IJsland: ijs

Op IJsland worden natuurlijk veel ijsjes gegeten (afb. 2). Café Loki heeft roggebroodijs; lekker.

Grote delen van IJsland zijn zelfs bedekt met ijs: reusachtige gletschers. Aan het eind is zo’n gletscher (jökull) vaak wat vuil, maar de Sólheimajökull, die wij kort bezochten, had het wel erg bont gemaakt. Zwarte heuveltjes, waar bij nader inzien wel degelijk ijs onder zit. Als een gletscher pech heeft ligt hij namelijk bovenop een vulkaan. De uitbarsting van de Eyjafjallajökull in 2010 heeft hier een hoop rommel achtergelaten.

3 reacties

Opgeslagen onder IJsland

3 Reacties op “IJsland: ijs

  1. IJsland heeft duidelijk een fijnstof- (en ook grofstof-) probleem. Toch heeft dat geen invloed op hun leeftijd. Ze worden behoorlijk oud. En volgens mij dragen ze niet de hele dag van die stofkapjes zoals Chinezen en Japanners doen.

  2. In Reykjavik hadden ze geen last van die uitbarsting, zoals iemand grijnzend opmerkte: het woei allemaal de andere kant op. De boeren in de buurt van die vulkaan hadden inderdaad een probleem: een groot deel van hun weiden en gebouwen werd met zwart spul overdekt; ook komen er zandstormen voor.
    Dat IJslanders zo oud worden komt misschien ook omdat ze nog iedere dag een lepel levertraan slikken, zoals wij ook vroeger.

  3. Ik zag ooit dorpen die onder de uitstoot van die vulkaan hadden gelegen en wat daar naar beneden kwam was niet mis geweest. Of dat nu echt gezond is weet ik niet, wel fascinerend, net of je op een of andere wijze toch terugkijkt in de ontstaansgeschiedenis van onze aarde…

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s