Opgeheven

De NCRV wordt opgeheven. Althans volgens een officiële mededeling die mij vannacht gedaan werd in een droom. Voorspellende dromen kloppen nooit, dat is bekend, en hoe het tegenwoordig met het ‘omroepbestel’ in Nederland gaat weet ik niet en wil ik ook niet weten.

God verdween uit Nederland, de kerken ook, vervolgens de verzuiling en het CDA en de NCRV, het ligt voor de hand. Een groot deel van de politieke crisis — want zo kun je de twee regeringen Rutte wel noemen — moet wel samenhangen met de verdwijning van de godsdienst. In landen waar deze al langer weg was (Engeland, Frankrijk, Zweden) gaat alles gewoon door. Maar in Nederland is dus een groot gat ontstaan, een vacuüm dat is gevuld door de mensen die wij vroeger ‘niks’ noemden: niks in de betekenis van niet-christelijk. ‘Die mensen zijn niks’ = ze gaan naar geen enkele kerk. Ze blijken ook in andere opzichten niks te zijn.

5 reacties

Opgeslagen onder Dromen, Nederland

5 Reacties op “Opgeheven

 1. Religie is zeer nuttig. Voor anderen.

 2. Mee eens. Het zou bij voorbeeld een ramp zijn als er in Duitsland geen Kirchensteuer meer betaald werd.

 3. Ik heb wel eens geblogd dat vooral de voormalige KVP-gebieden op de PVV hebben gestemd. Schijnbaar hebben die mensen in Limburg en Volendam een soort Paus nodig en zien dat in Geert de 1e. Religie is in Nederland ook volledig verschoven naar ‘goede doelen’ als Greenpeace, Natuurmonumenten, Promoot de Homo (processies zijn veranderd in Canal parades) en voor alles worden massale TV-acties verzonnen. Nederlanders harken structureel meer geld bij elkaar om mensen op de Philipijnen of waar dan ook te helpen na een of andere ramp.

  Volgens mij is er bij de inwoners van Nederland net zo weinig veranderd als in België, Duitsland, Oostenrijk of bijvoorbeeld GB. Het verschil zit in ons kiesstelsel dat erg veel partijen toelaat, en de manier waarop iedereen richting stembus wordt geduwd. Vroeger stemden de PVV-achtigen niet of ze stemden op bestaande partijen. In GB en Duitsland is dat nog zo. In België, Oostenrijk en Nederland hebben speciale partijen deze mensen opgezocht en geactiveerd met als gevolg dat er lastig regeringen te vormen zijn.

  Onlangs bedacht ik ook dat de vele lokale partijen aan de zetelpoten van gevestigde politieke orde zagen. De mensen die daar op stemmen weten landelijk vaak niet waar ze zich thuis moeten voelen en de SP en PVV hebben daar landelijk voordeel aan. Heeft Duitsland ook zoveel lokale parijen als de Unabhängige Partei Marburg, die vervolgens een kwart van de gemeenteraadseleden mag leveren?

 4. Nee, vergis je niet: kerk en godsdienst zijn hier in Duitsland echt nog wel sterker aanwezig dan in NL of GB. Dat heeft ook — maar niet alleen — te maken met het systeem van de kerkelijke belasting die automatisch van het loon wordt afgehouden tenzij men dat uitdrukkelijk niet wenst. Door schandalen en andere factoren begint het lidmaatschap van de kerken hier nu ook af te kalven. Dat ligt als een tijdbom onder Duitsland. Het zou een ramp zijn als bij gebrek aan leden de kerkelijke belasting zou worden afgeschaft. Wie zou dan de talloze sociale en zorginstellingen, kerkgebouwen en verenigingsgebouwen financieren? Bij verdwijning daarvan zou dit land een heel stuk kaler worden. Ook de verdwijning van de CDU/CSU zou een ramp zijn. Al kun je nog zo’n hekel hebben aan die partij (en vooral de CSU haalt me regelmatig het bloed onder de nagels vandaan), het verval van dat zware ‘christelijke’ fundament zou het land geheel aan het wankelen brengen. Je wilt je niet voorstellen achter wat voor PVV ze hier zouden aanlopen.

  Het anti-Europa-tevens-halve-nazi-partijtje AfD gaat het hier niet redden denk ik. Gelukkig maar weer. Het succes van dat soort groepjes hangt altijd erg af van wat voor Führer ze toevallig hebben.

  In Marburg zijn er twee of drie locale partijtjes, die tesamen 7 van de 59 zetels bezetten. Hoe kom jij bij 25%? Goede info op de Wikipediabladzijde Marburg (Duits). Op landelijk niveau moet een partij 5% stemmen hebben om in het parlement te mogen, dus kleine onzinpartijtjes krijgen nooit een kans.

 5. @Emigrant: Dat van die verzonnen lokale partij was alleen een vraag. (Dank voor het antwoord.) Hier in Alkmaar en veel andere Nederlandse gemeentes halen de locale partijen (als Onafhankelijke Partij Alkmaar) moeiteloos een kwart van de zetels. In een buurgemeente hebben ze ooit in 1 keer de meerderheid gehaald met zeer rampzalige gevolgen. Totaal ongeschikte raadsleden, die binnen 2 jaar opgedeeld waren over 3 nieuwe partijtjes.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s