Gemengd uit Chiang Mai

Regen: “Zachtjes tikt de regen tegen ’t zolderraam,” dat is er hier niet bij. De tot nu toe enige meegemaakte bui begon met dropp’len groot als kwarteleitjes en kletterde vervolgens hard op het dak van het busje waarin wij zaten en zette de weg blank. Maar het was gauw weer over. In feite is dit de droge tijd. Een beetje hoosbui hoop ik nog wel mee te maken, anders is de tropenervaring niet kompleet.

Papier, textiel: Droge tijd of niet, papier voelt veel klammer aan dan thuis. Aan den lijve voel je het niet zo, maar er moet flink wat vocht in de lucht zitten. Dat zal ook de reden zijn dat de mensen in de eenvoudigere huizen hun kleren buiten hangen, en misschien dat in de klerenkast van het hotel voortdurend een lamp brandt. Om de broei eruit te houden.

Tuin: Ons hotel in Chiang Mai bestaat uit een aantal huisjes en paviljoens in een prachtige tuin. Een lust voor het oog en de neus. Toch klopt er iets niet: er zijn maar weinig vogelgeluiden, en waar zijn de kruipende dieren? De torretjes, de krekels, de hagedissen, de gekko’s (cicak)? Muggen zijn er ook niet veel, en dat kan naturlijk niet. Maar als ieder goed hotel zorgt ook dit ervoor, dat er geen ‘ongedierte’ is. Eenmaal zag ik hoe rigoureus de muggen werden bestreden, en dat leek me drastischer dan goed is voor mens en wereld. ’s Avonds vliegen er toch weer domme muggen van buiten aan, en dan moet je je insmeren met het gore middel DEET, want je kunt er wel degelijk gevaarlijke ziektes van krijgen. Of het helpt? Misschien mag ik hier de reclamespreuk  van een nicht van mij citeren: “DEET helpt geen reet!” Ik ben pas vijf keer gestoken, dus de kans dat ik ziek word is nauwelijks groter dan dat ik de loterij win.

Auto: Zelden zie je hier een auto die ouder is dan twee jaar. De Thais kopen blijkbaar steeds nieuwe smetteloze limousines en SUVs  uit Japan; zelden de kleinere modellen. Waarschijnlijk worden de afdragertjes doorverkocht naar armere landen als Cambodja en Vietnam. De aanblik van al die glanskarren sterkte mij in het besluit binnenkort ook (weer) Toyota te gaan rijden.

3 reacties

Opgeslagen onder Persoonlijk

3 Reacties op “Gemengd uit Chiang Mai

  1. Dat viel ons ook op daar, zelfs op het platteland: onder de schamelste hutjes staat wel altijd een HiLux. Ga je er nog op uit? Wij hebben ten noorden van Chiang Mai een driedaagse tocht te voet door het bos gemaakt, daar waren vogel- en dierengeluiden genoeg. Als je ’s nachts probeerde te slapen (onder de klamboe) verging het horen je.

  2. Klam papier ja. Veel van onze boeken dragen nog altijd de sporen van een tropisch verblijf. Leer is ook zoiets, als je je tas even een weekje in een kast laat liggen staan er grijsgroene vingerafdrukken op.

  3. @Irene: Ik loop slecht en een tocht over ongebaande wegen zit er niet meer in. Ben wel per busje naar het noorden geweest, tot aan het Drielandenpunt met Myanmar en Laos. Indrukwekkend is de rivier de Mekong, hoewel deze naar verluidt veel kleiner zal worden als de Chinezen een stuwdam afgebouwd zullen hebben.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.