Kruisigt hem!

Er is weer eens een volksgericht aan de gang in Duitsland. Het slachtoffer is ditmaal de bisschop Tebartz van Elst van Limburg.  De residentie die hij aan het bouwen is zou te duur zijn; bovendien is hij eerste klas naar Indië gevlogen om krottenwijken te bezichtigen, wat hij vervolgens ontkend heeft. Vooral dat ontkennen wordt hem zwaar aangerekend.

Tja, als ik een residentie moest bouwen zouden de kosten ook uit de hand lopen. Architecten en aannemers konden mij diverse oren aannaaien, want van praktische zaken als funderingen en bouwmaterialen heb ik geen benul. Doet u daar maar Carrara-marmer, zou ik zeggen, zonder te beseffen wat dat kost. Zo zal het bij deze geestelijke misschien ook  zijn.

Maar als de kerk geen paleizen bouwt, wie doet het dan? Of wilt u soms dat onze eeuw als volkomen paleisloos de geschiedenis ingaat? De adel bouwt niet meer: die is weg of mokt nog wat na in zijn tochtige oude krochten. Aan de optrekjes van Bill Gates, Michael Jackson of de familie Geiss wil ik liever niet denken; die erken ik niet als paleis. Gelukkig zijn ze vanaf de openbare weg niet zichtbaar. De democratie kan geen paleizen. Die bouwt alleen oude paleizen die al waren afgebroken opnieuw op: het Berliner Stadtschloss  (een half miljard), het paleis van Thurn und Taxis in Frankfurt (bouwkosten mij  onbekend; op peperdure, volkomen foute plek, staat leeg; zie vooral het plaatje). Nee, de kerk is de enige die het nog kan. Zoals zij, door met haar dikke reet op oud grondbezit te blijven zitten, ook de beste beschermster van het landschap is.

Naast de dom van Limburg, een schitterend en kostbaar gebouw, kun je moeilijk een betonnen doosje van een half miljoen neerzetten; dat ziet er niet uit. Veel plaats is daar niet; er moet dus een compact, maar slim ontworpen paleisje komen en dat kost wat. Het wordt niet voor het persoonlijke comfort van één bisschop  gebouwd, maar nog voor eeuwen na hem; dus dan neem je geen schrootjeswand. Het getier van ‘de belastingbetaler’ is niet van belang; de kosten worden gedekt vanuit een speciaal, eeuwenoud kerkelijk fonds, waarvan niemand weet hoeveel erin zit, maar dat nog lang niet leeg is. Zo hoort dat in de kerk. Als ZHE verstandig belegt loopt het zo weer vol. In Beieren zijn naar verluidt wel eens duurdere bisschoppelijke residenties gebouwd, maar dat ga ik niet uitzoeken.

En natuurlijk vliegt een bisschop eerste klas. Stel U eens voor dat U, als economy-reiziger, naast een bisschop zou zitten, met zo’n ruim vallende tabberd aan en een mijter op zijn kop. Dat is toch niet prettig, dat wordt gehannes met de kipsalade en het tomatensap. Geef hem de ruimte.

Gelukkig voor de bisschop heeft het tierende volk niets over hem te zeggen. Over het lot van een bisschop beslist de paus, niet het volk. Pech dat de nieuwe paus zelf heel eenvoudig schijnt te wonen; het paleis in Limburg is echter onder de vorige paus begonnen en die zal er wel niets op tegen hebben gehad. De bisschop is intussen naar Rome gevlogen — nee, niet economy met het vliegtuig van 16.35, zoals aan de pers werd gemeld, haha — en heeft zich waarschijnlijk aan een altaar vastgeketend, of misschien geselt hij zich met een zweep.

De katholieke kerk is een volstrekt ondemocratische instelling. Wie daar geen prijs op stelt moet gewoon uittreden. Dan hoef je ook geen kerkelijke belasting meer te betalen en van het vrijkomende geld kun je mooi een abonnement op de Bildzeitung nemen.

