IJsland: bouwen en wonen

Wilt u de vakantiewoning nog zien? Handig aan de rand van de oude stad gelegen. Un peu très IKEA, maar doeltreffend voor een vakantieverblijf. In dat broodrooster (afb. 3) raakte eens een te roosteren boterhammetje bekneld, dat ongewenst lang voortschroeide en zwart werd. Via de rookmelder (niet afgebeeld) werd de brandweer daarvan verwittigd, die in vijf minuten voor de deur stond. Dit is Scandinavië. We zijn niet strafrechtelijk vervolgd en hoefden ook niets te betalen.

De buitenwijken zien er fantasieloos uit. Groenvoorzieningen, die altijd bedoeld zijn om de bewoners met de saaiheid te verzoenen, ontbraken hier. Maar zoals al eerder gezegd, de IJslanders geven daar blijkbaar niet om. De saaiheid van de woningen is goed te verdragen wanneer je bedenkt dat ze gróót zijn en goed gebouwd. Mijn IJslandse zegsman deelde mee dat je in een eersteklas buurt een appartement van 100 m2 kunt kopen voor € 190.000. Dat zie ik in Duitsland niet gebeuren, en in Nederland zeker niet. Binnen in die woningen zijn veel mooie, soms bizarre designmeubels en andere fraaie inrichtingselementen te zien, vaak erg kleurig. Daar heb ik echter geen foto’s van. Het binnenleven is heel belangrijk in zo’n kil land, dat is te begrijpen. Kerken zijn ook belangrijk en worden nog bijgebouwd. Of mensen er heengaan weet ik niet.

Buiten de stad valt vooral de eenzaamheid en nietigheid op van de behuizingen in die overweldigende natuur. Uitzondering: het zomerhuis van het staatshoofd (laatste foto). Net als andere Scandinaviërs, en naar verluidt Russen, hebben IJslanders als het enigszins kan een zomerhuisje. Om de stress in de metropool te ontvluchten? Eerder omdat de buren er ook een hebben, en omdat je buiten zo leuk kunt paard rijden en wandelen.

8 reacties

Opgeslagen onder IJsland

8 Reacties op “IJsland: bouwen en wonen

 1. Ja, die huizen zijn betaalbaar, maar dan zit je ook op IJsland, (ik noem het OP en niet IN, het blijft een soort vulkaaneiland met alle risico’s van dien..) en hoop je maar op enigermate aardig weer. 100m2 voor een kleine 2 ton? Ik heb het in Duitsland zeker wel gezien hoor. Achter Bocholt staat echt het nodige te koop. De Achterhoek van Duitsland in gespiegelde vorm…

 2. Op of in is een lastig geval. Op een eiland, maar in een land, en IJsland is ook een land, zoals de naam al zegt.
  Bedoeld waren flats op de eerste stand, zeg maar aan de Apollolaan van Reykjavik; dat is niet ‘achter Bocholt’. In de buitenwijken of op het land zijn ze de helft goedkoper. Nou ja, ik ben geen kenner van het onroerend goed daar. Ik ga maar af op de ene persoon met wie ik er over gepraat heb. Maar die had wel ervaringskennis.

 3. Ik vond juist gisteren in de krant een aardig appartement in Amsterdam, 102m2 woonoppervlak, prijs 199.000 €. Geen Apollolaan, daar ben je het tienvoudige kwijt, maar het geeft aan dat in de crisistijden de vraagprijzen aardig dalen, ook hier…

 4. Trijntje

  Binnen of buiten de ring van Amsterdam? Dat maakt, los van de echt dure wijken, ook echt verschil.

 5. Dit was net aan de rand van de ring, althans volgens de tekst die door de makelaar was opgesteld. Zelf zou ik op die lokatie niet willen wonen, maar dat baseert zich op vooroordeel. Apollolaan en daar achter is toch een stuk leuker…

 6. Trijntje

  Mijn dochter en schoonzoon hebben vorig jaar een appartement binnen de ring gekocht, Dapperbuurt. 182.500 voor een ex sociaalhuurappartement, eerste kopers, dus alles gedateerd. Buiten de ring was het ook toen al goedkoper, maar ze hadden de prijs over voor de locatie, vlakbij het Oosterpark, vlakbij Muiderpoortstation.

 7. Ja, dat is een nieuwe herstelwijk, en bijzonder gezellig. Veel nationaliteiten en ook handig o.v. om de hoek. Die Dappermarkt is de beste markt van NL, dat is ook veel waard. Om het over het Tropeninstituut of Artis maar niet te hebben. Plantagebuurt is daar vlakbij en stikt van de historie. In dat licht bezin hebben ze een prima keuze gedaan..

 8. Trijntje

  Precies; ze hebben dan ook een abonnement op Artis genomen.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.