IJsland: warm water 2

Het hete water dat uit de grond omhoog komt wordt

1.) naar een punt hoog op een berg geleid, vanwaar het in leidingen naar Reykjavik en andere grote plaatsen naar beneden stroomt. De leidingen zijn zo goed geïsoleerd dat het water nog 85˚ is als het in de stad aankomt. Er is zoveel, dat het alle centrale verwarmingen, zwembaden, douches, keukens en kassen voor groente en fruit overvloedig bedient. Er worden zelfs delen van straten mee verwarmd, en een zeebaai in Nauthólsvík (klik de Britse vlag aan), zodat Reykjavik ook een eigen strand heeft. Als je in de stad de warme keukenkraan of douche opendraait komt er een dikke straal uit, die nog een beetje naar zwavel ruikt. Dat is niet schadelijk; als je de koude kraan opendraait verschijnt er heerlijk helder drinkwater uit een andere bron.

2.) door geothermische fabrieken geleid, waar het in electriciteit wordt omgezet. Ook daarvan is zoveel dat het hele land er vorstelijk mee wordt bediend. Heel veel straten en wegen zijn verlicht. Dorpen en geïsoleerd staande huizen, die niet op het warmwaternet zijn aangesloten, krijgen gesubsidieerde electriciteit, zodat zij hetzelfde comfort kunnen genieten.
De mensen moeten voor dit alles wel iets betalen: de winning en de leidingen kosten ook geld, en misschien is de water- en stroomprijs een soort verkapte belasting; dat weet ik niet. In ieder geval vertelde een zegsman, dat de energiekosten voor de consument ongeveer een derde bedragen van die in West-Europa.
Alle energie die momenteel in IJsland wordt gebruikt en verspild bedraagt slechts 1% van de reserve.

3.) gebruikt in de zogenaamde Blauwe Lagune om te baden. Vanuit het buitenland gezien is dat iets groots en spectaculairs. Voor IJsland is het maar een kleinigheid, maar wel een aangename. Het begon met een fout die in een geothermische fabriek werd gemaakt. Grote hoeveelheden heet water stroomden per ongeluk in het landschap en vormden daar een grote plas van ongeveer 1.30–1.50 diep. Men ontdekte dat je daar lekker in kon badderen, en toen ook nog werd ontdekt dat het zoute water zeer gezonde stoffen bevat besloot men het te gaan gebruiken als kuuroord, o.a. voor huidaandoeningen. Het water is 38˚, het wordt nu ververst, gereinigd en op temperatuur gehouden en er staan gebouwen omheen met restaurants, een kliniek, een hotel en een winkel. Je kunt er met de bus uit Reykjavik naar toe. Ik was er vier uur, vergat de tijd en voelde me na afloop als nieuw. Het is grappig om bij de kiosk op een eilandje in het midden een ijsje te kopen. Aan de oever van de plas staan emmers met geneeskrachtige modder, die je op je bast kunt smeren. Er is een foto van mij gemaakt met een moddermasker op. Plakjes komkommer voor de ogen werden niet geleverd.

De foto’s zijn ditmaal niet van eigen hand.

Naar IJsland: warm water 1

4 reacties

Opgeslagen onder IJsland

4 Reacties op “IJsland: warm water 2

 1. De restwarmte van de naburige energiecentrale zorgt bij mijn buren voor warmte en warm water. In het verleden waren de groene stroken boven de transportbuizen tijdens de vorst en met sneeuw bizar om te zien. Jouw blog maakt mij jaloers. Mooi om te lezen dat een land zo ingespeeld is om de beschikbare energie te gebruiken.
  Mooi blog.
  Vriendelijke groet

 2. Het lijkt wel een ideaal kuuroord. Weer eens wat anders dan de snel opdrogende Dode Zee in Israel. Prima dat zo’n land in staat is de eigen warmte en andere energiebronnen zo goed te benutten. Wat jammer dat we dit fenomeen bij ons niet kennen. Wat zou het heerlijk zijn zonder al die vreselijke windmolens in het landschap…

 3. Mooi ziet dat er uit. Hier zou dat een gigantische energieverspilling zijn.

  Je moet er wel bij bedenken dat IJsland als het ware een zeer dunne korst is (nog dunner dan overal anders) op een gigantisch kokende laag magma. Een nogal instabiel systeem, op geologische schaal bekeken. In de USA heb je geloof ik ook zo’n gebied waar hete geisers uit de grond komen, ik heb daar eens een documentaire over gezien.

 4. IJsland was vroeger straatarm. Behalve vis, schapen, wat runderen en turf was er eigenlijk niets. De energiebronnen bestonden al, maar niemand kon zich voorstellen om daar iets mee te doen. Al hebben wij geen IJslandse toestanden, het zou mij niet verbazen als ook wij energiebronnen zouden hebben die momenteel nog niemand zich kan voorstellen. Misschien zouden we zelfs onze eigen energie nuttig kunnen gebruiken.

  Als je een huidziekte hebt kun je blijkbaar baat vinden in die Blauwe Lagune. Maar Kuuroord? Wat moet je ’s avonds doen? Vroeg onder de wol maar weer. Het enige amusement is te vinden in het buurthuis van het nabije vissershaventje Grindavik, met nog geen 3000 inwoners.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.