27 reacties

Opgeslagen onder Duitsland, Economie/Wirtschaft

27 Reacties op “Kruisigt hem!

 1. In de Frankfurter Allgemeine Sonntagzeitung een paginabreed frontartikel met een levensgrote luchtfoto. Uitvergroten en bekijken de moeite waard. 31 miljoen voor moderne gebouwen met zware schuifhekken die niet passen in de pittoreske kern van dit stadje. 31 miljoen blijft het niet bij.
  http://www.faz.net/aktuell/politik/inland/tebartz-van-elst-und-das-bischofsamt-im-vatikan-bahnt-sich-ein-showdown-an-12615371.html

  En wel of niet een kerkenfonds, het blijft gemeenschapsgeld waarmee zogenaamd ‚geheveld‘ wordt, gebaseerd op Kirchensteuer.
  Dat het overijverige Duitse MvJ heiliger wil zijn dan de Paus door een aanklacht wegens liegen over een eerste klas reisje, vind ik overdreven. De waarheid is al achterhaald en de geloofwaardigheid van deze bisschop is toch al naar de knoppen. Waarom geen vervolging ivm de Oper in Hamburg, de vliegvelden Berlijn en Kassel, Stuttgart 21 of de metro in Düsseldorf? Miljarden praten we over.

 2. Miljarden: dat lijkt veel, maar dat komt door de schaalvergroting. Ik heb in mijn kast twee zelfgekochte jasjes en drie paar schoenen die ik nooit heb aangetrokken en ook nooit zal aantrekken omdat ze niet passen of niet staan. En dan heb ik nog niet over de nog vrijwel nieuwe schrijftafel en een staande schemerlamp die ik ook niet gebruik. Weggegooid geld, enorme verspilling, wanbeheer! Je kunt zo’n Emigrant gewoon niet alleen laten met een portemonnee! Ik neem echter aan dat het bij de rest van de mensheid ongeveer ook zo is. De mens is een verspillend wezen.

 3. Natürlich hast du recht. Es ist wie in der Ballade von John und Yoko: The way things are going — they’re gonna crucify me.

  Ich bin in Limburg aufs Gymnasium gegangen und kenne die dortigen Verhältnisse besser als mir eigentlich lieb ist. Wenn das Städtchen jetzt weltweit in den Medien ist als Ort des „Bling-Bling-“ und „Lügen-Bischofs“: dann sind die Limburger not amused. Denn längst beteiligt sich nicht mehr nur die deutsche Presse an der Hatz.

  Kirchenrecht gehört in Deutschland zum öffentlichen Recht; das Land ist kein laizistischer Staat, sondern im Gegenteil einer, der mit der Einkommensteuer von seinen Bürgern „Kirchensteuer“ eintreibt zugunsten der Kirchen (du erwähnst es) und in dem sogar die Geistlichen direkt vom Staat bezahlt werden. Wenn sich nun herausstellen sollte, dass Bischof Tebartz-van Elst seine Ausgaben gegenüber dem Vatikan verschwiegen hat – alle Ausgaben ab fünf Millionen Euro müssen dort vorab gemeldet und genehmigt werden – könnte das weitreichende Folgen haben für diese Staat-Kirche-Partnerschaft und ihre vertragliche Grundlagen. Und dafür ist es egal, ob die Bauten aus Steuergeldern finanziert wurden oder aus einem anderen Topf; wichtig ist allein, dass die Zusage der Kirche, sich an ihr eigenes Finanzrecht zu halten, gebrochen wurde und die Kontrollinstanzen der Kirche unzureichend sind.

