Zwitserland: onomkeerbaar onverstand?

Met een zeer kleine meerderheid heeft het Zwitserse volk besloten geen vrije immigratie van buitenlanders te willen. Bij het stemmen hadden ze waarschijnlijk niet beseft dat dit besluit ook ettelijke gevolgen gaat hebben op gebieden die niets met immigratie te maken hebben. De EU is al dadelijk begonnen een reeks maatregelen in te leiden, die niet in het voordeel van Zwitserland zijn. De soep zal misschien niet zo heet gegeten worden, maar op een dag zullen ook de minder geschoolde Zwitsers merken dat zij erop achteruit gaan. Ook door de afgenomen immigratie zelf natuurlijk, want wie moet nu de sterke Zwitserse industrie draaiend houden? Kaasboeren en pensionhouders uit afgelegen dalen?

Kan Zwitserland nog terug? Als je op reis merkt dat je een verkeerde weg bent ingeslagen, dan duurt het soms een tijdje voordat je dat aan jezelf wilt toegeven. Maar dan kun je toch nog, zij het knarsetandend, een eind terugrijden om alsnog de goede richting in te slaan. Of je kijkt even op de kaart: misschien kun je een stuk afsnijden om de juiste weg nog te bereiken. Maar of het in de directe democratie ook zo werkt is te betwijfelen. Zal er over een heel of een half jaar een corrigerend referendum komen? Waarschijnlijk niet. In mijn ogen toont dit debakel meteen de onzin van die referenda aan. Laat de volksvertegenwoordigers (ja inderdaad, vaak afwezig en nu alwéér met salarisverhoging) hun slome gedoetje maar bedrijven, laat mevrouw Merkel de zaken maar lekker verder traineren, dan zal de trein tenminste niet ontsporen.

De nadelen die Zwitserland gaat ondervinden zullen waarschijnlijk uitvoerig in de media besproken worden, zodat er onbedoeld toch nog een soort indirecte Euro-opvoeding kan plaats vinden. En die is hard nodig, want in de hele EU liggen domme besluiten op de loer.

Vreemd trouwens dat er steeds meer landen komen waar de bevolking in twee helften verdeeld is: min of meer verstandige en hele domme. Zulke uiteenlopende landen als de VS, Thailand en nu ook Zwitserland. Daar grijpt de onregeerbaarheid om zich heen en op democratische wijze is er niets aan te doen. Zou onderwijs helpen om mensen van de domme kant naar de verstandige over te helpen, zodat het democratische spel verder gespeeld kan worden? Die vraag is allang overbodig, want overal is of wordt het onderwijs afgebroken of tot technische vaardigheden gereduceerd. Een negentiende-eeuws idee blijkbaar, dat onderwijs de mens zou kunnen verheffen.

Zo, en nu een ontbijtje. Al dat getob, nergens goed voor.

14 reacties

Opgeslagen onder Economie/Wirtschaft, Europa, Politiek, Zwitserland

14 Reacties op “Zwitserland: onomkeerbaar onverstand?

 1. Een oproep naar mijn hart. De geest scherpen. Bildung, education, onderwijs, de basis voor beschaving. Niet te verwarren met indoctrinatie en propaganda.
  Wat dit aspect betreft is het Erasmus programma te exclusief en beschikt over te weinig middelen.
  Toch krijgt ‘de EU’ een koekje van eigen deeg. Als de toekomst voor ‘de EU’ op de politieke kaart is gezet, impliceert dit dat ‘de politiek’ voor dit beleid wordt opgelijnd en weinig oog heeft voor andere andere opties. Tegelijkertijd biedt het politieke systeem de mogelijkheid zich te verschuilen voor de verantwoordelijkheid voor de resultaten van hun acties.
  Dat Merkel een rem zet op soms al te drastische, niet goed doordachte acties, getuigt van realteitszin. Te vaak heeft ‘de EU’ tijd en geld gekost om achteraf reparaties uit te voeren.

 2. Wat! Al deze verstandige praat nog voor het ontbijt? Dat belooft wat voor de rest van de dag.

 3. @Irene: Juist voor het ontbijt, Irene, de verstandigste praat komt in de slaap.

