Oude Grieken aan ons besteed?

In het Frankfurter Liebieghaus de tentoonstelling Zurück zur Klassik bezocht. Deze beoogt de invloed van de klassieke beeldhouwkunst in latere tijden te laten zien.

Garstige_Alte
 AphroditeOfMenophantos

Een schokkend voorbeeld van die invloed vond ik de zog. garstige Alte (lelijk oud wijf) uit Ulm. Zij dateert uit 1480, en dat is vroeg, want de beelden uit de Oudheid waren toen nog nauwelijks bekend. De invloed is echter duidelijk te zien: het is een sarcastisch, allerchristelijkst commentaar op de Oudgriekse Venus Pudica. Deze wordt altijd voorgesteld als een mooie jonge vrouw die haar genitaliën geheel en haar borsten half bedekt, en daardoor vooral op deze geslachtskenmerken attendeert. Het vrouwspersoon uit Ulm, dat in dezelfde houding staat, heeft daarentegen ook een redelijk jong lichaam, maar ze heeft enkele lelijke trekken van de ouderdom meekregen: slappe borsten, een gerimpelde hals, een oud gezicht, een tandeloze mond. Dit beeld uit het Houten Tijdperk wil vermanen: schoonheid is vergankelijk, het aardse leven gaat voorbij, voor je het weet ben je een rottend lijk. Ja hoor, dat wisten de oude Grieken ook wel, maar die hadden tenminste plezier in lichamen die nog goed waren. Stelletje chagrijnen, die christenzielen.
BoxerRomDe Renaissance, Thorvaldsen, de Nazi’s: die invloed kende ik eigenlijk wel. Het mooiste van de tentoonstelling was domweg de aanwezigheid van enkele topstukken uit binnen- en buitenland, die je anders niet zo makkelijk te zien krijgt. Bij voorbeeld de bronzen bokser uit Rome, met verse wonden van rood koper in zijn gezicht.

paard450BCVooruit, voor Irene doe ik er een Grieks paard uit de vijfde eeuw voor Chr. bij. De ruiter is er al afgevallen, en er zijn wat lichaamsdelen door protheses vervangen. Wat wil je ook met zo’n oud beestje. Maar de pracht is nog zichtbaar.
Centaure

Dat ook de plastische kunst van heden veel te danken heeft aan de oude Grieken is te zien aan de roze centaure, die niet in het museum, maar ergens in het internet langskwam. Ook garstig.

7 reacties

Opgeslagen onder Griekenland, Kunst

7 Reacties op “Oude Grieken aan ons besteed?

 1. Bob

  Die man achterin dat roze paardepak heeft een interessante baan.

  Sorry.

 2. @Bob: Een man, met zulke dunne beentjes? Wishful thinking, Bob. Heb je nog steeds geen nieuwe baan dan?

 3. De bokser is prachtig. Met niet alleen roodkoperen wonden, maar ook ‘klassieke’ bloemkooloren.

 4. Dank je, ik stel het erg op prijs. Die boxer kan ik ook waarderen.

 5. Ik vind die oude Griekse en Romeinse beelden altijd wel iets hebben. Zij hielden nog van FKK, zij waren niet te preuts om het naakte menselijke lichaam te waarderen. Door al de kerkelijke gedoe werd dat steeds lastiger, het Eva-syndroom kreeg vat op het denken van de mensen. Zelfs in onze 21e eeuw zie je op dat punt de vertrutting weer toeslaan. Bloot taboe, zelfs verboden, en vrouwen weer verpakt alsof ze zo bij het vuilnis gezet kunnen worden. Dat we toch niet in staat zijn om ook maar iets van die Grieken te leren. En dan bedoel ik vooral die oude Grieken. Want van die nieuwe valt niet zoveel te leren, of het moet gaan over op de pof leven…

 6. Die kunstenaar (ambachtsman) heeft anders vast veel plezier gehad bij het vervaardigen van zijn lelijke wijf.

 7. @Leo: Van de nieuwe Grieken is ook wel wat te leren, maar op een heel ander gebied, namelijk hoe van de nood een deugd te maken. In Nederland of Duitsland zou in vergelijkbaar slechte economische omstandigheden de nood véél groter zijn.

  @aargh: De vreugde van de vrouwenverachting; daar zou ik niet opgekomen zijn. Of de delectatio morosa: het genieten van rottenis en bederf.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.