Islamisering

Op de noordpunt van het Indonesische eiland Sulawesi (Celebes) is de overgrote meerderheid van de bevolking christelijk, erg christelijk. Een kennis van mij, die daar woont, wijst op een irriterende gewoonte die daar in de laatste jaren is ontstaan. Om vijf uur in de ochtend schalt van de protestantse, althans ‘evangelische’ kerken via luidsprekers een loeiharde kerkdienst van een uur lang. Het zal duidelijk zijn: deze belangwekkende cultuuruiting kort voor het ontwaken is geïnspireerd door de islamitische oproep tot het gebed, die zeer vroeg en dank zij Sony de laatste jaren ook zeer luid doorkomt, en dan wil je dat als christen natuurlijk ook. Ja nog beter zelfs, om te laten horen dat het christendom beter is.
Nessun dorma a Menado …

13 reacties

Opgeslagen onder De mens

13 Reacties op “Islamisering

 1. Toch vreemd dat gelovigen herinnerd moeten worden aan hun godsdienstige verplichtingen.
  Atheïstische groet

 2. Voor protestantse christenen is het geen plicht, zo vroeg met allerlei kerkdiensten te beginnen, zelfs door de week, en van dwang van islamitische zijde is ook geen sprake. Aangenomen moet worden dat zij het islamitische voorbeeld gewoon aantrekkelijk vinden.

 3. Deze over Sierra Léone hoorde ik gisteren: http://www.bbc.co.uk/radio/player/p00wvmvh
  (Weer eens een ander geluid.)

 4. Een welluidende oproep tot gebed vanaf de moskee is nog wel even wat anders dan een uur lang gebler. Ik zou emigreren.

 5. @Ximaar: Leuk verhaal, over die ChrisMussen. Je had ze vroeger op de Balkan ook, en zelfs in Egypte hier en daar. Beter twee religies dan een, beter geen dan twee.

  @Irene: Mijn kennis op Celebes wàs juist al geëmigreerd: naar Celebes namelijk. Zo kun je wel aan de gang blijven.
  De oproep tot het gebed kon vroeger heel prachtig zijn. Het was ook een hoge kunst en een levensvervulling voor de muëzzins. De klad is erin gekomen sinds er enorme luidsprekers op de minaretten staan en er alleen nog maar een bandje wordt afgedraaid. De bevolkingen van het Midden-Oosten lijken volstrekt weerloos tegenover dat technische geweld. Dat heeft niets met religie te maken; ook muziek wordt daar dikwijls vergald door allerlei luidsprekers, die zonder mankeren verkeerd staan, fout en te luid zijn afgesteld. e.d.

 6. Wat is er toch mis met gewoon de klokken luiden…….

 7. Klokgelui vind ik ook mooi, maar niet om vijf uur ’s morgens.

 8. Wij logeerden ooit, heel lang geleden alweer, in een pensionnetje in Cochem aan de Moezel. Wat we niet wisten was dat de aan de overkant van de straat staande kerktoren om 7 uur uitgebreid voor wekker speelde….Na een avond vol plezier en de nodige Moezelse versnaperingen een minder fijn ontwaken…

 9. Was dat op zondagochtend, Leo? Dan moest je sowieso naar de mis, daar wilde de Heer je maar aan herinneren.
  Het kan vriezen en dooien met die klokken. Ooit had ik een slaapplek in het centrum van Leiden en hoorde daar de hele nacht door de Stadhuisklok, die ieder kwartier sloeg. Dat bracht mij eerst tot vertwijfeling, maar na een tijdje wende het en sliep ik er doorheen.
  Carillons vind ik erg prachtig en zou ik niet willen missen. Nederland is daar erg goed in. Ook in Engeland beheerst men de hoge kunst van het bell ringing. Als het goed wordt gedaan kom je daar helemaal van tot rust. Zielenmassage; door de boventonen. Maar natuurlijk liever niet vroeg in de de ochtend.

 10. Hier in de stad hebben we 3 carilions die elk kwartier een deuntje spelen. Het gewone klokkenluiden maakt meer lawaai en gaat eveneens de hele nacht door. Mensen die er wonen zeggen er totaal geen last van te hebben. Gelukkig woon ik er ver genoeg van af en heb ik prima dubbel glas.

  Het ergste wat ik meegemaakt heb op dit gebied is in Speyer. Die hebben midden in hun stad een losse toren met een klok van 9 ton, en die gebruiken ze overmatig. Minstens zo erg is dat er een barst in zit. Keulen heeft een grotere klok, maar die wordt niet meer gebruikt, anders stort bij het luiden de dom in.

 11. Inmiddels een fimpje van gevonden. Oordoppen in! (De grootste van het stel is maar 7,5 ton)

 12. Heel erg mooi, dank je wel.

 13. Bij de vroegere katholieke kerk waar ik verplicht heen moest als schoolkind, was de koepel enorm (Pierre Cuypers), het schip overweldigend. Maar men had er nooit klokken in durven hangen. Bleek later een gouden greep, het ding stortte uit zichzelf in, een euvel van veel kerken van deze bouwmeester. Maar dat is een heel ander verhaal…

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s