Kinderen in Duitsland

Een lezeres vroeg laatst of ik niet wat over de situatie van kinderen in Duitsland kon vertellen. Dat kan ik eigenlijk niet: ik heb er zelf geen, ben hier niet opgegroeid en heb weinig kennis van het sociale leven. Wel heb ik wat rondgekeken en wat punten verzameld, maar ik voel heel goed dat ik hier niet zo goed in ben als bij voorbeeld in mijn vak.

14% van de kinderen in Duitsland leeft in armelijke omstandigheden. (Frankrijk de helft daarvan; Oostenrijk bijna geen). Zij zijn voor hun overleven bij voorbeeld aangewezen op de warme schoolmaaltijden, maken overdag gebruik van ruimtes waar ze hun huiswerk kunnen maken en aanspraak en toezicht hebben. In Berlijn en de andere grote steden van het Noorden is dit zelfs 30%. Duitsland is nochtans niet het armste Europese land.

Duitsland is ook een land waar kinderen uit arme en/of onontwikkelde gezinnen heel weinig kans maken op een voortgezette schoolopleiding. En dat ofschoon de schooldiploma’s aan verregaande inflatie onderhevig zijn.

In 2007 besloot de regering dat in 2013 ieder kind recht op een plaats in een crèche zou hebben. Maar niemand had er zin in, er werd niet aan gewerkt. In Marburg gaan ze er nu toch de schouders onder zetten, zeggen ze, zodat in 2013 voor 35% van de kinderen een plaats zal zijn. 100% is niet nodig, want er zijn altijd kinderen die niet naar een crèche zullen gaan, maar 35% is wel erg weinig. Van jonge ouders hoor ik dat het verkrijgen van een crècheplaats nog altijd heel moeilijk is.

Een plaats is één ding, maar de opleiding tot kleuterleid(st)er duurt enkele jaren; de vraag is of men daar tijdig aan aan gedacht heeft. Zijn er genoeg mensen die voor dit geminachte en slecht betaalde beroep zullen kiezen? Of worden het weer gebrekkig opgeleide krachten? De enkele inkijkjes die ik persoonlijk (toegegeven, enkele jaren geleden) in crèches heb gehad vond ik schokkend: ongeschoolde, rokende, verveeld rondhangende juffrouwen enz. Natuurlijk zijn er ook goede, maar blijkbaar lang niet genoeg.

Er bestaan ook Tagesmütter; oppasmoeders, die tot vijf kleine kinderen in hun woning opnemen terwijl de ouders aan het werk zijn. Sinds 2006 moeten zij een diploma hebben, dat na een korte studie (soms 160, maar soms ook slechts 16 uur, vaak schriftelijke cursussen) verworven kan worden; bovendien moeten zij een EHBO-diploma hebben. Ik vrees dat hier veel gebeunhaasd wordt. De controle neemt wel toe.

Betreuungsgeld: Het CSU heeft doorgezet dat ouders die hun kinderen NIET naar een crèche sturen 150 Euro per maand krijgen, tot het kind drie jaar oud is. Niemand wilde dat, maar het CSU heeft het kunnen doorzetten door met het einde van de coalitie te dreigen, en dat is het laatste wat mevrouw Merkel wil.
Dit is slecht voor de kinderen, slecht voor de economie, en bovendien een fooi, en dus minachting van de moeders. De Duitse nijverheid en industrie lijden toenemend onder gebrek aan arbeidskrachten. Maar ja, vrouwen horen achter het fornuis.

De gebrekkige jeugdzorg is één oorzaak dat Duitsers zo weinig kinderen krijgen. Frankrijk had vroeger heel weinig kinderen; na de ontwikkeling van een goede jeugdzorg is de bevolking daar toegenomen. Maar ook is het hebben van kinderen hier sociaal niet aanvaard; het is domweg niet chic. Duitsland heeft echter dringend kinderen nodig, niet alleen om later onze rolstoelen te duwen, maar ook om de bedrijven aan de gang te houden. Je kunt toch niet alles aan illegale Oekraïeners overlaten?

Een extra probleem, dat Duitsland gemeen heeft met heel West-Europa, is het nog slechtere lot van migrantenkinderen. Je zou denken: als er dan zo weinig Duitse kinderen zijn, laten we dan iets van de Turkse kinderen zien te maken en hen hier zien te houden. Maar dat is natuurlijk ondenkbaar; men is te zeer gehecht aan de gedachte dat de migranten minderwaardig zijn. Het gevolg is dat goed gelukte Turkse jongelui na hun opleiding naar het boomende Turkije emigreren en de minder geslaagde hier blijven; als het ware om het vooroordeel te bevestigen.

Over de braafheid van Duitse kinderen, zie hier.

10 reacties

Opgeslagen onder Duitsland

10 Reacties op “Kinderen in Duitsland

 1. Als het ergens verkeerd zit met die kinderen, dan toch niet in Berlijn, waar we weer eens te gast waren. Er werd wat afgesjouwd met die schoolkinderen daar, hele horden in musea en de diverse Spielgarten die we zagen. Wat mij wel opviel dat in de zijstraten waar we doorheen liepen de meeste zo niet alle kinderen van allochthone herkomst waren. Ook in de winkelcentra is dat het beeld. Zou er nog wel toekomst zijn voor de Bratwurstgeneratie…..

 2. In musea e.d. komen waarschijnlijk alleen burgerkinderen, en omdat Berlijn zo groot is lijken het er dan al gauw heel veel. Inderdaad zijn veel kinderen van Berlijn van allochthone herkomst, en dat zal een groot probleem worden, want aan die kinderen wordt weinig gedaan. En dat terwijl zij het zijn, die Duitsland moeten overnemen als de Duitsers op zijn. Anders dan Nederlanders namelijk krijgen Duitsers dramatisch weinig kinderen. Dat hangt natuurlijk ook samen met de boven beschreven problemen.

