Op vakantie – 5 Waarschuwingen

Ook voor vrij rondlopend vee wordt gewaarschuwd, wanneer een fietspad bij voorbeeld een weiland doorkruist. En gisteren in een natuurreservaat was de waarschuwing indringend: het publiek werd uitdrukkelijk gewezen op het onvoorspelbare gedrag van het grazende vee. Betreden op eigen risico. Een heel eind in de verte was inderdaad iets te zien wat op grote runderen leek. Of waren het zelfs wisenten, uit Koerland of Siberië aangesleept in het kader van de renaturering? In mijn jeugd had je zwartbont vee, dat waren de gewone Hollandse koeien, dan had je roodbont vee in Noord-Limburg, dat was katholiek, en als regionaal specialisme was er de blaarkop in Groningen. Sindsdien zijn er legio runderrassen uit het buitenland bij gekomen, sommige met vervaarlijke hoorns, waarop zij graag eens geheel onvoorspelbaar een toerist spietsen om hem in een poeltje weer af te schudden.

Gisteren liep een smal fietspad over enkele kilometers vlak langs een zuigend moeras. Als je daarin valt word je onherroepelijk de diepte in gezogen; dat spreekt. Het mobieltje is meteen al nat; bovendien zal daar wel geen ontvangst zijn. Et quis audiret vocem clamantis? Moest daar dan geen bordje staan? De overheid had het zo opgelost dat bij het begin van het pad de wegwijzer overgeplakt was; het leek net of je er niet door kon, en er was ook een bordje met omleiding. Daar heb ik me niets van aangetrokken, en vrij wat andere mensen ook niet. Dus wie er ook blijft in het veen, de overheid is niet aansprakelijk.

Als er steeds voor van alles gewaarschuwd wordt, moet er een zwaarder register worden opengetrokken als het een keer echt menens is. Vanochtend las ik even buiten Beilen het volgende bord:

Verboden Toegang
Levensgevaarlijk terrein
Betreden op eigen risico
Bewaking met honden

Dat maakte me nieuwsgierig—ik was ook al langs een gesloten inrichting genaamd Duurzaam Verblijf gereden; er is een hoop te doen in Drenthe. Dit bleek een klein woonwagenkamp te betreffen. Zeven smetteloos bijgehouden woonwagens zonder wielen hadden elk op een eigen grinterfje wortel geschoten. Ik vermoed dat het bord uit de humor en de zelfspot van de bewoners voortgekomen was.

4 reacties

Opgeslagen onder Nederland

4 Reacties op “Op vakantie – 5 Waarschuwingen

  1. Soortgelijk bord staat ook ergens in Groningerland.

    Waar is trouwens deel 4?

  2. En op welk gevaar wijst het bord in het Groningse?
    Deel vier duurt nog even, want daar komen foto’s bij.

  3. Haha, die runderrassen uit het buitenland zorgen dan weer voor het door mij gewenste verrassingseffect. Uit je beschrijving van het zuigende moeras komt een zekere verkneukeling opborrelen 😉

  4. Ik had dat bord op mijn ouwe weblog staan, maar kan het niet terugvinden met de trefwoorden die in me opkomen.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s