 4. Ah ja, das ist sehr auskunftsreich. Dass die Trennung von Kirche und Staat, die man immer so gerne den Muslimen abverlangt, auch in Deutschland fehlt, hatte ich schon vermutet, als der vorvorige Papst starb: Überall an den öffentlichen Gebäuden hingen die Fahnen halbmast.
  Eine unappetitliche Mischung von staatlichen und kirchlichen Interessen also. Wenn das so ist, könnte der Tebartz tatsächlich bald hängen. „Es ist besser für euch, ein Mensch sterbe für das Volk, als dass das ganze Volk verderbe,“ wird man argumentieren. Danach eine Portion Zerknirschung und christliche Demut drüber und vieles dürfte noch zu retten sein. Denn wenn ich es richtig verstehe, sollten wir alle hoffen, dass die Kirchensteuer Deutschland erhalten bleibt. Sonst würden viele Kirchen zerfallen und soziale Einrichtungen zugemacht werden, die der Staat sicherlich nicht übernehmen würde. Natürlich habe ich auch die Orientierungslosigkeit im Hinterkopf, zu der Holland beim Verschwinden des Christentums gelangt ist.

  Nun ja, man wird T. van E. nicht wortwörtlich kreuzigen. Als vor Jahren ein Bischof in Holland mal etwas Schlüpfriges getan hatte, hat der Papst ihn versetzt nach … Island, ein Land mit ganzen dreitausend Katholiken und einem Klima, in dem die Konkupiszenz einen schweren Stand hat. Gibt es auf Feuerland keine Vakanz?

 5. Schade, dass Island nun besetzt ist. Sollte Punta Arenas auch nicht vakant sein, könnte der Stellvertreter Gottes auf Erden diese Diözese teilen und angesichts von inzwischen 85 Forschungsstationen eine eigene antarktische Diözese gründen, zusammen mit dem antarktischen Teil der Erzdiözese Wellington. Das wäre dann ein èchter Neuanfang für den frommen Bischof.

  Was den von mir angedeuteten möglichen Bruch des Kirchenrechts angeht, so wäre der Papst natürlich gut beraten, dazu zu schweigen, um nicht damit seine Einnahmen in Deutschland ins Gerede zu bringen. Immerhin ist – neben Rom und Mailand – Köln seine reichste Provinz.

 6. Ongehoorde misstanden. T.van E. was wel degelijk op de hoogte van exorbitante wensen en kosten. Normaal dat heden ten dage rotsen worden ‘ausgekrätzt” voor kelders en een onderaardse gang? Deuren van €340.000. Grootheidswaanzin? Pathologische leugenaar? Heeft er veel van weg.
  http://www.faz.net/aktuell/politik/bistum-limburg-luegen-gebaeude-12615662.html

 7. @King Billy: Ik zit er niet mee, heb alleen een hekel aan volksgerichten. Denk altijd dat ik de volgende keer aan de beurt ben.
  Een onderaardse gang mag overigens in geen kerkelijk gebouw ontbreken, voor het binnen- en buitenlaten van de maîtresses/vriendjes. Voor een deur zou € 34.000 eigenlijk voldoende moeten zijn.

 8. De enige oplossing lijkt me het uitschrijven van aflaten om de bouw naar behoren te kunnen voltooien. De herdenking van 450 jaar Concilie van Trente zou een mooie aanleiding zijn. Een bisschop in een rijtjeswoning geeft toch ook geen pas.

 9. Dat is nog eens katholiek-zakelijk gedacht, Martin! Zou je niet in de raad van toezicht willen plaatsnemen?

 10. Zolang ik maar niet de enige handige klusser in de curia ben…

 11. Het verheugt mij dat hier kritisch-positief wordt meegedacht. Wat wij niet-kerkmensen en niet-adellijken wel eens vergeten is de lange termijn. Koning Ludwig II van Beieren gaf ook waanzinnige sommen uit aan allerlei rare paleizen. Nu, ruim een eeuw later, trekken die zoveel toeristen dat de bouwkosten ruimschoots zijn terugverdiend. Ik kan mij voorstellen dat over honderd jaar mensen bereid zijn toegang te betalen en in de rij te staan om die dure deur van € 340.000,- te mogen kussen. Mits daar een passend verhaal bij is bedacht natuurlijk. Maar daarvoor hebben we de geestelijkheid.

