Uitstel der Middeleeuwen?

Nog even is er geld in Duitsland, weggezogen uit de rest van Europa. Minister Schäuble heeft verklaard dat Duitsland bijna 41 miljard aan de Eurocrisis heeft verdiend. Nu het land een beetje wakker is geworden kan daarmee het definitieve verval misschien nog een keer afgewend worden. Het verval in:

Spoorwegen. Van de spoorwegen is niet veel meer over. Vele lijnen zijn opgeheven; over de nog bestaande is het reizen vaak moeizaam. Het personeel is oud of ontslagen; voor jonge mensen is werken bij het spoor weinig aantrekkelijk.

Autowegen. De snelwegen hebben te kampen met slecht onderhouden wegdek, dat bij grote hitte soms spontaan openbarst. Het aantal doden dientengevolge is nog minder dan tien, dus daaraan zal nog niet veel worden gedaan. Met de bruggen is het erger. Vele Autobahnbruggen hadden al dertig jaar geleden onderhoudsbeurten gehad moeten hebben. Men heeft het laten versloffen. Nu krijgen ze een noodsanering en binnenkort moeten ze voor een deel geheel vernieuwd worden. Dat gaat voor nog meer vertraging zorgen, maar dan kan het systeem tenminste weer een tijdje mee. Op de minder belangrijke wegen moet er vaak langzaam gereden worden wegens kuilen en brokkelend asfalt. Sommige K- en L-wegen zijn helemaal gesloten.

Vliegen. De luchthaven van Berlijn is nog steeds niet klaar en komt misschien wel nooit klaar.

Waterwering. De enorme overstromingen in Oostduitsland zijn grotendeels te wijten aan zeer heftige regenval. Dat is de hand Gods, daar is niets aan te doen. Maar men had wel betere waterkeringen, opvangbekkens en sterkere dijken kunnen aanleggen; daarmee was tenminste een deel van de ellende en de miljardenschade voorkomen. Is niet gebeurd, hoewel het besef van de noodzakelijkheid al lang aanwezig was.

Onderwijs en wetenschap. De rottenis begint al op de basisschool. Het middelbare schooldiploma is niet veel meer waard. Als de jongelui op de universiteit belanden hebben ze weinig gelezen en kunnen ze vaak nog geen begrijpelijk Duits schrijven; Engels of iets anders zeker niet.
Bibliotheken gooien tegenwoordig systematisch boeken weg in plaats van ze te verzamelen en ter beschikking te stellen. Dat doe ik zelf overigens ook; ik gebruik nu electronische leesmogelijkheden. Maar hoe lang gaat dat goed? Het internet en de vrije toegang daartoe zijn zeer, zeer kwetsbaar.

Verval van de staat. Beieren ligt vaak wat dwars, maar een nieuwe Kleinstaaterei zoals vroeger is in Duitsland nog niet te vrezen. Wél in Europa; het zal erom spannen of dat land zich duurzaam zal kunnen verenigen.

Hunnen of Vandalen zijn niet meer nodig om het verval te bewerkstelligen. We doen het zelf, en laten bovendien alle ruimte aan alles kaalvretende internationale financiële sprinkhanen. Ook tegen hen is de verdediging maar mondjesmaat op gang gekomen. De mensen zijn moe en willen slagroomtaart. De minister van BuZa sprak al eens van spätrömische Dekadenz. Dan zijn de Middeleeuwen niet ver.

8 reacties

Opgeslagen onder De mens, Duitsland, Europa, Trein&tram, Universiteit

8 Reacties op “Uitstel der Middeleeuwen?

 1. De aftakeling schijnt goed begonnen te zijn!
  Zal er later toch nog iets moois op deze puinhopen kunnen opbloeien?
  Bezorgde groet,

 2. Bob

  Meneer Emigrant, u overdrijft. U bent de nationale Duitse sport Wehklagen vervallen. Post-pensionale depressie?

 3. Nee hoor, het gaat mij goed. Maar net als bij andere mensen gaan ook mijn stemmingen auf und ab. En in een blog, dat geen diplomatenreceptie is, maar een privé leuterbox, kan het ook wel eens wat chagrijniger uitvallen. Ik zie geen aanleiding, hier negatieve uitingen, huilbuien of eventueel zelfs diepe smart te onderdrukken. Het volk wil toch altijd weten ‘wat er door iemand heengaat’? Voilà; dat was even een moment van diep inzicht.

 4. Zo stiekem ben ik het in mijn iets minder optimistische buien hartstikke met je eens 😉

 5. Trijntje

  En in Nederland denkt men nog steeds heel vaak dat in Duitsland wèl alles goed gaat, met bijvoorbeeld het spoor.

 6. Trijntje

  En in Nederland doen bibliotheken ook steeds meer boeken weg. Ik vond het altijd zo heerlijk in een grote bibliotheek rond te dwalen, met de geur van oude boeken om me heen, maar die tijd is voorbij.

 7. Ja, de geur van oude boeken, en ook andere geuren, bij voorbeeld appeltjes op zolder, rozen, fris gebleekte lakens, stoomtreinen in een station. Een voorrecht van de oude dag, zulke geuren nog in je neus te hebben. Maar tegelijk een bron van weemoed….

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.