Schrijvende nomaden

De nomaden in het preïslamitische Arabië waren niet analfabeet, maar schreven veel. Zij deden dat echter niet in het klassiek Arabisch. De vondsten van tienduizenden door nomaden geschreven inscripties kunnen ons hele inzicht in het oude Arabië veranderen, inclusief het ontstaan van de islam. Zeer belangwekkende nieuwe feiten: http://leiden-islamblog.nl/articles/het-arabisch-taal-van-de-leemten

2 reacties

Opgeslagen onder Islam, Nabije_Oosten

2 Reacties op “Schrijvende nomaden

  1. Vreemd dat hier niet eerder tijd in gestoken is. Het werd me alleen niet duidelijk over welke periode het gaat. Dwz gaat het ruim terug tot voor ons jaartal nul, zoals een van de reageerders aangaf? In dat geval is er misschien nog wel meer uit te halen over de voorgeschiedeneis van het Christendom.

  2. Vreemd, inderdaad. Maar om die oude tijd taalkundig aan te kunnen moet je Syrisch, Aramees en Oudzuidarabisch kennen en nog zo wat. Geen droog brood mee te verdienen. Er waren altijd maar heel weinig mensen die zich daarmee bezig hielden, maar nu de universiteiten overal bezuinigen gaat dit soort vakken er het eerst uit en is het aantal onderzoekers vrijwel nihil. Ik denk dat een wereldcongres van dit soort geleerden nog geen twintig deelnemers zal hebben. Maar de Arabische landen beginnen er eindelijk ook wat aan te doen, bijv. Jordanië. Voor hen is het tenslotte Vaderlandse Geschiedenis.
    Voor het vroegste christendom is niet direct iets te verwachten, maar wel voor het algemene beeld van de grote veelvormigheid van christendom en jodendom (vaak door elkaar gemengd!) in de eerste eeuwen van onze jaartelling. De werkelijkheid was zeer veel wilder en ingewikkelder dan de Europese kerkgeschiedenis ons wil doen geloven.
    De tweede reactie is van een deskundige; in tegenstelling tot de derde. Inderdaad zijn Arabieren bekend vanaf 800 v. Chr. Maar de mop is juist dat er ook veel niet-Arabieren in Arabië woonden.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s