Apothekenoverschot

Duitsland heeft een apothekenoverschot, en dat is ook in Marburg duidelijk merkbaar.

Heden heb ik voor € 2,95 een pakje met vijf wat grotere wondpleisters aangeschaft. Zoals iedere aankoop in een apotheek die een buisje aspirine te boven gaat verliep zelfs deze in twee etappen: eerst bestellen, een halve dag later het bestelde afhalen. En dat ofschoon ik met opzet een grote en glanzende apotheek had uitgezocht. Maar nee, in voorraad is ook daar zo’n eenvoudig artikel niet. Twee keer fietsen is natuurlijk wel goed voor de gezondheid.

Marburg heeft 80.000 inwoners en 25 apotheken, de meeste klein. Dat is dus één apotheek per 3200 inwoners. Waren er maar zoveel warme bakkers … . Die apotheken hebben in elk geval de twintig artikelen in voorraad die iedere dag in de reclame langs komen. En natuurlijk nog allerlei dingen die ik nooit nodig heb. Maar verder helemaal níets. Dat heeft twee redenen: 1. De Duitse farmaceutische industrie braakt zulke enorme aantallen producten uit, dat het niet meer bij te houden is. 2. De kleine apothekers, en misschien ook wel de grotere, hebben geen geld en misschien ook geen kast- en laderuimte om artikelen in voorraad te houden.

Is het erg onmenselijk als ik deze beroepsgroep een tsunami van faillissementen of, nou vooruit, fusies en vervroegde pensioenen toewens? Zodat er tenslotte nog maar pakweg vier grote apotheken in Marburg overblijven, die vrijwel alles hebben en waarvan er minstens twee ook ’s avonds en in het weekend open zijn.

12 reacties

Opgeslagen onder Duitsland, Economie/Wirtschaft, Einkaufen, Marburg

12 Reacties op “Apothekenoverschot

 1. In Duitsland zie je veel Löwen Apotheke en Bären Apotheke, daar heb je als mens niet veel aan. 🙂

 2. En ook de Adler Apotheke kom je zonder vleugels niet binnen. Er zijn zelfs enige Einhorn Apotheken, waar de zeldzaam geworden eenhoorns met hoornschurft terecht kunnen.

 3. Dat viel me op toen we eens in Baden-Baden waren, wat een onnoemelijke hoop apotheken daar waren, maar ik dacht dat dat kwam doordat het een kuuroord is (of was, ik weet niet of dat water daar nog steeds heilzaam werkt).

 4. Dat water is nog hetzelfde als vroeger; ook het casino in Baden-Baden is heel heilzaam voor een doelgroep die gebaat is bij financiële aderlatingen.
  In Turkije is juist ieder derde huis een bankfiliaal; tenminste zo was het toen ik daar voor het laatst was.

 5. Misschien kan er eentje overstappen op andijvie, ik heb begrepen dat dat in Marburg nog een onbekend product is.
  Mijn dochter regelt haar pillen op duistere wijze via internet, al is het maar omdat voor zowat ieder receptje anticonceptie een inwendig onderzoek en een geslachtsziektetest vereist is. Dat kost allemaal veel te veel tijd.

 6. Een andijvist, hm, of die hier van zijn handel zou kunnen leven? Als ik andijvie zou willen kopen zou ik het proberen op de zaterdagsmarkt in de Frankfurterstraße. Daar zijn veel exotische en dure groentes.

 7. Toen mijn moeder in Australië andijvie wilde kopen werd daar met afschuw op gereageerd. Onkruid. Het groeide daar in de wegbermen. Is het dus een exotische groente of juist niet. Voor Duitsland wel dus, het hangt af van het referentiekader, en hiermee zijn we wel wat ver verwijderd geraakt van het oorspronkelijk logonderwerp maar dat is in mijn eigen reactiebox ook aan de orde van de dag.