 12. Ja, aber diese Wohnung kann niemals zu einem solchen Touristenmagnet werden wie der Dom und das älteste sowie das drittälteste Fachwerkhaus Deutschlands. Limburg hat baugeschichtlich einiges zu bieten.

  Und langfristig nenne ich den Bau des Kölner Doms. Bauzeit: 1248 bis 1880, also 632 Jahre. Die Leute hatten Gottvertrauen!

 13. O ja, Limburg ist fantastisch; ich war neuerdings wieder da. Noch ohne Wissen um das Drama habe ich auch die bischöfliche Residenz gesehen. Von der Straße aus gesehen ist sie längst nicht so hässlich als aus der Luft.

 14. Dit gedoe houdt Duitsland al een flinke tijd in zijn greep en vanavond zag ik Günther Jauch er weer over debatteren. Van jou als bovenstroomse Lahngenoot had ik hier eigenlijk al eerder een verhaal over verwacht. 🙂

  Zelf betaal ik niet mee aan de RK-kerk en ik woon ook niet in de buurt. Het zou wel jammer zijn als het centrum van Limburg/Lahn verpest zou worden.

  In Koblenz heb je een soortgelijke (St. Kastor) kerkgebouw waar een grote weg langs gaat, dat ziet er ook niet uit. En de Hema-gebouwen rond de Dom van Keulen maken het daar nog veel lelijker.

 15. Nee, die nieuwbouw in Limburg is niet erg groot en verstoort de aanblik van de binnenstad niet. Hoogstens vanuit de lucht gezien.
  In Keulen zijn de spoorlijn en het station het ergst, en ook die jaren zestig zitjes voor junks enzo. Maar die kerk is zo groot, als je erin bent merk je nergens meer iets van.

 16. 18.10. Er verschuift al iets in de Limburgse bisschopszaak. Het Vaticaan zegt wel degelijk iets van iedere stap en iedere uitgave geweten te hebben, en er was ook iemand uit Rome komen kijken, dus een ‘bedrieger’ is de bisschop misschien niet. Het kan ook zijn dat dit reeds de ontkenning door het Vaticaan van de hierboven door Charlie aangeduide schending van het canoniek recht is.
  Wie zei dat ook alweer, dat ZHE ‘of ziek of een bedrieger’ is? Dat was iemand uit de raad die toezicht had moeten houden, maar dat blijkbaar niet gedaan had en dus plotseling verrast was.

  Misschien past het sjieke paleisje in de strategie van het Vaticaan om in (kerkelijk gezien) structuurzwakke gebieden nadrukkelijk aanwezig te willen zijn. Ik merk dat aan de katholieke ‘eilanden’ in mijn protestantse streek: daar worden machtige kerken en allerlei katholieke inrichtingen neergezet waar fier de Vaticaanse vlag waait.

  Met het terugverdienen van die miljoenen is ook al begonnen. Uit Limburg verluidt dat het toerisme door de affaire sterk is toegnomen; de horeca jubelt. Ook Bischofsknödel staan op het menu.

  Des Heren wegen zijn wonderbaar, zo veel is zeker.

 17. = Ik merk dat aan de katholieke ‘eilanden’ in mijn protestantse streek: daar worden machtige kerken en allerlei katholieke inrichtingen neergezet waar fier de Vaticaanse vlag waait. =

  Analoog aan de tijd dat de Pruissen het Duitse Rijk vormden en Rome een ‘moreel herbewapeningsoffensief’ opstartte om de toenemende Protestantse invloed een halt toe te roepen? Peter Watson bracht dit breed in ‘German Genius’.
  Parallellen met de hedendaagse €U met opkomend nationalisme als antwoord, die voornamelijk inzet op economische en monetaire aspecten en sociaal-culturele aspecten slechts zijdelings meeneemt?