  Berlijn is wel een geval apart. Voor 1989 dreigde de stad te ontvolken, en het was een beetje sneu geweest, een leeglopende stad tegen de communisten te verdedigen. Daarom lokte de regering nieuwe bewoners met allerlei uitkeringen en speciale gunsten, ook al was er niets te doen. Daar kwamen vaak ‘sociaal zwakkeren’ op af, en die en hun kinderen zitten er nu nog.

 3. Overigens moet ook in Nederland de kwaliteit van de kleuteropvang slechter worden, als ik het volgende artikeltje goed begrijp (maar dat doe ik niet helemaal. Wat is een rekentool? Nee, nee, antwoordt U niet, ik wil het niet weten.) http://www.abvakabofnv.nl/nieuws/nieuws/kinderopvang-verdient-betere-regels

 4. Informatief blog.
  De kijk op kinderen is tijd- en cultuur gebonden.
  In mijn werk zeg ik toch steeds meer dat ouders en grootouders hun verantwoordelijkheid moeten nemen.
  Al zijn er ook mensen die zeggen dat juist niet iedereen voor kinderen kan en mag zorgen.
  Bezorgde groet

 5. Trijntje

  In Nederland maken vanwege de bezuinigingen minder ouders gebruik van kinderopvang: het wordt te duur.
  Deels geldt dat voor ouders met heel hoge inkomens: die zorgen er hoogstwaarschijnlijk wel op andere manieren voor dat hun kinderen goed begeleid worden.
  Deels geldt het voor kinderen van mensen met juist heel lage inkomens. Voor die kinderen is dat, denk ik, soms wel problematisch met het oog op de toekomst. De leiding van kinderdagopvang moet in Nederland aan minimumeisen voldoen – ik heb de indruk dat dat niet altijd lukt in de praktijk, maar eisen zijn er wel -; ouders van deze kinderen zijn lang niet altijd in staat om hun kinderen veel bagage mee te geven voor hun ontwikkeling, of het nu om ouders van oorspronkelijk Nederlandse afkomst gaat of van andere afkomst; die kinderen zijn gebaat bij goede kinderopvang waar ze op een natuurlijke manier gestimuleerd worden op gebied van taal, Nederlandse omgangsvormen enzovoort.
  Overigens sprak een kennis van mij onlangs met een Turkse vrouw, die heel trots is op haar drie zonen: goed opgeleid in Nederland, en nu een goede baan in Turkije.

 6. Dat met die drie Turkse zonen (en vele meer) toont de hele waanzin van onze omgang met migrantenkinderen ook in financieel opzicht. Er wordt flink in hen geïnvesteerd en vervolgens wordt het geld weggegooid door hen naar Turkije te laten gaan. En dat vooral omdat Europa niet meer in staat is met vreemdelingen om te gaan en hen aan zich te binden. Dat is geen natuurwet. Van vroeger zijn er genoeg voorbeelden van landen die het wel konden, die vreemdelingen niet vreemd vonden en migranten verwelkomden. Ik noem slechts de VS (honderd jaar geleden, maar ten dele ook nu nog), West-Europa ten tijde van de Hugenoten, het tsaristische Rusland, Oostenrijk-Hongarije en last, but not least: het Ottomaanse Rijk.

 7. Ik ben net weer terug van een rondje fietsen, o.a. door een gebied met kleinere steden in Duitsland. Het valt me op dat als een stad onder de 20.000 inwoners heeft er erg veel jonge kinderen zijn. Overal dubbele kinderwagens met links 1 van 0,8 en rechts een van 2 jaar en daar achterop staat er een van een een jaar of vier op zo’n aanhangsurfplankje. Ook overal regelmatig iets gezien wat op kinderopvang lijkt. Naar verhouding niet zoveel ouders en kinderen met oorsprong in Turkije e.d, alhoewel die zeker in het straatbeeld voorkwamen.

  Toen me dat daar zo opviel dacht ik het valt toch zeker mee in Duitsland. Die werken grondig aan een verse generatie pensioeninleggers.

  Waarschijnlijk ligt het probleem in de grote grauwe steden. Veel daarvan is deprimerend en vervallen. Het zou me niets verwonderen als daar het echte probleem ligt. Dwz ouders die niets zien in het hebben van kinderen in zo’n omgeving. Misschien moet Duitsland iets doen aan het leefbaarder maken van de grote steden, zodat mensen meer vertrouwen in de toekomst hebben. Soort Vogelaaraanpak dus.

 8. Het kan ook omgekeerd zijn: mensen met kleine kinderen trekken van de grote steden naar de kleine, omdat de grote zo zondig en gevaarlijk zijn.
  Hier in de buurt zijn overigens ook in de kleine stadjes weinig kinderen.

 9. Trijntje

  Het is in Amsterdam weer meer dan kort geleden de trend dat ouders met jonge kinderen in Amsterdam willen blijven wonen.

 10. @Emigrant: Ik heb het even 1 van die stadjes (waar het me het meeste opviel) nagezocht in wikipedia en moet bekennen dat mijn momentopname duidelijk vertekend was. Dwz het stadje had in 2010 14800 inwoners en 5 jaar eerder 15000. Het aantal geboortes voor 2010 lag onder dat van het aantal overlijdens en was erg gemiddeld voor Duitsland. Misschien waren die dag gewoon de kinderschoenen in de uitverkoop en was het mooi weer om te wandelen. 🙂

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s