Europa wankelt vooruit

Het Hooggerechtshof in Karlsruhe heeft geoordeeld dat het ESM niet ongrondwettelijk is. De voorwaarde die zij eraan verbinden bestond eigenlijk al. En Nederland heeft (onbedoeld?) pro-Europees gekozen. Zo wankelt ons subcontinentje telkens vlak langs de afgrond vooruit, in de richting van een onverdiend gemeenschappelijk geluk.
Nederland moet toch weer één, twee of anderhalf jaar verder met die ongelofelijke nul, die de bruine smurrie van gisteren nog aan zijn handen heeft. Maar het schijnt niet anders te willen.

16 reacties

Opgeslagen onder Europa

16 Reacties op “Europa wankelt vooruit

 1. Bob

  “die ongelofelijke nul, die de bruine smurrie nog aan zijn handen heeft”

  Nederland denkt: “Hij is een opportunist, maar hij is in staat om de regering te leiden. Wat kan ons het schelen wat hij in het verleden gedaan heeft.”

 2. Ja, was hij daar toe in staat? Het was geloof ik de beroerdste regering sinds 1945.

 3. Het is maar met welke rozerode bril je de Nederlandse situatie bekijkt. Feiten zijn anders. Zo bleek voormalig sociaal democratisch leider Cohen, ook al tweede in 2010, niet bereid in een regering te stappen met de VVD. Wilde dat alleen maar doen als hij linkse steun in de rug kreeg van bijv. GroenLinks. Die wilde zoveel terug voor die steun dat Rutte zijn heil zocht bij CDA en later ook PVV. Dommigheid van Cohen die uiteindelijk dan ook het veld moest ruimen. Rutte deed wat hij had voorgesteld in zijn toenmalige programma. Bezuinigen, bezuinigen en nog eens bezuinigen. Keihard, en verder nog wat dingetjes doen die de coalitiepartners wilden. Pas toen men het sociale karakter van ons land echt geweld ging aandoen en zelfs de ouderen wilde uitkleden (aankleden was onder vorige kabinetten al verloren gegaan) haakte Wilders af. Al dan niet slim, ik laat het in het midden. Intussen had Rutte met Jan-Kees de Jager een prima man op Financien. Die lette op de knikkers. Wat er nu komt zal het geld liever laten rollen, de PvdA staat niet bekend om een terughoudend financieel beleid. In Amsterdam, om de hoek bij mij, heeft men net ontdekt dat het links stadsbestuur waanzinnig bedragen subsidieert aan allerlei multiculticlubs, waarbij zelfs Arabische les voor Arabische inwoners op de rol staat. Kortom, er is echt reden voor een ander beleid. En dat maakt het echt niet per definitie slecht…..De vleugels zijn in ons landje weer ingedamd, het midden gaat weer regeren. Iedereen gelukkig…….nou ja…iedereen….27% van de mensen kwam niet naar de stembus…

 4. Een rechts-linkse coalitie: Nederland begint alweer te lijken op het landje dat ik ooit verlaten heb. Alleen het christendom schijnt werkelijk te verdwijnen.
  Arabieren les geven in het Arabisch doe ik ook, maar ze zijn hardleers hoor!

 5. ‘Nederland moet toch weer één, twee of anderhalf jaar verder met die ongelofelijke nul, die de bruine smurrie van gisteren nog aan zijn handen heeft’.
  Treffend opgemerkt.

 6. @Leo: “…de PvdA staat niet bekend om een terughoudend financieel beleid”.
  Kijk de rapporten van het CBS erop na, het is precies andersom: net als in de VS zijn het de réchtse kabinetten die begrotingstekorten laten oplopen, en passen juist de linkse kabinetten goed op de schatkist. Ook het verfoeide kabinet Den Uyl had slechts een begrotingstekort van 2%.

  En de VVD zit sinds jaar en dag in het bestuur van Amsterdam, dus die zijn medeverantwoordelijk voor die zgn. afgrijselijke subsidies die ze heel toevallig 1 dag voor de verkiezingen pas ontdekken.

