Zwitserse mythen doorgeprikt

In Zwitserland was het heerlijk, daarover later nog; maar het was een teleurstelling te vernemen dat noch Heidi, noch Wilhelm Tell ooit echt hebben bestaan! Daar is Mohammed niks bij. Waarop berust zo’n land eigenlijk, als de mythen helemaal niet kloppen? We zagen ook nog de Rütliwiese, waar de Zwitsers honderden jaren geleden elkaar hun oer-eed gezworen zouden hebben. Dat weitje lag op zo’n steile helling dat ik me niet kan voorstellen dat er niet een paar eedgenoten afgegleden zijn. Misschien ook zo’n nepmythe.

En erger nog: mijn reisgenoot wilde even een bank bezoeken in Bern. Hij had altijd als zelfstandige gewerkt en had een pensioen opgebouwd bij die bank, die het degelijk voor hem geïnvesteerd heeft. Wie schetst zijn verbazing, en de mijne, toen bleek dat hij helemaal niet een maandelijks bedrag op een bankrekening in zijn woonland Australië kan laten overmaken, zoals hij van plan was. En de bankmedewerker wilde wel, maar mag hem geen advies geven per brief of e-mail over wat nu verder te doen. Zijn geld is niet verloren, hij kan het opnemen met een termijn van veertien dagen, maar verder niets. Door de druk van de EU en sinds enkele maanden ook de USA is het Zwitserse bankwezen helemaal ingeklapt. Ze kunnen misschien nog enige tijd teren op de vergeten nummerrekeningen van rijke oude mensen met Alzheimer of doodgeschoten drugsbaronnen. En ik neem aan dat er voor oligarchen, tycoons en sjeiks speciale regelingen zijn.

Blijven slechts Toblerone, horloges en gatenkaas.

7 reacties

Opgeslagen onder Zwitserland

7 Reacties op “Zwitserse mythen doorgeprikt

 1. En het zakmes? Of is dat ook al niet Zwitsers?

 2. O ja, die messen, die zie je overal. Die zullen wel echt Zwitsers zijn.

 3. Vroeg me af: zou er geen Zwitsers Zakmessenmuseum zijn? Ik bedoel: in Nederland heb je musea voor de gekste zaken (strijkijzers, kinderwagens etc.). Waarom dan in Zwitserland niet?

 4. @groninganus:
  Vanzelfsprekend hebben de Zwitsers ook een zakmessenmuseum. Kijk eens hier.

 5. Ach! en ik ben nog wel in Brunnen geweest! Gemist … Je ziet die dingen hier in Duitsland overigens op de gekste plaatsen aangeboden, en voor minder geld dan in Zwitserland. Mythen doorprikken gaat natuurlijk veel beter met zo’n mes; aan de duurdere modellen zit een speciaal prikkertje daarvoor.

 6. Mythen doorprikken?
  Is dat vergelijkbaar met tradities afschaffen.
  De terugkerende ruzies m.b.t. Zwarte Piet staan mij steeds meer tegen.
  Nu vast staat dat Wilhelm Tell nooit heeft bestaan?
  Moet de Zwarte Piet dan ook maar onder de regenboog verdwijnen?

  Vrolijke groet,

 7. @zinneninzuidoost: Een beetje mythe past zich telkens aan aan de smaak van het ogenblik. Misschien lopen er op zeker ogenblik Pieten met een geblondeerde pruik rond? En tradities schaf je niet af; of het zou in Noord-Korea moeten zijn. Tradities worden uitgevonden, veranderen of verdwijnen naar de achtergrond. Doorprikken helpt ook niet, alleen gaat daardoor de druk wat van de ketel.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.