 4. Ik vrees dat die domme helft er altijd al geweest is maar dat die tegenwoordig wat makkelijker te manipuleren en te mobiliseren is. We moeten inderdaad maar hopen dat Zwitserland er op korte termijn zoveel wrange vruchten van plukt (en dat dit in media voldoende aandacht krijgt) dat men elders een beetje wakker wordt.

 5. Das Wort „Bildung“ hat seine Bedeutung völlig verändert. Während es früher etwa mit der Formung eines umfassend sozial kompetenten Mitmenschen gleichgesetzt wurde, versteht man darunter fast nur noch eine rein fachliche Wissensaneignung mit dem egoistischen Ziel der Bankkonto-Aufstockung. Alles, was darüber hinausgeht, gilt als Zeitverschwendung.

  Mir macht diese Entwicklung Angst. Vielleicht bin ich einfach zu deutsch und denke daran, wie schnell und scheinbar mühelos es ging, dass das Land der Bratwürste von einem der weltweit liberalsten in den 1920ern zur grausamen Hitler-Diktatur wechselte. Und dass diese z.B. mit ihrer Rassentheorie gesichertem Wissen widersprach, war für die Propaganda egal – schon damals ging es den meisten weniger um den Verstand als um Arbeitsplätze: die NSDAP bescherte dem Volk ja Vollbeschäftigung u.a. durch den kriegsvorbereitenden Autobahnbau. Ein unmoralisches Spiel mit der Existenzangst der Menschen, die am Ende die Verlierer sind, aber es zu spät merken, um noch umkehren und zum rechten Weg zurückgehen zu können. Vive la raison!

 6. Je hoeft geen Duitser te zijn om daar bang voor te zijn. Dat omslaan kan ook in onze tijd makkelijk nog weer gebeuren, in heel Europa en Amerika. Vive la raison, inderdaad.

 7. Iemand al de ‘The Sleepwalkers’ gelezen? (Geo-)politieke en maatschappelijke processen die zich momenteel tussen landen afspelen in de EU vertonen wel degelijk overeenkomsten met politieke processen voorafgaande aan WW1, waar de politieke toon zich ook geleidelijk verscherpte. Met het verschil dat het huidige geweld zich beperkt tot dreigen met sancties, etc,, i.p.v. met wapens.

 8. Bob

  Mythoman, sprichst du aus irgendeiner Erfahrung? Ich habe einen 16-jährigen Sohn und meine Erfahrung ist deiner Behauptung diametral entgegengesetzt: er hat sich zu einem “umfassend viel sozial kompententeren” Bürger entwickelt als ich es in seinem Alter war.

 9. @Bob:
  Ich spreche vom Begriff der Bildung.

  Nordrhein-​west­fälische, hessische und rhein­land-​pfälzische Schulen werden schon lange nicht mehr als Bildungs­anstalten bezeichnet, sondern als Lehr­anstalten. Die Ge­pflogen­heiten in deinem Bundes­land, das sicher in einer anderen schul­politischen Tradition steht, kenne ich nicht.

  Es gab in Europa einmal einen ziemlich ein­heit­lichen und stabilen so genannten Bildungs­kanon, der über die Kenntnis klassischer Literaturen und künst­lerische sowie natur­wissen­schaftliche Fertig­keiten weit hinausging und soziale Fertig­keiten mit einschloss, wie die Fähigkeit zu argumen­tieren und zu verhandeln. „Lehr­anstalt“ ist dem­gegen­über un­glaub­lich vage und be­liebig: Alles, was dem Kultus­ministe­rium eines Bundes­landes gerade genehm ist, ist sogleich als „Lehr­inhalt“ verhandel­bar, wie wir es bei der aktuellen Diskussion um die Inhalte des Sexual­kunde-​Unter­richtes an baden-​württem­bergischen Schulen wieder einmal be­obachten können.

