IJsland: Vuur

Zoals Bobber, alias Wetterfrosch, al zei: IJsland is als het ware een zeer dunne korst (nog dunner dan overal anders) op een gigantisch kokende laag magma. Er zitten of ontstaan ook nog spleten in die korst; regelmatig barst er iets uit.

Een betrekkelijk kleine vulkaan is de Eyjafjallajökull, die met zijn as twee jaar geleden in Europa veel tot stilstand heeft gebracht. Die naam spreekt u uit, of als dat te moeilijk is zegt u E15 (= E + vijftien andere letters)

Ik zag grote oppervlakken bedekt met lavasteen (afb. 6). Het is geen hard gesteente, maar vrijwel onbegaanbaar voor mens en rijdier. Ineens begreep ik het Arabische woord ḥarra, dat vaak voorkomt in mijn oude teksten. Ook op het Arabisch schiereiland zijn grote gebieden namelijk met zulke lavasteen overdekt. Daar kom je niet door, dat is pas echt woestijn. Na duizenden jaren of zo verpulvert het en wordt het vruchtbare grond. Met moderne machines zal dit proces wel te bespoedigen zijn.

6 reacties

Opgeslagen onder IJsland

6 Reacties op “IJsland: Vuur

 1. Leuk om een vergelijking tussen IJsland en het Arabische schiereiland te maken. Niet iets waar ik zo maar aan zou denken.
  Vriendelijke groet

 2. De westelijke helft van het schiereiland is inderdaad ook vulkanisch: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_volcanoes_in_Saudi_Arabia . De laatste grote eruptie was zeven en een halve eeuw geleden bij Medina; eergisteren dus eigenlijk.

 3. Bob

  Wij waren ooit op Lanzarote, dat is ook een slapende vulkaan. Daar heb je ook die onbegaanbare zwarte lavasteen-grond. Attracties waren: een put waaruit je geen water kon scheppen, maar waarop je kon barbecuen. En de zogenaamde zwarte stranden.

 4. De enige vulkaan die ik van dichtbij zag was er een op Las Palmas. Enorm hoog, en in de diepte woonde een ongetrouwde boer. Die had heel vruchtbare gronden om zich heen, dat lavaspul bleek goed voor de plantjes. Wellicht is dat ander spul dat daar op IJsland. Ik vond het een onbehaaglijk idee om er boven op te staan toen. Je weet maar nooit of het net de dag van die vulkaan is natuurlijk….

 5. Die grond is op IJsland net zo vruchtbaar; het is eerder door de kou dat hij niet veel oplevert. Behalve in kassen dan.
  Als het de dag van de vulkaan is, is de eenzame boer in een seconde dood en gecremeerd; hij zal niet lijden. Misschien zocht boer ooit vrouw, maar niemand wilde. Het lijkt mij ook erg om in een krater te wonen en de hele dag tegen zo’n wand aan te kijken. En als je even broodjes wilt gaan halen is het een hele tocht met de Fongers, bergop, bergaf en dan weer terug.

 6. Die E15 heb ik prima leren uitspreken toen zijn as mij in Tunesië vasthield.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.