Iemand zijn

Nog een oneliner uit een ver verleden, begin jaren zeventig denk ik. Een man wordt voorgesteld aan een oude Oostenrijkse gravin. Als hij zich na het handen schudden en nog enkele woorden een paar stappen heeft verwijderd, hoort hij de gravin tegen haar assistente zeggen (waarschijnlijk luider dan bedoeld; zij is erg doof): Ist er wer, oder bezieht er Lohn? (Is het iemand, of is het een loontrekker?)

4 reacties

Opgeslagen onder Vroeger

4 Reacties op “Iemand zijn

 1. Sinds de enorme opmars van de ZZP’er, is deze grens behoorlijk vervaagd.

  Daarbij meteen een vraag of in Duitsland tegenwoordig ook veel meer mensen van zichzelf een 1-mensbedrijfje maken?

 2. Emigrant

  Deze vraag kan ik niet beantwoorden, Ximaar. Er is hier de uitdrukking ‘Ich-AG’ (zoiets als ‘B.V. Ik’) maar of er daar veel van zijn en hoe succesvol ze zijn weet ik niet.

 3. @Ximaar – Krijgen zzp-ers geen loon dan? Misschien heet het anders, maar het komt neer op hetzelfde met vaak wat minder. Veel zzp-ers zouden veel liever in loondienst zijn.

  Die dove gravin toonde mooi aan dat mensen als zij helemaal niets van de geschiedenis (1789, 1848, 1872, 1914, 1917-1919) hebben geleerd en dat er dus vanzelf een herhalingsoefening komt, zodra haar soort weer teveel macht krijgt.

 4. Die gravin was ± 1970 blijkbaar nog rijk genoeg om zich zo’n houding te kunnen veroorloven.
  Hier is momenteel de vorst von Ysenburg zu Büdingen wel erg in de knel geraakt: hij heeft grote schulden in Hong Kong, zei de radio. Als je Büdingen bezoekt, wat nog altijd zeer aan te raden is, zie je inderdaad dat het kasteel groot onderhoud behoeft en dat het fraaie park ten dele is afgesloten wegens gevaar van omvallende bomen. Iemand moet al die pracht toch een beetje bijhouden, anders lijdt de dagjesmens eronder.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.