 8. Curieus dit aantal op 80.000 inwoners. Maar kennelijk is er wel een bestaansreden en -recht want ze blijken nog steeds niet door een ondergrens te zakken en failliet te gaan. Hoe zien al deze apothekers kans om het hoofd boven water te houden?

 9. De Duitsers helpen de beroepsgroep door enorme hopen medicijnen te slikken. Bovendien mogen drogisterijen in Duitsland veel minder verkopen, zodat je zelfs voor een buisje Aspirine naar de apotheek moet. Apotheken verkopen ook nogal eens branchevreemde artikelen, zoals vermageringsmiddelen die niet helpen, Dode Zee-zout voor op je bast, anti-oudword-cremes enz.
  Slecht boeren doen de meeste apothekers tot heden inderdaad niet, te oordelen naar de vrij grote hoeveelheden apothekersassistentes/-en die in al die zaken werken. Maar het water staat ze langzamerhand wel aan de lippen; onder andere door de opkomst van internetapotheken.

 10. Als wij in Duitsland zijn constateren we ook altijd dat er overschot lijkt te bestaan aan apothekers, drogisterijen en warme bakkers. Het een heeft vast van doen met het ander…

 11. Hier in Lam ook twee apotheken, twee deuren van elkaar, en dat op minder dan 3000 inwoners. Het is er altijd druk met veel klanten en ze hebben ook veel personeel. Waarom? Duitsers zijn hypochonders. Als ik zoveel ziek zou zijn als mijn gemiddelde buurtbewoner of medewerkster, zou ik al failliet zijn. Je mag blij zijn als je personeel zich goed genoeg voelt om te komen werken. Op de hotelkamers vind je altijd een enorme verzameling kwakzalverpillen en andere onzin, ook bij de jonge mensen. Ik durf te beweren dat 50% van de gasten anti-snurk-apparaten, warmtelampen, steunkousen, visoliepillen of andere onzin bij zich heeft. Een medewerksker vermeldde laatst dat ze maar weer eens een kuur ging aanvragen bij de Krankenkasse, ook zo’n duits kwakzalf-fenomeen.

  In Duitsland zijn alle medicijnen krankzinnig duur, terwijl een identiek artikel met dezelfde merknaam in de ons omringende landen vele malen goedkoper is. Ik durf te beweren dat het lucratiever is een apotheek te overvallen als een bank! Daarom hebben ze waarschijnlijk ook nooit wat in voorraad, dat is gewoon te duur. Ik heb de apotheek nu weten te overtuigen dat het in voorraad houden van 1 doosje insuline en naalden misschien een leuk idee is, aangezien ik dat toch iedere maand kom halen. Nou, dat was echt een nieuw idee! Ik bestel de pil online in Nederland en laat het bij mijn ouders bezorgen of bij vrienden die toevallig deze kant op komen, dat is daar 9x (!!!) goedkoper dan hier. Gewoon, dezelfde pillen van Bayer Schering. Buitenlandse gasten die een medicijn vergeten zijn en hier naar de dokter/apotheek gaan slaan altijd steil achterover van de prijzen van medicijnen.

  Daarnaast noemde je al de apothekenpflicht. Duitsland is het krankzinnigste land van Europa op dat gebied. Voor een paracetamolletje en vlooienmiddel voor de kat moet ik zelfs naar de apotheek. Er kan mij niemand wijs maken dat het is voor het algemene welzijn. Apotheken in Duitsland mogen namelijk vanwege de al even beroemde Datenschutz uit privacyoverwegingen geen gegevens bijhouden wat voor andere middelen een patient slikt. Toen ik, na een maagbloeding en een darmbloeding, de apotheker vroeg of hij in mijn dossier wilde vermelden dat bepaalde middelen voor mij levensgevaarlijk waren, vertelde hij mij dat hij helemaal geen dossier van iemand mocht aanleggen!

 12. He, nu had ik een heel stuk over het kuurwezen geschreven, is het ineens weg! Ik krijg wat van dat internet!

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.