De verwoesting van Mekka – 1

Makkah-and-the-makkah-Clock-Tower-950x615Daarmee bedoel ik niet de sloop van de Ka‘ba, die aan het einde der tijden te verwachten is, maar de activiteiten van het huidige Saoedische, Wahhabitische regime bij de modernisering van Mekka en de uitbreiding van de faciliteiten voor pelgrims. In 2012 kwamen er drie miljoen pelgrims naar de stad; in 2013 kregen er slechts twee miljoen toestemming, wat nu eens gemotiveerd wordt met de chaos door allerlei bouwmaatregelen, dan weer met het besmettingsgevaar door het MERS-virus. In 2025 worden er echter 17 miljoen pelgrims verwacht (waarom eigenlijk?), en er moet dus iets ondernomen worden om die in de door bergen ingesloten stad te kunnen opvangen. Een artikel in de Guardian laat de zeer megalomane bouwplannen zien. De Kaʿba is nauwelijks nog terug te vinden.

Foto Saudi Bin Laden Group

Foto Saudi Bin Laden Group

Mooi wordt het allemaal niet, maar waar vind je tegenwoordig nog fraaie architectuur? Een enorme parkeerkelder onder de Ka‘ba is er al, evenals een klokkentoren van 601 meter hoog, waarbij de toren van Venetië en de Big Ben in het niet vallen, en ook diverse shopping malls, waarin o.a. een boutique van Paris Hilton; of zou die alweer dicht zijn?

Om hotels, congrescentra, malls, luxe appartementen en parkeerplaatsen te bouwen moeten uiteraard historische gebouwen en archeologische vindplaatsen uit alle eeuwen wijken; dat is niets nieuws en komt overal ter wereld voor. Maar niet iedereen weet en verwacht misschien dat in Mekka één soort monumenten met bijzondere ijver wordt gesloopt: alles wat te maken heeft met de profeet Mohammed. Dat heeft niet zo veel met de uitbreidingsplannen te maken, maar met de religieuze afkeer van de regering van graven en (potentiële) pelgrimsoorden enerzijds, en van de biografie van de profeet anderzijds. De begraafplaats van Medina, Baqiʿ al-Gharqad, werd al in 1925 door het toen fris aangetreden Wahhabitische regime verwoest. Daar lagen niet zomaar mensen begraven, maar de vrouwen en tijdgenoten van de profeet! De islamitische wereld was ontzet; toch werd in hetzelfde jaar ook nog de historische begraafplaats van Mekka met de grond gelijk gemaakt. Zo gingen ook de graven van Mohammeds eerste vrouw Khadidja en verscheidene voorouders verloren. Bij de huidige bouwactiviteiten gaat onder andere het geboortehuis van Mohammed tegen de vlakte, aldus de Guardian, en is het huis van Khadidja al gesloopt; dat laatste om plaats te maken voor een blok van maar liefst 1400 toiletten. Meer schijt aan het verleden kun je niet hebben.

Toch is er veel te zeggen voor de Wahhabitische vernietigingsdrang. Al die historische plaatsen zijn immers niet écht historisch? In het geboortehuis van Goethe in Frankfort is Goethe werkelijk geboren, daar kun je van op aan … al is het huis zelf maar een replica van het origineel dat in de oorlog werd verwoest, ha ha. Maar heeft Mohammed ooit een voetje gezet in dat zogenaamde geboortehuis van hem? Heeft hij überhaupt bestaan? Heeft Khadidja wel geleefd, en zo ja, heeft zij daar echt gewoond, was zij daar echt begraven? Ligt Abraham werkelijk in dat sterk omstreden graf in Hebron (al-Khalil), terwijl zelfs ’s mans existentie in duistere nevelen gehuld blijft? Dat het logement van de Barmhartige Samaritaan in de Woestijn van Judea nep is begrijpt iedere lezer van Lukas 10:34 direct. Alle drie westerse godsdiensten beschikken over hopen ballast van dit soort geconcretiseerde heilsgeschiedenis. Verfrissend dus dat de Wahhabieten al die reli-troep eens opruimen?

Onzin natuurlijk, ik betreur het dat er zoveel oudheden moedwillig kapot worden gemaakt! Al dateren ze dan niet uit de tijd van Mohammed, ook gebouwen en graven uit de Abbasidische of voor mijn part de Ottomaanse tijd zijn historisch waardevol; ik had er graag meer over geweten. De Wahhabitische afkeer van archeologie en monumentenzorg komt niet alleen voort uit zuiverheid in de leer, maar ook uit angst voor het eventueel opgedolven verleden. De heilsgeschiedenis zou aantoonbaar anders gelopen kunnen zijn, de pre-islamitische tijd (djāhilīya) zou misschien niet zo barbaars zijn als gedacht, en een stuk christelijker dan gewenst.

De afkeer van de biografie van de profeet maakt deel uit van de religie-overschrijdende haat van fundamentalisten tegen literatuur. De profetenbiografie (sīra) is verhalend en dus fictie, dat hebben de Wahhabieten goed begrepen. Ibn Taymīya (1263–1328), hun geestelijke voorvader, stond al op het standpunt dat het biografische materiaal waardeloos is en niet als juridisch argument bruikbaar, tenzij het onderwerp van groot belang is en de tekst met meerdere overleveringsketens wordt overgeleverd. Door die beperking verviel een aanzienlijk deel van de sira.

Intussen is Mohammed toch een uiterst belangrijke persoon voor de Saoedi’s, daar is geen twijfel aan. Hij mag alleen geen leven gehad hebben. Wat telt is een relatief beperkt aantal hadithen die de rechtsregels of de basis daarvan vormen. Het lijkt me heel moeilijk, zo’n kunstmatige profeet te hebben. Ik moet een beetje denken aan moderne Nederlandse tomaten, die gedijen en bloeien terwijl ze wortelen in een bakje steenwol boven de grond.

Click door naar De verwoesting van Mekka – 2

5 reacties

Opgeslagen onder Islam, Nabije_Oosten

5 Reacties op “De verwoesting van Mekka – 1

  1. In Duitsland ooit Wasserbomben genoemd, die tomaten…

  2. Oei, de profeet vergelijken met een tomaat, hm.

  3. Ja, jammer he, zo’n raar slot aan een verder best aardig artikeltje. In de Duitse versie zal ik die Wasserbomben er maar uitgooien, anders word ik nog van terrorisme verdacht. Echter wordt de tomaat door sommigen als een christelijke vrucht beschouwd, vanwege het kruis in het midden. https://nlerinmr.wordpress.com/?attachment_id=3695

  4. Bob

    Die klokkentoren, die vraagt er gewoon naar om er met een vliegtuig in te knallen. Oog om oog, tand om tand quasi, dat gezegde staat vast en zeker ook ergens in de Koran. Kun je je voorstellen wat dat voor gevolgen heeft?

  5. Eén gevolg zou zijn dat Paris Hilton en vele andere boutiques moesten sluiten. Maar ik denk niet dat het ooit zover komt: mensen met geld, en dus met vliegtuigen, zijn allemaal dikke vriendjes met Saoedi-Arabië. Nu nog vanwege de aardolie; mocht die opraken vanwege de vele andere delfstoffen die in het land verborgen liggen. Bovendien zou de aanslag mislukken: boven de klok staat immers de naam van Allah.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.