukraine door Putin worden ge-annexeerd omdat daar zich (wapen)industrie bevindt, die voor Putin’s machtsdenken van onmisbare strategische waarde is. Én omdat voor de Russen de Krim ook over het vasteland bereikbaar moet worden, hetgeen nu niet het geval is.
  Hiermee wordt ondanks de Val van de Berlijnse Muur een nieuwe Muur opgetrokken. Een Europese droom valt in duigen, waar volgens Schröder en vele anderen, de EU mede schuldig is. Een persoonlijke nederlaag voor honderden politici.
  Hoe ingewikkeld een en ander geopolitiek in elkaar zit, en wel degelijk twee tegenpolen op elkaar botsen, hier een aanrader. Met vele kaarten, en achtergrondinformatie over de ‘Mechanismen’ die de EU inzet. Ook tegen Putin, die de voorkeur geeft aan corrupte, totalitaire regeringsleiders en corrupte oligarchen om zich heen te verzamelen.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Future_enlargement_of_the_European_Union

 8. Europa is helaas een ongemeen knullig continentje, dat helemaal geen strategie en tactiek heeft. Of Amerika nog een keer bereid is ons te helpen als het nodig is? Misschien is de vraag overbodig; heel de wereld heeft inmiddels gezien dat het zelfs geen oorlogjes tegen onbenullige landen kan winnen.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s