  Es ist diese Vagheit, die Aus­richtung nach dem schnell um­schwenken­den politi­schen Zeit­geist einer jeden euro­päischen Provinz, die mir historisch be­gründete Sorge bereitet. Die Idee einer euro­päischen Ein­heit weicht einem un­gesunden Partikula­rismus, der zu Miss­trauen und Ab­schottung führt, bis hin zu Wirt­schafts-, Spionage- und Waffen­kriegen mit nur wenigen Ge­winnern im Demos der an­geb­lichen Demo­kratien.

  Aber be­achte bitte bei allem, was ich hier schreibe: es steckt Angst da­hinter. Angst, dass es wieder so kommt, wie es hier im Dritten Reich ge­kommen war und so, wie es an un­zähligen Orten unserer Erde immer wieder ge­schieht; viel­leicht ist das meine von dir an­ge­mahnte Er­fahrung. Und be­denke bitte auch, dass deine eigene lebens­geschicht­lich späte Ent­wick­lung der Sozial­kompe­tenz wohl keine re­präsenta­tive Dis­kussions­grundlage dar­stellt.

 10. Bravo, Mythoman. Dit kan men onverkort, maar vertaald, op Nederland projecteren.

 11. Seiner Hoheit, dem König:
  Möge Seine Majestät sich eingeladen fühlen, meinen bescheidenen Beitrag an Sein Königreich sowie die Sprache Seines Herzens anzupassen und in Seinem königlichen Blog zu verwenden.

 12. De kloof tussen de ‘Nimby’s’ en de ‘Wereldburgers’ wordt steeds groter en ik denk dat vooral de media daar aan bijdragen. Het geldt niet alleen voor grote delen van Europa, maar ook voor Noord-Amerika. Naar mijn mening heeft het altijd bestaan, maar wordt het tegenwoordig meer op de spits gedreven door de media die er meer kijkers en lezers door krijgen. Inmiddels is het zo erg dat beide groepen bij elkaar flinke aversie opwekken. Ofwel hoe meer men zich presenteert als Eurofiel des te meer gaan de hakken in het zand bij mensen die daar niets mee hebben.

  Dat van Zwitserland verwondert me totaal niet. Mijn neef is er 15 jaar geleden gevlucht. Hij is met een Zwitserse getrouwd en vond in zijn vakgebied een baan in Zwitserland. Daarna hield het op. Promotiemaken door een niet-Zwitser is bijzonder lastig. Na een jaar of 8 wonen ze nu alweer een hele tijd in NL en daar gaat het wel prima met zijn Zwitserse vrouw.

  Zelf zou ik ook wel eens willen zijn hoe er naar de taalgroepen verdeeld is gestemd. Vooral de Duitstaligen zijn erg in zichzelf gekeerd. Het Franstalige deel vind ik veel meer bij de mentaliteit van Frankrijk passen en het Italiaanstalige stukje meer bij Italië. Het zou me niets verwonderen als bij die laatste 2 groepen duidelijk anders is gestemd.

 13. Inderdaad is langs de taalgrenzen gestemd, maar ook in de grote steden vóór gekozen. Uiteindelijk was het percentage dat voor beperkingen stemde, 2.3% met opkomstperecentage van 56%. Dat is hoog, normaal gemiddelde 44%. Met name het opkomstpercentage in de Duits/Italiaanse cantons was hoog waar voor beperking werd gestemd. Wordt de uitslag per canton geprojecteerd op alle kiesgerechtigden in Zwitserland, blijkt dat slechts een percentage van 0,0168% voor beperking heeft gestemd.
  Kaartje stemverhoudingen o.a.
  http://www.faz.net/aktuell/politik/ausland/volksabstimmung-in-der-schweiz-sieg-der-angst-vor-ueberfremdung-12793412.html

  Zomaar gratis, reageren mag. Kom daar eens om bij ‘toonaagevende’ Nederlandse kranten op internet. Introverte kommer en binnendijkse kwel daar voor mensen die informatie zoeken die er werkelijk toe doet.

 14. trijntje

  De reactie van Ximaar doet me denken aan een stel dat ik kende: hij Zwitser, zij Nederlandse. In Zwitserland liep het niet, zij zijn naar Oostenrijk verhuisd. Ik heb het contact met hen verloren, dus weet niet goed hoe dat uiteindelijk is bevallen.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.