 7. Ik hoor trouwens steeds vaker de variant PvdA – SP – CDA – D66, wie weet…

 8. CDA was vanouds de voor alles inzetbare joker. Maar SP zou Europa niet verder helpen.

 9. Stadsdeel West, geeft idiote subsidies, reisjes, boottochtjes, en ook taalles voor Marokkanen in het Arabisch. Allemaal betaald uit de schier oneindige subsidiepotjes. Al vele jaren zitten PvdA en Groen-Links hier aan de knoppen. Ik heb met die lui te maken gehad, voor de ondernemers in hun buurten hadden ze weinig geld over, voor veiligheid ook niet, maar voor de in meerderheid allochtone bewoners des te meer. Dat mag natuurlijk, maar dan wel graag binnen de grenzen van het betamelijke en dat lijken juist deze partijen niet te beseffen…

 10. @Emigrant – Van alle linkse partijen is de SP tenminste structureel sociaal en ook ouderwets solidair met hen die worden uitgeknepen door een maatschappij die iets te snel kijkt naar rendement van mensen i.p.v. levensgeluk. Een kritische houding naar Brussel lijkt mij geen overbodige luxe. Men gaat daar wel erg gemakkelijk om met het geld van de belastingbetalers…

 11. @Leo: Hoeveel miljoenen waren dat dan, die boottochtjes en subsidies, en in welke jaren? Heb je even een overzicht, of ontleen je het weer aan ‘de media’?

  Ik zie en waardeer het sociale en solidaire van de SP wel, maar ik vrees dat zij wat wereldvreemd is, dat haar idealen domweg niet realistisch zijn. Ook heeft zij niet genoeg knappe koppen.

  Voor het overige geldt: Buiten Brussel geen heil! (nou ja, en buiten Luxemburg en Straatsburg dan).

 12. @Emigrant: Goed zo, hou vol. Ik ben blij dat iemand weerwoord geeft, ik word zelf al moe bij het idee.

 13. Het niveau van het gehakketak van de Telegraaf op het Stadsdeel West vond ik hier wel aardig geïllustreerd: http://tinyurl.com/9fjhz92 .
  Die boottochtjes kon ik niet vinden, maar stel je eens voor: inlegkruisjes voor oudere Bosnische vrouwen! Op kosten van de belastingbetaler! En maaltijden à € 3,44, waarvan niet iedere bruine boon correct gedeclareerd was!

 14. @Emigrant – Het is een kwestie van zelf hebben ervaren. Leuke alternatieve multicultimarkten met biologische inslag organiseren. Kwam geen kip op af. maar kost al snel een mille of 25. Voor een echte braderie was incl. alle publiciteit een soortgelijk bedrag nodig, vele duizenden bezoekers, het stadsdeel zag dat als de verantwoording van de ondernemers in de buurt. Kortom, deed er niet aan mee, en wel moeizaam over de vergunningen. De boottochtjes staan wel degelijk in het verhaal hoor. Het gaat om de mentaliteit. Nu weet ik wel dat als je politieke idealen hebt die links van het midden verkeren dat je dan dit soort dingen met de mantel der liefde bedekt. Maar daarmee geef je andere stromingen wapens in handen om hier tegen in het verweer te komen. De SP is voor mij nog steeds de enige echte socialistische partii in dit land, nu de PvdA die positie sinds Kok al jaren kwijt is, en Groenlinks vooral groen is en het linkse ook al jaren kwijt is…Overigens, ter geruststelling van iemand als Irene, denk ik dat ik meer degene ben die af en toe weerwoord biedt hoor…..

 15. Met declareren moet je nooit te precies zijn. Toen ik pas in Marburg werkte heb ik eens bepaalde fotokopieën buiten ons instituut laten maken, omdat dat op ons apparaat niet kon. Het bonnetje bracht ik naar het secretariaat, zoals ik dat in mijn vorige baan ook altijd had gedaan, om het uit de zwarte kas vergoed te krijgen. Maar zo ging dat in Marburg niet. De secretaresse moest een formulier invullen, mijn chef moest het tekenen, de opperdirecteur moest het ook goedkeuren. In de financiële afdeling van de universiteit hebben ook nog twee volwassen mensen zich ermee bezig gehouden, tot ik na drie weken die 10 euro op mijn rekening gestort kreeg. De kosten in arbeidstijd van verschillende personen bedroegen een veelvoud van de kosten van die kopieën, wat rijkelijk absurd was. De volgende keer heb ik dus maar de niet-burocratische weg bewandeld: ik heb gewoon twee pakken printpapier mee naar huis genomen, klaar! Kleine corruptie in ‘s lands belang.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.