IJsland: cultuur

Onder het hoofdje cultuur zet ik maar de rest van de foto’s die niet natuur zijn. Ik kan natuurlijk geen alomvattend exposé of fotoöverzicht van de IJslandse cultuur geven, alleen een paar dingen die me opvielen.
De Harpa bij voorbeeld: het nieuwe concertgebouw annex congrescentrum. Een opera hebben ze ook, en dat voor 320.000 mensen. Twee fijne winkelstraten met zowel chic als onchic, en lekkere koffietentjes ertussendoor. Een winkel met Rolexen en een andere met goedkope uurwerken uit 1965, waar de tijd stil was blijven staan. IJsland heeft zijn eigen kledingmerken, waaronder zeer goede voor winterkleding, maar ook trendy modelabels, die het internationaal goed schijnen te doen. Ook kunt U natuurlijk een IJslandse gebreide trui kopen, of er een in opdracht geven bij een oudere mevrouw uit een afgelegen tachtig-zielen-dorp.
Er zijn enkele enorme boekwinkels van vijf étages, die ook ’s avonds open zijn en waar je ook koffie kunt drinken. Het is opvallend hoeveel er geschreven en gedicht wordt en hoeveel wereldliteratuur er in het IJslands is vertaald, voor die kleine bevolking. Michel Houellebecq komt signeren; zijn boeken lagen er nog in het Engels, maar die zullen ook wel vertaald worden. De Nederlander Herman Koch vond ik zelfs in het boekenstalletje bij een benzinepomp. Zo’n benzinepomp is niet zo plat als bij ons. In een klein dorp of ergens buiten is het al gauw een cultureel centrum: daar vind je dan ook een bakker, een winkeltje, een eetgelegenheid, een zaaltje en andere behoeften. Een algemeen steunpunt van de beschaving, naast de kerk vaak het enige op zo’n plek.

Platenzaak 1

Platenzaak 1

Een bij het muziekvolk wereldberoemde platenwinkel annex platenlabel is 12 Tónar. Ik zeg maar: Björk. Een trendy trefpunt, waarheen ook mensen uit het buitenland af en aan vliegen. Twee keurige heren in stemmige pakken serveren iedere binnenkomer een kopje espresso.

In straten die wat op hun retour zijn bloeit de jeugdcultuur, van de soort met een ringetje door de neus.

In een markthal zijn grote boekenantiquariaten, maar natuurlijk ook kleding en vis en vlees, vooral hele vitrines vol stokvis.

Ook grappig was The Laundromat Cafe. Terwijl de was draait kun je daar koffie drinken, wat lezen of iets eten, en helemaal niet slecht. De foto is uit de kelder; boven zit je veel gezelliger.

1 reactie

Opgeslagen onder IJsland

Een Reactie op “IJsland: cultuur

  1. Mooie reportages.

    Het schrift van de IJslanders is overigens ook apart. Ze hebben erg veel afwijkende extra letters. In Noorwegen, of Denemarken vind je die niet.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.