  Wellicht een verklaring. De kennis en ervaring vanuit het verleden en een visie op de toekomst is in de Katholieke Kerk met het Vaticaan als ‘centrale’ volop aanwezig.

 18. Het interessantst vind ik nog de macht van de media, die de immer bloeddorstige massa’s stuurt en onderwerpen naar believen tot ongekende omvang opblaast. 31 miljoen is natuurlijk niet niks, maar de enorme ophef over deze geschiedenis zou ik eerder pas vanaf een miljard verwachten.

 19. Ja, für das Limburger Hotel- und Gaststättengewerbe ist das eine unverhoffte Gelegenheit, die kalte Jahreszeit mit einem Zusatzgewinn zu überstehen. — Meine Gedächtnis­auffrischung für die, die es wagen, den Namen Gottes auszusprechen: Mammon heißt er (ממון). Zumindest der populärste.

  Sehr schön finde ich deine Bemerkung, dass hier kirchlich gesehen strukturschwaches Gebiet ist. — Die Anfänge menschlicher Kultur bestanden ja nicht nur in der Benutzung von Werkzeugen (Faustkeilen), sondern gleichzeitig in Akten von Religiosität (Ahnenbestattung) – auf allen Kontinenten, ohne Ausnahme. Das steckt wohl in uns Menschen.

  Wer sich für vatikanisches Recht und mögliche päpstliche Reaktionen interessiert, sollte vielleicht dieses zweiseitige Interview bei Legal Tribune Online lesen. Interessant finde ich die Variante, dem Bischof einen Titularsitz anzuvertrauen – eine Diözese, die faktisch gar nicht mehr existiert.

 20. Religiosität steckt in allen Menschen, Katholizismus aber nicht. Oder sieht die R.K. Kirche das anders? (Ich weiß, dass Muslime der Meinung sind, dass jeder Mensch bei der Geburt Muslim ist.)
  Eine lehrreiche Seite im Legal Tribune. Wenn Juristen sprechen, sei es kirchliche oder weltliche, hört sich alles gleich viel ruhiger an. Der TvE bleibt uns bestimmt noch irgendwie erhalten. Wie übrigens auch die Residenz.

 21. Die Kirche von Rom sieht das anders als Muslime: Katholiken müssen sich beeilen, ihr Baby taufen zu lassen (und notfalls darf ein Katholik es sogar selbst taufen), damit es im Falle eines plötzlichen Todes nicht als Heide zur Hölle hinab fährt. Kindliche Unschuld allein ist nicht genug, um in den Himmel zu kommen.

  Einmal getauft wieder aus der Kirche austreten kann man in Deutschland nur an einem ganz weltlichen Ort: beim Amtsgericht.

 22. Ein kleiner Fehler hat sich eingeschlichen: Bei der Nottaufe muss der Täufer kein Katholik sein; es genügt die „richtige Intention“.

 23. Amtsgericht, das kann also vor Gott nicht gelten. Besteht so die Chance, dass Abtrünnige kostengünstig doch noch in den Himmel kommen?
  Wie alt muss ein Embryo sein um in den Himmel kommen zu können?

 24. Abtrünnige können wie alle einmal getauften Sünder mit dem Sakrament der Beichte Absolution erlangen. Eine sehr benutzerfreundliche Art, alle seine Sünden loszuwerden, nicht wahr?
  Embryos haben keine Chance. Wenn sie noch kein Mensch sind, gehören sie sowieso nicht zum Volk Gottes. Andernfalls sind sie Sünder, denn sie tragen wie alle Ungetauften noch die Erbsünde in sich. Die haben wir Adam und Eva zu verdanken, aber nur nach christlicher Auffassung. Juden und Muslime können in der Geschichte nichts Erbliches erkennen.

 25. Hahah, ja, hij is leuk.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.